IC 5067/5070 Pelikaanisumu

Aloittaja tapioe, 14.10.2007, 18:14:32

« edellinen - seuraava »

J-P

Lauri on oikeassa, missäänhän ei niin tosiaan mainittu.

kapeakaistakuvaus antaa tilaa luoville väriyhdistelmille. Tapana on yleensä mainita, jos käytetään jotain eksoottisempaa kanavien sekoitustapaa. niin tai näin, hieno kuva.

Jyrki

Kiitoksia rohkaisevista kommenteista...

J-P on oikeassa, että eräät värit ovat "väärinpäin", mutta se on ihan tarkoituksella ...eli kyseessä ei ole HST-paletti.

Tony Hallas sanoi joskus, että kapeakaistakuvaamisessa ei ole värien suhteen mitään sääntöjä. Tuli sitten kokeiltua iso nippu eri yhdistelmiä ja jostain syystä tämä sekoitus sattui viehättämään silmää.
Muutenkin nämä meikäläisen kuvat ovat pitkälti kuvankäsittelyharjoituksia ja erilaisten metodien kokeilemista, joten välillä onnistuu paremmin ja usein taas ei.
     
...niin ja projekti saattaa jatkua, sillä aika paljon otoksia meni roskiin ja täydellä kuulla kuvatessa varsinkin OIII on tosi heikkolaatuista. Mutta saas nähdä.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jyrki - 01.10.2012, 23:31:17
Hieman väriä mukaan. Valotusta Ha 12x10 min, OIII 6x10 min, SII 6x10 min, kaikki bin 1x1

Jollei muuta, niin lopputulos ja kuvan rajaus miellyttävät silmää täälläkin  :cheesy:
- Timo Inkinen

Jyrki


Kiitos kommentista Timpe...
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

naavis

Olin viime yönä taas Komakalliolla hääräilemässä ja hieman ennen pimeän loppumista ehdin kuvata puiden takaa jälleen nousevaa pelikaanisumua. Valoa ehti kertyä vasta 40 minuuttia, katsotaan jos ehtisin tätä vielä jatkaa kevään aikana.

naavis

No niin, sain tähän kohteeseen kerättyä vähän lisää valoa. Nyt valotusta on yhteensä 2 tuntia.


Murtsi

Tässäpä nyt sitten ensivalo uudelle kuvauskalustolle vaikka kaikki palaset eivät vielä olekaan kerenneet tulla perille, fokkaria ja paria muuta pientä osaa vielä odotellaan, astronomisesta pimeydestä puhumattakaan. Odotellessa olen yrittänyt tutustua uuden kameran käyttöön, vaikka kaukoputkikin on uusi en sen toiminnasta ole ollenkaan huolissani, newtoneita minulla on ollut tähän mennessä jo useampiakin eikä sen anatomia ole mitenkään vieras.

Elikkä täm kuva on ensimmäinen CCD kameralla ottamani kuva jos etäkäyttöisiä välineitä ei lasketa. Kennon etäisyys komakorjaimelta on vielä 3,5 milliä liian pitkä mutta se asia korjaantunee tulevan viikon aikana kun TS:ltä tilaamani paketti saapuu perille. Tästä huolimatta nurkkatähdet ovat melkein siedettävät ja luulenkin että suurin syy tähtien venymiselle on seurannan tai pikemminkin napasuuntauksen puutteet (Olen vain heittänyt jalustan suurinpiirtein samaan suuntaan kuin se keväälläkin oli ja käyttänyt last align moodia goton kalibrointiin) sekä puutteet fokusointilaitteessa joka antaa hieman periksi kameran painon alla.

Valotusta kuvassa on seuraavasti: Ha 65 minuuttia, SII 50 minuuttia, OIII 35 minuuttia. Yhteensä siis 150 minuuttia. Ha on punaisessa kanavassa, SII vihreässä sekä hieman myös siniseen sekoitettuna, OIII sinisessä kanavassa SII:n kanssa. Luonnollisista väreistä ei voi missään nimessä puhua, sekoittelin tällä tavalla kun se alkoi näyttää silmälle hyvältä.

Kalibrointikuviakin olen tähän käyttänyt eli bias, dark ja flat ruudut. Kovasti on vielä opeteltavaa kameran sekä ohjelmien opettelussa ennen kuin kaikki on täydellisesti hallinnassa mutta eiköhän se siitä ala järjestymään kunhan saan lisää kokemusta. Guidauksen olen vielä hoitanut etsinguiderilla koska en ole saanut OAG:tä vielä toimimaan, kerran olen sitä yrittänyt mutta kun se ei lähtenyt luonnistamaan niin päätin että kunhan opin ensin pääkameran hallinnan niin sen jälkeen sitten paneudun tähän asiaan tarkemmin.

Foorumikuva toimii linkkinä 2400x1800 1,5 Mt kuvaan.



Kalusto: GSO 10" F/4 newton lyhennettynä F/2,8 ASA 2KORRR korjaimella, SBIG STF 8300, SBIG FW8-8300 suodinpyörä, etsinguidaus qhy5 kameralla.

monni

Onpa Murtsi aika päräyttävä aloitus. Tulee aika hieno talvi kun katsoo mitä tässä nyt on ropissut kuvia.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Timpe

Niin se vain Murtsikin tutustuu CCD-kameran mukana tulleeseen "laitehässäkkään" eli tämän kuvan synnystä on kaukana ne viime talviset ajat JS Dobsonilla ja digijärkkärillä... :tongue:
Aloituskuva on nätti ja laiteongelmista pääsee vähitellen eroon yksi kerrallaan niitä ratkoen ja kokemuksen karttuessa. Ainakin omalla kohdallani meni yksi kausi opetellessa ennen kuin uutta välinettä oppi hallitsemaan rutiinilla.
- Timo Inkinen

Murtsi

Kiitokset kommentoinneista, opeteltavaa tosiaankin riittää ja ongelmiakin on ollut ja varmaan niitä vielä tulee vastaan lisääkin, mutta eiköhän ne kaikki kuitenkin ajallaan sitten saada hoidettua :smiley: Jos mitään ongelmia ei olisi niin tämähän olisi liian helppoa touhua  :grin:

Korjaus vielä Timpen mainintaan, viime kaudella minulla oli jo CGEM jalusta käytössä, toissa kaudella JS...

Jyrki

Canon 300mm F/2.8  linssin testaus jatkuu...

Kirkkaimmissa tähdissä on mielenkiintoisia ylimääräisiä sakaroita. Saattavat johtua linssin sisälle asennetuista uusista kiinnitysruuveista ...tai sitten ei. Toisaalta eivätpä ne oikeastaan juuri haittaa. Tähdet eivät myöskään ole täysin pyöreitä, mutta se johtuu varmaankin enemmän hätäisesti tehdystä seurantamallista kuin optisen akselin vinoudesta.

Valotusta kasassa 1 tunti eli 6x10 min Ha. Kyllä se hyvä valovoima vaan on mukava asia tähtivalokuvauksessa  :azn:

http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/9616536066/lightbox/


Edit: jostain syystä suora linkkaus ei onnistu, joten kokeillaan tavallisella linkillä
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Ransu

Huh, melkoista kyytiä tuo linssi keräilee tavaraa taivaalta.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jyrki

Kiitos kommentista Rauno

Olin itsekin aika yllättänyt siitä, kuinka hyvin tavaraa tarttui kennolle. Yhtenä tekijänä hyvään lopputulokseen saattaa olla uusi Astrodonin Ha 5nm filtteri. Ei se fotoneita yhtään sen nopeammin kerää, mutta signaali on ehkä hieman puhtaampaa kuin Baaderin 8nm:llä.

Hyvä linssi joka tapauksessa, ja kannatti maalata se mustaksi  :wink:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jyrki - 28.08.2013, 18:18:38
Canon 300mm F/2.8  linssin testaus jatkuu... Kirkkaimmissa tähdissä on mielenkiintoisia ylimääräisiä sakaroita...

Oma muistikuva sanoo että EF sarjalaisella 300/2.8:llakin oli tähdissä noita eksoottisia diffraktiokuvioita kuva-alan laidoilla ja ajattelin tuon johtuvan himmennyksestä F3.2 aukolle. Himmentimen reunoista saattaa tulla tuollaisia, koska valo ei tarvitse kummoistakaan reunaa mikä aiheuttaisi tuollaisia diffraktiokuvia.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Kovasti tyypillisiä L-sakaroita ovat nuo. Tuulimyllymäinen kuvio syntyy himmentimestä, jonka lehtien reunat ovat vähän matkaa suoria ja kaareutuvat sitten hitaasti.