Lapimmiehen seikkailut astrokuvakusessa. Laitehankinnat, kokemukset ja virheet.

Aloittaja lapimmies, 30.03.2017, 19:22:12

« edellinen - seuraava »

lapimmies

Uhhautsi,

Onkohan täällä ketään Muonion alueelta. Olisi mukava jos joku vois auttaa tuon Newtonin kollimoinnissa. Vaikka miten yritän, niin aina tuntuu olevan kollimointi pielessä. Olen katsonut yötuubista yhtä videota, mutta siinä sällillä on kamera apuna, ja minulla ei tuollaista ole.
Apuna minulla vain on Laserkollimaattori, joka ei ole ihan kollimoinnissa. Sillä olen tehnyt niin, että neljään suuntaan laserin piirtämä ympyrä on yhtä kaukana keskipisteestä.
Kun katson etäältä putken päästä, mielestäni näkymä ei ole oikea. Samoin kun katson tarkentimen läpi, näkymä ei ole oikea.

Olisin kiitollinen avusta.

VP

Jos se laserkollimaattori ei ole kollimoitu ei myöskään kollimoinnista tule mitään. Tähän vaikuttaa myös se laserin kiinnitys putkeen, siinä voi olla välystä. Heiluttele alkajaisiksi sitä laseria okulaariholkissa, jos se liikkuu vaikka et käännä laseria holkissa kiristä vaikka sen tarkentimen ruuveja vähän kunnes kireys on sopiva (laseria pitää pystyä vielä vaivatta kääntämään).
Sitten kun käännät laseria, jos piste pääpeilillä vieläkin vispaa joudut kollimoimaan sen laserin. Tämä on usein halpislasereiden lastentauti. Kun kaikki on suorassa laserin mukaan kannattanee tehdä tähtitesti ja katsoa onko näin oikeasti.

Aika monen newtonin omistajana sanoisin kyllä että kannattaa investoida kunnolliseen laseriin ja cheschireen. Esim. Farpoint, miksei Catseyenkin mööpelit tai Howie Glatter.

-V

henkkac

Oletan ettet ole apupeilin hämähäkki kiinnityksien pituuksia muuttanut. Älä käytä sitä laseria kun sen kollimaatio ei ole kohdallaan, vaikka olisikin niin jos laseria ei saa fokuseriin täysin suoraan kiinni niin sen avulla säätö menee pieleen. Putki kannattaa olla vaakatasossa ettei vahingossa pudota mitään putkeen ja putkea ei saa valaista millään valaisimella putken suusta säädettäessä putkea. Saat silmämääräisesti kohtalaisen hyvin tehtyä säädön tämän ohjeen mukaan. Säädön tarkkuus riippuu siitä miten tarkasti katsoo keskeltä fokuseria sisään. Jos sinulla on vaikkapa jokin filmipurkki, tee siihen noin 2mm reikä keskelle ja avonaiseen päähän laitat kaksi narua niin että ne tekevät keskelle ristin ja sitä voit käyttää fokuserissa apuna että katsoo keskeltä, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Alla ohje ilman tätä.

Ensimmäiseksi tämän sivun ohjeen kohdan "This is shown in the pictures below." alapuolella olevan kuvan mukaisesti laitat kaksi paperia kaukoputkeen mielellään hieman eri väriset paperit. Sitten katsot fokuserista sisään suurin piirtein keskeltä fokuserin aukkoa ja katsot näyttääkö apupeili täysin pyöreältä vai soikealta, sivun kuvassa valkoinen ympyrä, jos peili näyttää soikealta löysää varovasti apupeilin keskiruuvia vain sen verran että apupeiliä pystyy pyörittämään ja katsomalla fokuserista sisään ja pyörittämällä apupeiliä kunnes se näyttää täysin pyöreältä sitten kiristät varovasti keskiruuvia ja tarkistat sen jälkeen että pysyi pyöreänä, jos ei pysynyt toistat operaation. Jos tällä ei saa peiliä täysin pyöreäksi on kolme muuta apupeilin säätöruuvia väärin, tällöin tarkista jollakin irtopeilillä kohdan "Checking the secondary mirror tilt" mukaan että kaikki kolme säätöruuvia on suurin piirtein samassa säädössä eli oikean puoleisen piirroksen mukaisesti mistä tahansa puolelta katsottuna rako on yhtä iso, jos ei ole säädä samaksi. Ja toista edellinen että saat apupeilin näkymään pyöreänä.Tämän lisäksi apupeilin pitäisi näkyä tässä kohdassa niin että se ympyrä on suurin piirtein keskellä näkymää eli kuvan ruskeaa paperia, jos ei ole keskellä niin riippuen mistä suunasta ei ole keskellä niin katsotaan ohje siihen sitten, yleensä tässä vaiheessa on keskellä.

Toinen vaihe, ota paperit pois kaukoputkesta ja katso fokuserista sisään ja kohdan "The diagram to the left shows the classic view of the mirror" vasemman kuvan mukaisesti pitäisi näkyä pääpeilin 3 kiinnitys klipsiä (valkoinen kuvassa on mitä apupeilissä näkyy) jos ei näy kuvan mukaisesti 3 klipsiä yhtä paljon, säädät apupeilin 3 säätöruuvilla että saat ne 3 klipsiä näkymään yhtä paljon, kun ne näkyy yhtä paljon niin sen jälkeen apupeiliä ei säädetä lisää. Siirrytään kolmanteen vaiheeseen.

Kolmas vaihe, nyt säädetään pääpeilin säätöruuveilla että okulaarista katsottuna kuva näyttää kohdan "Fast scope (f5 and above )" mukaiselta (Kun sinulla on nopea putki ja varsinkin jos aiot kuvata sillä). Näet myös kun säätö on kohdallaan oman silmän mustuaisen pääpeilin ympyrä merkin sisällä kun kollimaatio on kohdallaan, samalla kun näkymä on kuvan mukainen.

lapimmies

Uhhautsi,

Henkkac:lle kiitokset hyvin referoidusta ohjeesta! Linkin takaa löytyikin vielä tarkemmin jos Henkan referointi ei riittänyt.

lapimmies

#124
Uhhautsi,

Aiemmin tekemäni "hyvä" kollimointi paljastui sudeksi.... 
Turatessani henkan ohjeiden mukaan paljastui pikkuhiljaa se, kuinka pielessä kollimointi olikaan.
Minun, noviisin mielestä kollimointi on niin hyvä, kuin pystyn taidoillani tekemään.

Harmi, etten älynnyt napata kuvaa tilanteesta ennen "kollimointia".
Olenkohan lähelläkään totuutta?

Timpe

Hyvältä näyttää, mutta oikaise tuo klo 8 suuntaan osoittava apupeilin varsi, niin se ei tee tarpeettoman paksua tupla-diffraktiopiikkiä toiseen suuntaan tuota diffraktioristikkoa.  :wink:
- Timo Inkinen

henkkac

#126
Ainakin hyvin lähellä on oikeaa, jos ei täysin oikea. Kuva ei ole ihan keskeltä, se on noin klo 3 suuntaan keskikohdasta kuvattu niin voi siitä johtua että keskialueen iso musta alue näyttää vähän soikealta kun sen pitäisi olla pyöreä. Otithan huomioon että kuvan perusteella näyttää että se pääpeilin kolmas kiinnitys klipsi näyttää jäävän fokuserin putken taakse tuossa fokuserin syvyydessä? Ne kaikki kolme klipsiä on saman kokoisia. :wink:

Selvästikin olet päässyt jyvälle miten kollimointi tehdään. :smiley:

lapimmies

Uhhautsi,

Timpen neuvosta oikaisin tuon yhden toisiopeilin varren. Tekemäni kollimointi meni wituiksi. Tein koko kollimointiprossessin alusta alkaen, ja tuloksena on kohtaiaisesti kollimoitu putki, luulen minä.
Henkan viestin jälkeen, myöskin otin tarkentimen niin ulos kuin mahdollista, jotta näen peilin "kynnet". Kuva on otettu kännykameralla neulanreijän läpi.

Arkipäiväasunnollani ei ollut saksia, joten repimällä tein "filmipurkin" konvehtirasian pahvista.
Reikä on _varmasti_ keskellä.

Pappis

Muutoin jo tosi nätti kollimointi, mutta onko apupeili vähän vinossa? Se näyttää soikealta.

henkkac

Apupeili on tuossa soikea, kierrä sitä apupeiliä että se tulee pyöreäksi. Muuten nyt se kollimointi on tosi lähellä sitä "Slow scope collimation", "Fast scope (f5 and above )" kollimoinnissa apupeilissä on tietty offsetti eli se on tietyn verran kauempana keskikohdasta eli fokuserista kauempana mitä jos se olisi täysin keskellä putkea. Joissakin putkissa se apupeili on liimattu sen offsetin verran sivuun keskikohdasta niin sellaisissa putkissa se apupeilin keskiruuvin tulee olla putken suulta katsottuna täysin keskellä putkea.

lapimmies

Uhhautsi,

Taijan pakata putken pariksi viikkoa varastoon. Eihän tässä ennää hermo kestä, vaikka olenkin pitkäpinnainen kaveri.  :angry:
Kahden illan jatkuvan säätämisen ja turaamisen jälkeen lopputuloksena, alkaa OTA:n reuna tulemaan häiritsevästi näkyville.
Apupeilin sain pyöreäksi, se ei näy tässä kuvassa koska on suurempi kuin näkymä peepholesta. Mittasin apupeilin paikan OTAS:ssa ja se on millin tarkasti keskellä putkea, silti tuntuu siltä, että optinen akseli ei ole suunnassa putken kanssa. Pääpeiliäkään ei voi sivusuuntaan liikuttaa.

Tuossa on nyt lopputulos, kun väsyin ja annoin perikis  :cheesy:
Keltainen on rinkula pääpeilissä, vihreä on peephole, sininen on käsittääkseni pääpeili. Oranssi yrittää mallata tarkennusputkea.

henkkac

#131
Vaatii vähän hermoja kun opettelee säätämään, mutta virheistä oppii.
Tuon peephole paikka alkaa olemaan oikeassa paikassa, sinun pitää vielä pääpeiliä säätää että saat tuon keltaisen rinkulan tuon vihreän ympyrän päälle keskitettynä. Ota sitten kuva niin katsotaan tuliko säätö jo kohdalleen.

Piirsin apupeilin ympärille punaisella viivan. :wink:
En ole aivan varma tästä kuvasta onko apupeili vähän vinossa (fokuserista poispäin), kun sen näkee sitten kun olet pääpeilin säätänyt että nuo rinkulat (keltainen ja vihreä) on päällekkäin.

lapimmies

#132
Uhhautsi,

Putki oli nyt muutaman päivän varastossa jäähylllä.
Angstin laannuttua, tein uuden kollimoinnin. Aikaa paloi.....hmmm..2 tuntia. Siirsin pääpeiliä sentin lähemmäksi tarkenninta. Apupeiliä siirsin n. 2mm pääpeiliin päin. Apupeiliä siirsin hämähäkkiä säätämällä (kuvasta näkyy, miten apupeilin tuet eivät ole ihan suorassa)
Lopputulos on liitteen kaltainen. Internetohjeiden mukaan, kollimointi on lhellä oikeaa.
Ihan pikkusen ahistaa tilanne:Vehkeet on kohillaan, mutta tähtitesteiä ei ennustettavaissa olevan säätilan mukaan pääse tekemään.
EDIT:Liite unohtu. Ei ollu ensimmäinen eikä viimeinen kerta :)

naavis