USAn pimennysreissulla vietimme yön Yellowstonen kansallispuiston itäreunalla, kännykkäverkkojen ulottumattomissa. Auringon laskeuduttua saimme ihastella pilvetöntä yötaivasta ja pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan ajatuksella hieman eteläisempään tähtitaivaaseen. Paikka oli erittäin pimeä ja sijaitsi parin kilometrin korkeudella merenpinnasta. Linnunrata loisti kirkkaana Skorpionista Kassiopeiaan asti, eikä valosaasteesta ollut tietoakaan. Kun kerran mukana oli seurantajalusta, niin avasin myös DS-kuvauskauden paikan parkkipaikalta käsin. Hämmentävää, kun järkkärin ruudulta katsottuna kuvat näyttivät jo ihan valmiilta eikä taustataivaassa ollut minkäänlaista väriä.
Paljaalla silmällä Kilven tähtipilvi oli lähes häiritsevän kirkas, ja Laguunisumu (M8) erottui myös selkeästi. 7x50 kiikareilla ongelmaksi tuli jo oma kohdetietämys ja kiikarijalustan puute. Eteläisistä kohteista triviaaleja havaintoja olivat ainakin M16 (Kotkasumu), M17 (Omega/joutsensumu) sekä M20 (Trifidisumu). Tuonne kun pääsisi jonkun "richest field" -putken kanssa sumuja surffailemaan!
Myöhemmin reissulla vierailimme mm. Lowell-observatoriolla, jossa kävimme tähtinäytöksessä katsomassa kohteita parilla eri 16-tuumaisella putkella sekä 24-tuumaisella Clark-refraktorilla. Kohteina oli pallomainen M15, Lyyran rengassumu M57, Trifidisumu M20, pimeä sumu Barnardin listoilta (en muista numeroa) sekä Saturnus jota pääsin nyt havaitsemaan ensimmäistä kertaa. Cassinin jako erottui käytössä olleella okulaarilla juuri ja juuri. Valitettavasti illaan kohteena Clark-refraktorilla oli M15, tuolla polttovälillä planeetat olisivat kiinnostaneet paljon enemmän!
Havaintolistaan voinee lisätä myös Mt. Wilsonin 100-tuumaisen Hooker Telescopen jolla mm. Edwin Hubble on työskennellyt. Putkea vuokrataan amatööreille edulliseen $5000 / yö -hintaan, mistä johtuen tässä tapauksessa havaittiin vain itse teleskooppi :-).