Magellanin Haamu (silta) vihdoin selvitetty!

Aloittaja timokarhula, 15.06.2018, 14:38:50

« edellinen - seuraava »

timokarhula

Syvän etelän tähtitaivaalla "loistaa" yksi tähän asti tieteelle tuntematon valoilmiö jota vain alle tusina havaitsijaa ovat nähneet paljain silmin historiassa, muun muuassa allekirjoittanut, Iiro Sairanen ja Esko Luukkonen.

Valo alkaa Suuren Magellanin Pilvestä (LMC), jatkuu etelään päin, ohittaa eteläisen taivaannavan ja sulautuu linnunrataan Eteläisen Kolmion tähtikuviossa.  Kutsuin alussa tätä valoilmiötä Magellanin Sillaksi joka on n 40º pitkä, 6º leveä ja sen pintakirkkaus on pienempi kuin vastavalon (Gegenschein) ja ehkä samaa luokkaa kuin zodiakkinauhan himmeimmät kohdat (n MPSAS 25.0).  Havaitsin kohteen ensimmäisen kerran vuonna 2009 Länsi-Australiassa, Nangerwallan farmilta, Iiron ja Eskon kanssa jossa taivaan pimeys oli jopa SQM-L 22.09 luokkaa.  Rajamagnitudi oli paljain silmin 7.8-7.9.  Kirjoitin valoilmiöstä The Webb Society Deep-Sky Observer (DSO) lehteen nro 154 vuonna 2011.  Olen nähnyt Magellanin Sillan sen jälkeen kymmenisen kertaa kun olen käynyt Länsi-Australian "puskassa" havaitsemassa useamman reissun aikana ja tiedän mitä etsiä.

On erittäin ihmeellistä ettei kukaan etelässä asuva havaitsija ole raportoinut havainneensa kohdetta!  Olin jo 2009 kysellyt eri foorumeissa muita havaintoja, myös IceInSpace, joka on etelän pallonpuoliskon erikoistunut havaitsijafoorumi, mutta tuloksetta.  Sainkin vihdoin yhteyden erään etelä-afrikkalaiseen tähtiharrastajaan, Douglas Bullis (pseudonyymi Dana de Zoysa), joka asuu Great Karoo aavikolla.  Kun selitin havainnoistani hänelle, Douglas näki valon heti seuraavana yönä!  Hän on tutkinnut astronomista kirjallisuutta ja tieteellisiä raportteja sen jälkeen ja on nyt lähes yhdeksän vuoden jälkeen saanut selityksen mitä valo on!  Hän käyttää termiä "Magellan's Ghost" (Magellanin Haamu) valoilmiöstä ja se on minusta sopiva nimitys.

Douglas Bullista pyydettiin pitämään 30 minuutin puheen astronomian symposiossa joka pidettiin Kapkaupungissa maaliskuussa.  Puhe otettiin hyvin vastaan ja kukaan ammattilaisista eivät tienneet Haamun olemassaolosta.  Douglas on kirjoittanut erittäin yksityiskohtaisen ja teknisen 67 sivuisen PDF-raportin (23 megatavua) joka kertoo historialliset, havainnolliset ja astrofysikaaliset detaljit valoilmiöstä, 65 kuvan kera.

Hän kirjoitti aiheesta Cloudy Nights foorumiin kuukausi sitten jossa on linkki hänen mullistavaan PDF-raporttiin joka löytyy ensimmäiseltä sivulta.

https://www.cloudynights.com/topic/617799-magellanic-mystery-solved-at-last/

En kerro tässä vielä mistä Magellanin Haamu valo koostuu joten luetkaa artikkeli.  Se tarjoaa hyvin yllättävän vastauksen joka on jäänyt ammattilaisilta huomaamatta!

/Timo Karhula

Pappis


timokarhula

Minulta se onnistuu kun klikkaan suoraan raporttiin

https://mega.nz/#!SOw2CCwR!6mtbhG-YeLLsOOPQfH8YgMg4lv_GYYGA6c5f8fZUgrE

ja valitsen Download (24.1 megatavua).

/Timo

Pappis

Mulla ei tule edes tuota Download-linkkiä, vaan sivusto mega.nz ilmoittaa latauksen epäonnistuvan.

Edit: Sama juttu sun linkkiä klikaten.

kjj

Eihän sulla Jarkko ole selaimessa joitakin skriptien kieltäviä lisäosia? Tuo Mega vaatii aika paljon skriptejä ajoon, että sieltä voi jotain ladata.

Pappis

Lainaus käyttäjältä: kjj - 15.06.2018, 18:33:13
Eihän sulla Jarkko ole selaimessa joitakin skriptien kieltäviä lisäosia? Tuo Mega vaatii aika paljon skriptejä ajoon, että sieltä voi jotain ladata.
Käytän Operaa, ja siinä on AdBlock päällä (0 blokattua) ja Ghostery taustalla (ei blokattua sisältöä). Hmm... Testasin, sama juttu koneen IE:llä, jossa ei ole mitään estoja päällä. Tosin nyt se valittaa selkeämmin, että sivu ei kykene lataamaan json- ja js-tiedostoja?!

Murtsi

Minulla ei linkissä ole mitään ongelmaa, aukeaa kuten pitääkin, ja latasin tuon PDF tiedoston, vastaus kiinnostaa sikäli, että vaikka pystyn lukemaan tuon, niin en pysty ymmärtämään sitä (puutteellinen lontoon ,murteen ymmärrys)  :grin:

Sen verran ymmärsin  kuitenkin artikkelista, että tuossa mainittiin Timo Karhulan olevan ruotsalainen tähtiharrastaja :tongue: vai olenko hukkateillä tästäkin?

naavis

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 15.06.2018, 21:17:38
Sen verran ymmärsin  kuitenkin artikkelista, että tuossa mainittiin Timo Karhulan olevan ruotsalainen tähtiharrastaja :tongue: vai olenko hukkateillä tästäkin?

Timo taitaa asua Ruotsin Västeråsissa? Ainakin häneltä on Ursalle tullut havaintoja sieltä runsaasti.

Tosi mielenkiintoinen juttu noin muuten!

timokarhula

Joo, muutin pikkupoikana Ruotsiin ja olen asunut täällä jo 51 vuotta.   :azn:  Viime vuonna muutin 150,000 asukkaan Västeråsista 200 asukkaan Gammelbyyhyn jossa taivas on pimeä.  Olen kyllä käynyt Ursan DS-tapaamisissa kuusi kertaa ja tunnen monta Suomen syvän taivaan havaitsijoita.

Jos mainitsen ettei GAIA nähnyt merkkiäkään tästä valoilmiöstä niin saatte vinkin mistä valo voisi syntyä.

/Timo

Ransu

Hyvin aukesi ainankin minulla.
Kiitos Timo, upea havainto teiltä Iiron ja Eskon kanssa ja erittäin mielenkiintoinen raportti ilmiöstä
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

timokarhula

Artikkeli voi tosiaan olla vaikea ymmärtää jos ei ole asiantuntija.  Aluksi uskoinkin että Douglas / Danan olevan astronomi-eläkeläinen mutta hän onkin vaan harrastaja joka tutkii (ja havaitsee) huvin vuoksi.  Erittäin etevä ja uuttera kyllä pystyvän tutkia (kymmeniä) tuhansia sivuja teknisiä papereita netistä.

Lyhyesti selitettynä havaitsemamme Magellanin Haamu on taivaan suurin heijastussumu!  Sumuja kutsutaan myös Galactic Cirrus ja Intergalactic Flux Nebulae (IFN).  Se koostuu siis kiinteistä molekyyleistä jotka heijastavat ei vaan jonkun lähellä olevan kuuman tähden valoa, vaan koko galaksimme yhteistä valoa!  Haamu on ainoa galaktinen harsosumu jolla on riittävän korkea pintakirkkaus näkyäkseen ihmissilmälle ideaalisissa olosuhteissa.

Samanlaista sumua näkyy myös pohjoistaivaalla M81 galaksin suuntaan valokuvissa pitkillä valotuksilla.  Tämä oli myös minun alkuperäinen teoria.  Toinen vaihtoehtoni oli tähdenvaloa joka tulee hypotettisestä materiasillasta Suuresta Magellanin Pilvestä (LMC) josta linnunrata olisi repinnyt irti tähtiä vuorovesivoimien avulla miljardeja vuosia sitten.  Koska suuret tähtiharavoinnit, esimerkiksi nykyinen GAIA, eivät ole huomanneet kyseistä valoa / kohdetta tulin yhä vakuuttuneemaksi Haamun olevan tähtisumua.  Sumun hiukkaset koostuvat mm H2, CN, NH, HO, H2O (vesijäätä) molekyyleistä ja niiden lämpötila on 18.6 K (-255 C).

Se on vain kosminen sattuma että Haamu yltää Suuren Magellanin Pilven suuntaan.  Visuaalisesti valo näyttää yltävän LMC:n n 160,000 valovuoteen asti mutta Haamu onkin vain n 300 valovuoden galaktisen latitudin alapuolella meiltä katsottuna.  Kun galaksimme spiraalihaarat kiertävät, liikkuu myös Haamu näennäisesti poispäin Magellanin Pilvestä ja parin kymmenen miljoonan vuoden päästä ne näyttävät olevan aivan erillään toisistaan.  Onneksi ennätimme näkemään valoilmiön nykyaikana että heräsi kiinnostus kohteeseen!  :cheesy:

/Timo

joni


timokarhula

Sivuilla 9, 12, 13, 14, 28, 29 ja 30 PDF-artikkelissa näkyy Magellanin Haamu tai ainakin osia siitä.  Jotta sen saa kuvattua pitää käyttää pitkiä valotusaikoja (tuntia?), mieluiten vihreää valonkaistaa ja fish-eye linssiä.  H-alfalla ei näy mitään.  Ei edes Axel Mellingerin kokotaivas panoraamat ole riittävän syvät koska puuttuu vielä magnitudi hänen otoksissa.  Hänen kuuluisat zoomattavat taivaankuvat pääsee vain MPSAS (magnitude per square arc-seconds) 24 kun Haamun pintakirkkaus on MPSAS 25 luokkaa.  Joskus silmä on parempi kuin kamera.  Silmällä on mahdottoman dynaaminen ja valointensitiivinen skaala.  Siis tämä Haamu on kolme magnitudia pimeämpi kuin taivas itse!  Se tarkoittaa että kontrasti on vain 6% täysin pimeän taivaan kanssa.  Se on tämä pieni kontrasti mikä tekee Haamun lähes näkymättömäksi jos ei havaitse perfektin tummaa taivasta vasten ilman mitään valosaastetta.

/Timo