Uusi kuvausputki

Aloittaja Timpe, 18.09.2018, 22:35:37

« edellinen - seuraava »

Timpe

Olen puhunut tästä putkiasiasta tarkemmin joillekin foorumilaisille (murtsi/vehnae/j.piira), mutta olisin tyytyväinen jos tämän uuden kaukoputkeni tarkempi tuotetieto pysyisi vielä hiukan aikaa pienenä salaisuutena. Aloitan siis tällaisen jenkkityylisen viihdeketjun, josta voi alkuun arvailla mitä (minulle) uutta kuvauslaitetta tänne on tulossa tuon 10" RCT:n tilalle pysyvää pilvisakkoa aiheuttamaan.  :grin:

Sain näet hyvin pitkien keskustelujen jälkeen tänään tiedon, että kyseinen laite on lähdössä eteläisestä Euroopasta kohti Hyvinkäätä. Viiveen syynä ei ole suinkaan myyjän hitaus, vaan ennemminkin ostajan hetkellinen rahatilanteen alavireisyys, kun samaan saumaan iskee aiemmin tilattu okt-remontti ja jonkinlainen totaalinen kypsyminen RCT-kollimoinnin kanssa puuhasteluun. Nyt kummastakin vaivasta on viimein päästy kunnialla eroon ja olen paikkaillut omaa rahatilannettani mm. töissä käymällä ja myymällä ns. tarpeetonta tavaraa muille sitä tarvitseville. On siis kyse eräänlaisesta nollasumma-pelistä, jossa rahat ja tavarat vaihtavat omistajaa kuten lautapelin palikat ja lopputulos on jotain uutta ja arvaamatonta kaikille  :tongue:

Tässä olisi ensin paketti, missä tuollainen käytetty putki olisi kohta tulossa Suomeen UPS:n (hui!) maakuljetuksena...



Mitä tuonne paketin sisuksiin mahtaa piiloutua? Kasa tiiliä vai jotain, jolla saa seuraavan kuvan kaltaista jälkeä?
Mallikuvassa on Leo-tripletti kuvattuna omaa CCD-kameraani (QSI 583ws ja KAF-8300) selvästi suuremmalla kennokoolla (KAF-16200, 27.2 x 21.8 mm):



Arvauksia mitä tuolta tulee, jollei UPS sössi kuljetusta ja hukkaa laitetta matkalle (tai toimita perille rikkonaisena)?

Tässä on vielä täkyksi putken myyjän sanallinen kuvaus putkesta, kun olin maksanut ensimmäisen osamaksuerän varauksena myyjälle:
"Thanks for the bank transfer. I'm not psychologically prepared to sell the instrument and that was a blast. This is the only one instrument I loved through the years. I've owned top newton astrographs, a CDK 17 and zillions of refractors. But all were complete shit except of this..."
Luopumisen tuskaa havaittavissa sillä suunnalla :rolleyes:
- Timo Inkinen

Ransu

Heitetään veikkauksia.
Astrografi jossa on peilit, tosi iso tasainen kuvakenttä, polttoväli hiukan alle 900mm. Haistan myös kaukaisen valmistajafirman oman korrektorin ja lievän epoksin tuoksun (hiilikuituputki) :cheesy:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Juha-Matti Penttilä

Olisin toivonut että siellä olisi ollut Takahashi e180 epsilon putki. Mutta kollimointi tarpeen puute ja tähtikuvasta puuttuvat diffraktiopiikit viittaavat isokokoiseen Apo linssiputkeen. Veikkaan Astro-Physics 130mm f/6 StarFire EDF APO putkea.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

PetriKe

Tohon laatikkoon mahtuis varmaan Takahashi FSQ-106. Semmosen mä ainkin itse ostaisin seuraavaksi kuvausputkeksi  :grin:
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

tuunari

Officina Stellare Veloce RH 300?
-pasi

einari

Kollimointiin kyllästyminen viittaisi APO-putkeen mutta mahtaisiko semmoinen 10-senttinen riittää.
Olisiko kuitenkin joku Officina Stellaren tuote ?
Katsoinpa muuten että noita RiFast-putkia on kohtuullisen isojakin:
https://www.astroshop.eu/telescopes/officina-stellare-telescope-rifast-800-3040-cgc-ota/p,56549
___
Tapio

AstroIle

Hei,

Astronomy tools kuva-ala laskurin perusteella M66 kohde ja Monrovian G3 16200 tuottaa 1200 mm polttovälin. Voi olla lähempänä myös 1000 polttoväliä.

eli arvaus on joku Officina Stellare Telescope RiFast 300/1140.  :rolleyes:

t.Astroile

tuunari

Lainaus käyttäjältä: AstroIle - 19.09.2018, 13:20:13
Hei,

Astronomy tools kuva-ala laskurin perusteella M66 kohde ja Monrovian G3 16200 tuottaa 1200 mm polttovälin. Voi olla lähempänä myös 1000 polttoväliä.

eli arvaus on joku Officina Stellare Telescope RiFast 300/1140.  :rolleyes:

t.Astroile

Itse laskin 904,76mm polttoväliksi (1,36"/pix, kuva-ala 1,59x1,3 astetta, hieman cropattu kuva 4206x3432, kun täysikenno on 4500x3600). Saatan olla myös väärässä...
Mietin myös RiFastia lyhentimellä, mutta sillä tulisi selkeät diffraktiopiikit.
-pasi

Lauri Kangas

Njäh njäh, minäkin tiedän jo mikä siellä on. :cool:

Aries

Oliskos ASTRO-PHYSICS
305mm F/3.8 Riccardi-Honders Astrograph
Mikko Heino
Zwo Asi2600MC Pro
SW Esprit 100
Canon 200mm f/2.8 L
Ioptron CEM70G

Timpe

Aika villejä veikkauksia satelee ja toiset ovat lähempänä kuin toiset  :tongue:
Sanon tuossa "villejä", kun monilla on ilmeisen väärä käsitys omasta varallisuudestani ja taloudellisesta kyvykkyydestäni ostaa moisia suuren hintalapun omaavia astrograafeja. Lisäksi olen tainnut jossain manata ääneen tuollaisen suuren astrograafin hankinnan järkevyyttä tänne Suomen säihin, missä tärkein ominaisuus olisi putken kyky porata reikiä pilviin! Mutta olisihan sellainen iso astrograafi ihan kiva omistaa omistamisen halusta ja kun tuo jalustani sellaisen kantaisi.

Jatkan siis vihjeiden tiputtelua.
Kyseisen putken myynyt henkilö kertoo myymisen syyksi halun hankkia lisää valovoimaa näillä sanoin: "...main goal is to raise funds for the CCA250 with reducer, which will bring the same focal length at a very fast focal ratio..."
Voin myöhemmin lisätä kuvan laitteesta, jossa se on sikäläisellä jalustallaan, mistä myyjä kertoo ohimennen näin:
"It is mounted on Parallax HD200c which is 50% larger than your AP1200."  :shocked:

Tässä olisi muuten laitteen tarkennintyyppi, mikä rajaa hiukan vaihtoehtoja: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2279_Starlight-Feather-Touch-3-5--Focuser---Draw-Tube-Travel-114-mm.html

Ja kun tuolla yllä mainittiin AP:n tuotteita, niin nämäkin CloudyNights ketjut tuli kahlattua läpi oheislukemistona:
https://www.cloudynights.com/topic/601412-astro-physics-130edt-f8-how-to-really-find-out-if-air-or-oilspaced/
https://www.cloudynights.com/topic/630173-1986-6-ap-triplet-versus-2018-apm-152ed/
Tuli tutkittua optisia virheitä tähän tyyliin: https://www.cloudynights.com/documents/spherical.pdf
Luettua erilaisia vertailuja: http://doctordreviews.com/4inch-shootout.html
Ja historiikkeja: http://www.csun.edu/~rprovin/tmb/tmb1.html

Ja kun tuolta julkisen netin puolelta mennään vieläkin syvemmälle tiedon tikkaita pitkin aina Internetin kellarikerroksiin saakka, tulee vastaan "usenet" eli netin keskustelualueet ennen näitä foorumeita. Tuolla jos missä keskustelu oli hyvin värikästä ja välillä hiukan riitaisaakin.  :police:
Löysin vahingossa mm. tällaisen vuodelta 1998 peräisin olevan keskusteluketjun, missä sen ajan (ja osin nykyisenkin) optiikkasuunnittelijat taittavat peistä parhaan mahdollisen kaukoputken optiikasta ja sen suunnittelusta. (link, kopioin olennaiset alle tekstitiedostoon liitteeksi.)

Selasin tuota keskusteluketjua, koska siinä AP:n Roland Christen, APM:n Markus Ludes ja TMB:n Thomas M. Back keskustelevat (väittelevät) optiikan valmistuksen laatuasioista ja interferometrian tulosta linssinvalmistuksen avuksi. Tuolta löytyi mm. faktaa siitä, kuinka AP:n Rolandin mittaustekniikka optiikan pinnantarkkuuksien mittaamiseksi valmistusvaiheessa sai selvän laatuparannuksen, minkä seurauksena AP:n kaukoputket nousivat laatutasossa kokonaan uudelle tasolle ja niiden jonotuslistat tulivat vuosien mittaisiksi.
Jos et ottanut edellisestä selvää, niin tiivistäen sanoen Astro-Physicsin varhaiset kaukoputket (ennen interferometrian käyttöön ottoa joskus vuonna 1996-1998) olivat hiukan heikompaa laatutasoa, kun samaiset AP putket tuon interferometrian käyttöönotto-vuosiluvun jälkeen! On toki eri asia, onko sillä nyt mitään väliä onko putki erinomainen vai erinomainen ++.
(Käytetyn putken ostajalle tuollainen oli kumminkin ensiarvoisen tärkeää tietoa, varsinkin kun AP:n hinnoittelu ei oikein vastannut putkien ikää!)

Mutta tuosta edellisestä syvä-luodatusta keskustelusta huolimatta voin näin jälkiviisaana todeta, ETTEI valintani kohdistunut mm. tähän AP 130 EDF APO-putkeen...



Eikä edes tähän AP 155 EDFS APO-putkeen, vaikka se yltikin sangen ylös tuossa sisäisessä vertailussani.



Tuossa on muuten lopuksi tosite siitä, että paketti on lähtenyt liikkeelle UPS:n karuselliin halki Euroopan...



Saan tosin tuon paketin käsiini vasta viikon päästä perjantaina, kun olen vähemmän sopivasti työmatkalla Virossa tiistai-iltapäivästä myöhään torstai-iltaan. Pöh!
- Timo Inkinen

Aksu

Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Timpe

Aksulla liippaa läheltä, sillä tutkin tuota vaihtoehtoa pitkään muiden muassa! :wink:

TEC 140 saa aina hyvät arviot verkossa ja se on verrokkina monelle muulle laatuputkelle.
Tässä esimerkkejä löydöistäni:
https://www.cloudynights.com/topic/476091-tec-140-the-greatest-consumer-telescope-in-history/
http://doctordreviews.com/tec-140-vs-ap-140.html
http://interferometrie.blogspot.com/2014/07/140980-tec.html?view=sidebar

Valitettavasti tuolla putkella on pitkähkö (vuoden?) jonotuslista ja käytettyjä TEC 140 putkia on hyvin vähän liikkeellä (nuokin asiat kertovat jotain!).
Mukaan ei nyt lasketa tätä epämääräistä *) myyjää:
https://www.astrobuysell.com/uk/propview.php?view=139778
Niin tuon jälkeen reaaliset vaihtoehdot olivat hyvin vähissä. Joko jonoon Baaderin kautta (uuden hinnasta puuttuvat ne pakolliset varusteet) tai sitten pitäisi ryhtyä  odottamaan pitkään mahdollisen käytetyn tuloa myyntiin jostain päin maapalloa. Ei kiitos, vaikka tuollainen TEC 140 putki olisikin muutoin ollut vallan hyvä once-in-a-lifetime -valinta!

*) Tuon myyjä on myynyt paljon kallista astrokamaa ympäri EU:ta ja valehteli minulle jo myyneensä tuon vieläkin tarjolla olevan (!) TEC 140:n UK Astro Buy&Sell:n palstalla (ks. liitekuvaa). En lähtisi tekemään näin kalliita kauppoja tuollaisen puliveivarin kanssa mistään hinnasta, kun oikeita astroharrastajiakin on liikkeellä  :shocked:

Katsotaan siis mitä tästä kuvasta irtoaa ts. lisää tietoa/arvauksia, kiitos!

- Timo Inkinen

Aksu

Haa, ainakin on siis APO  :grin: APM/LZOS? CFF?
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Juha-Matti Penttilä

Voisiko olla APM Doublet ED Apo 152mm f/7.9?
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera