Visuaalihavainnot kaudella 2017-2018

Aloittaja kjj, 12.08.2017, 00:56:33

« edellinen - seuraava »

kjj

Noni, kausi virallisesti avattu Herwoodin parvekeobservatoriollani.

Perinteiset M57, M27, M13 syynätty tarkkaan + yks Perseidi.

Jatketaan tästä.


katselija

Kyllä, tänään on kirkasta, aion nukkua vähän ja sitten lähden tosi tosi pimeään paikkaan. Kuu nousee 23.30, ehtisinkö nähdä linnunrataa pitkästä aikaa ennen sitä?
aivot, silmät, lasit, Helios 10x50, Skymax 102/1300 jossa 8-24 tai 40, PST

Celest1al Sphere

Moi!

Hienoa, visuaaliketjukin on jo tälle kaudelle avattu!

Itse en ole vielä pimeän taivaan kautta päässyt starttaamaan, iso Kuu on haitannut havaitsemista elokuun alkupuoliskolla, joten olen elokuussa havainnut vielä muita ilmiöitä kuten esim. yöpilviä, kuunpimennystä ja perseidejä. Lisäksi taivas ei ole vielä kunnolla pimeä (parhaimmillaan Etelä-Suomessa astronomista hämärää). Tähtään siihen, että aloitan kauden aikaisintaan 17./18.8. yönä, silloin on IL:n tämänhetkisen arvauksen mukaan mahdollisesti jopa selkeää. Jos ennuste toteutuu, on tuolloin yön aikana 2 tuntia havaintoaikaa ennen Kuun nousua.

Eli kauden startti lähestyy täällä Lounais-Suomessakin!

Tervesin,

Juha

VP

Katselimpa eilen aurinkokuntamme uloimpia planeettoja kauden alkajaiseksi.

-V

katselija

Olen nähnyt linnunradan ensimmäistä kertaa 25 vuoteen!    :angel:

Eli se kolahti 14.8., niin kuin mainitsin yllä. Ei ihan astronomista pimeyttä ennen puolta kahtatoista, jolloin kuu vääjäämättä kurkisti. Mutta kyllä se linnunrata siellä nyt vain oli, ehkä varmimmin joutsenen kohdalla. Se näkyi parhaiten kun vähän liikutteli silmiä poikkisuorasti alueen yli. Ei ihan niin mahtavaa kuin tarinoissa, mutta kuitenkin!
aivot, silmät, lasit, Helios 10x50, Skymax 102/1300 jossa 8-24 tai 40, PST

Lithos

Jotenkin se linnunrata tuntuu aina olevan kauneimmillaan syksyllä, kun maa on vielä lumeton ja kaikki pimeämpää. Se on ensimmäisenä kohteena suunnitelmissa myös täällä pudasjärven suunnilla ja sen jälkeen muut pakolliset messier klassikot. Tosin täällä ei tarpeeksi pimeää vielä vähään aikaan ole.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Pekka Lehtelä

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 17.08.2017, 13:38:49
Jotenkin se linnunrata tuntuu aina olevan kauneimmillaan syksyllä, kun maa on vielä lumeton ja kaikki pimeämpää.
Samaa mieltä. Tuosta takapihalta ja koiran kanssa tehdyillä yölenkeillä olen sitä Linnunrataa tässä viime öinä monta kertaa ihaillut, se nyt vaan on aina upea kokemus. Koirakin on jo vuosia sitten oppinut istumaan rauhassa vieressä sen aikaa kun sen isäntä tuijottaa taivaalle...

Pekka


Pekka Lehtelä

#7
Viime yönä 24-25/8 2017 kausi avattu Akaassakin. Klo 1.20 asti pilviä tuli ja meni mutta klo 1.30 alkaen selkeää ja Linnunratakin näkyi selvästi. Putkena oli N270/1350. Katselin "P. Lehtelän perussettiin" kuuluvia kohteita eli: M31+M32+M110, Perseuksen kaksoistähtijoukko (Khi-Per), St-2 OC, M33, M29, M103, 6811 OC, Be86 OC mutta Joutsenen avointa joukkoa 6866 en löytänyt, mukana vain Pocket Sky Atlas. Assistenttini Suomenlapinkoira Lissu ei tähdistä paljon välittänyt vaan keskittyi häätämään supikoiria aidan vierestä pois. Tästä se taas alkaa!

Pekka

katselija

Viime yö todella oli kokemus. Keskiyön jälkeen linnunrata tuli yksityiskohtaisestikin esille. Pieni karhu näkyi kaikkineen, jne. Aloitin kunnon havainnoinnin vuodenvaihteessa, lumi ilmeisesti silloin osaltaan teki sen että rajamagnitudi oli todella matala, vaikkakin paljon silti näkyi kaupungissa normaalisti olevalle. Nyt uusi, entistä pimeämpi paikka ja lumen puuttuminen on se juttu. En edes ottanut kiikaria esiin, vain katsoin. Uskoisin että pari kertaa kuukaudessa tulee olemaan selkeätä, niin kuin ennen. Voi sanoa että odotan kaudelta paljon.
aivot, silmät, lasit, Helios 10x50, Skymax 102/1300 jossa 8-24 tai 40, PST

VeskuP

#9
Täällä Porvoossakin heräillään kesäunilta. Harmikseni taas aivan liian kiireinen syksy tulossa. Eilenkin näytti ettei tule mitään ja taivas on pilvessä, mutta kyllähän oli aika hieno keli, tai ainakin luulen että oli. No Newtoni oli tietysti lämpimässä varastossa, joten se siitä... Kaivoin kuitenkin pikkuisen lintuputken esiin ja kausi avattu siis sillä :grin: Älkää muuten tuomitko heti, vaikka katselin sisältä mukavasti ikkunan läpi. Vielä sitä ehtii palellakin...

Tuollainen asteroidi sattui lentelemään juuri sopivasti oikealla korkeudella. Tällä pääsin testaamaan mktä erottuu. 8,6 mag näyttäisi olevan kirkkaus..



Ja tässä kolmion galaksi (vai pitäisikö sanoa himmeä, juuri ja juuri erottuva höttöpallo :shocked:)
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Pekka Lehtelä

Kyllä Vesa tuosta sisältä katselusta on yleensä tuomittu 5-10 raipan iskua mutta kun tunnustit nöyrästi rikkeesi niin selviät tämän kerran pelkällä varoituksella. :cheesy:

vehnae

USAn pimennysreissulla vietimme yön Yellowstonen kansallispuiston itäreunalla, kännykkäverkkojen ulottumattomissa. Auringon laskeuduttua saimme ihastella pilvetöntä yötaivasta ja pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan ajatuksella hieman eteläisempään tähtitaivaaseen. Paikka oli erittäin pimeä ja sijaitsi parin kilometrin korkeudella merenpinnasta. Linnunrata loisti kirkkaana Skorpionista Kassiopeiaan asti, eikä valosaasteesta ollut tietoakaan. Kun kerran mukana oli seurantajalusta, niin avasin myös DS-kuvauskauden paikan parkkipaikalta käsin. Hämmentävää, kun järkkärin ruudulta katsottuna kuvat näyttivät jo ihan valmiilta eikä taustataivaassa ollut minkäänlaista väriä.

Paljaalla silmällä Kilven tähtipilvi oli lähes häiritsevän kirkas, ja Laguunisumu (M8) erottui myös selkeästi. 7x50 kiikareilla ongelmaksi tuli jo oma kohdetietämys ja kiikarijalustan puute. Eteläisistä kohteista triviaaleja havaintoja olivat ainakin M16 (Kotkasumu), M17 (Omega/joutsensumu) sekä M20 (Trifidisumu). Tuonne kun pääsisi jonkun "richest field" -putken kanssa sumuja surffailemaan!

Myöhemmin reissulla vierailimme mm. Lowell-observatoriolla, jossa kävimme tähtinäytöksessä katsomassa kohteita parilla eri 16-tuumaisella putkella sekä 24-tuumaisella Clark-refraktorilla. Kohteina oli pallomainen M15, Lyyran rengassumu M57, Trifidisumu M20, pimeä sumu Barnardin listoilta (en muista numeroa) sekä Saturnus jota pääsin nyt havaitsemaan ensimmäistä kertaa. Cassinin jako erottui käytössä olleella okulaarilla juuri ja juuri. Valitettavasti illaan kohteena Clark-refraktorilla oli M15, tuolla polttovälillä planeetat olisivat kiinnostaneet paljon enemmän!

Havaintolistaan voinee lisätä myös Mt. Wilsonin 100-tuumaisen Hooker Telescopen jolla mm. Edwin Hubble on työskennellyt. Putkea vuokrataan amatööreille edulliseen $5000 / yö -hintaan, mistä johtuen tässä tapauksessa havaittiin vain itse teleskooppi :-).


katselija

Kyllä se nyt vain niin on, että mikäli kuu on vähänkään lähettyvillä, niin linnunradan tarkastelusta ei tule mitään, niin kuin viime yönä. Sen verran valaisee taivasta, vaikka olisikin juuri laskemassa, ja jopa äsken laskenutkin. Hyvä tietää, niin lähden aina lähempiin paikkoihin jos kuu on ylhäällä. Kuu on itse hieno havaintokohde, saatan katsoa sitä keskellä kaupunkiakin.
aivot, silmät, lasit, Helios 10x50, Skymax 102/1300 jossa 8-24 tai 40, PST

Pekka Lehtelä

Viime yönä (24/25pv klo 1.30 - 2.30) katselin tunnin verran taivaan ihmeitä ja kokeilin pienemmän 20cm putken sivupuhallus systeemiä eli putken vasemmalla puolen 2kpl 50mm laitetuuletinta ja ulostuloaukot toisella puolen. Tarkoitus puhaltaa peilin rajapinnalta pyörteinen ilma pois mutta en vielä osaa sanoa parantaako kuvaa vai ei sillä melko likainen pääpeili vielä pesemättä muutostöiden jäljiltä. Systeemi ei ainakaan huononna kuvaa kun tuulettimet ovat katselun aikana päällä enkä myöskään havainnut tärinää. Kosteutta aika paljon ilmassa mutta esim. M33 näkyi selvästi samoin M110. Edellisten lisäksi katselin muutamia avoimia tähtijoukkoja.

Pekka

oratira

Menneenä viikonloppuna vierailimme Keski-Suomessa vajaat 30 km Jyväskylästä pohjoiseen, jonne oli sukua kokoontunut enemmänkin. Kaukoputki oli kaiken varalta mukana kun paikka ei pahimmasta päästä ole valoisuuden kannalta ja sääennustekin lupaili kirkasta. Linnunrataa piti lauantai-iltana katselemani ihan paljain silmin, mutta kun tieto mukana olevasta välineestä levisi, niin meitä oli loppujen lopuksi vajaan kymmenen hengen porukka pimeässä putken ympärillä. Linnurata näkyi paljain silmin haaleana, mutta suurimman ihastelun kohteena oli Andromedan galaksi. Näkyi sumumaisena, mutta kuitenkin keskupullistuma erottui kirkkaampana, samaten kallellaan olevan kiekon muoto oli havaittavissa. Tämän lomassa jotkut keksivät hieman alempaa Plejadit, ja vastauksena kysymykseen "mikä tuhnu tuo on" tuli putken kautta muutama tähti enemmän... Vielä Otavan varren kaksoistähti herätti mielenkiintoa tuon näytökseksi muuttuneen tiirailun päätteeksi.
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm