Sään seurantaa 2017

Aloittaja MarkoM, 07.01.2017, 00:47:14

« edellinen - seuraava »

einari

Laurin selvityksen jälkeen tuli mieleen kysymys että eikö sitä ceilometrin keilaa voisi suunnata useampaan suuntaan taivaalla ?
___
Tapio

Lauri Kangas

Joo, kun noita lentokentän ja Lepolan käppyröitä katsoo niin samanlainen 0-1/8 aukko niissä on, ja ovat samalla linjalla tuulen suunnassa. Satelliittikuvasta kuitenkin selviää että ihan ummessa on. Nähtävästi kuitenkin tuon aiheuttaa joku ihan oikea ilmiö pilvikerroksessa, kun molemmilla tuikuilla on se havaittu.

Näkemättä dataa on mahdoton sanoa mistä johtuu. Tai no tuskin minä osaisin sanoa vaikka näkisinkin. Ei kuitenkaan näytä olevan kovin pitkäkestoinen anomalia.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: einari - 31.08.2017, 18:49:54
Laurin selvityksen jälkeen tuli mieleen kysymys että eikö sitä ceilometrin keilaa voisi suunnata useampaan suuntaan taivaalla ?

Kyllä varmaan Ceiloa voisi käännellä, tai sitten niitä voisi olla useita. Sen verran mitä olen päässyt pellin alle katsomaan, niin jo paikallaan pysyvä vehjekin on varsin monimutkainen. En myöskään tiedä mitä keilan vinous tekee takaisinsirontaprofiileille tai datankäsittelyn vaatimuksille. Ihmettelisin jos noiden laitteiden historian aikana joku ei olisi tällaista jo tutkinut ja kokeillut.

Rahalla varmaan saa kaikenlaista, mutta sekä valmistajat että asiakkaat toimivat liiketoimintaperusteisesti, ja kaiketi tuo yhteen keilaan ja aikasarjoihin perustuva mittaus on aika ylivoimainen hinta-laatu-suhteeltaan. Luulisin.  :cheesy:

pnuu

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 31.08.2017, 18:17:43
Ymmärtääkseni säämallien alkuarvoista ylivoimaisesti tärkeimmät ovat kuitenkin ilmapallolla tehdyt lämpötila/kosteusluotaukset, pintasäähavainnot, ja satelliittimittaukset.

Muistan kuulleeni millä datalla oli suurin merkitys lähtötilanteeseen, mutta en muista mikä se oli. Saattoi olla jopa edellisestä ajosta peräisin oleva data, johon sitten ympätään havainnot. Mutta se mikä tuosta Laurin listasta tuli mieleen, oli tämä testi jonka ECMWF oli tehnyt hurrikaani Sandyn kanssa: otetaan malliajosta pois kaikki polaarisatelliiteista tullut data pois käytöstä, ja katsotaan miten ennuste muuttuu.



Kuvaa klikkaamalla Washington Postin artikkeliin josta kuva embedattu. Alla linkki itse tutkimukseen (19-sivuinen raportti):

https://www.ecmwf.int/sites/default/files/elibrary/2013/11086-role-satellite-data-forecasting-hurricane-sandy.pdf

Ja tässä vielä vähän kattavampi analyysi koko Sandy-ennusteesta ja miten mikäkin siihen on vaikuttanut (30 sivua):

https://www.ecmwf.int/sites/default/files/elibrary/2013/10913-evaluation-forecasts-hurricane-sandy.pdf


Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 31.08.2017, 18:37:09
Vaisalassa on lisäksi taidettu tutkia pilvisyyden havainnointia allsky-kameran avulla:  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/159769

Minäkin osallistuin yhteen vastaavaan projektiin sivusta seuraajana, tosin siinä yritettiin määrittää näkyvyyttä kameroiden avulla. Ja on kyllä ollut pitkään ajatus ronklata taivaskamerakuvadataa josko siitä saisi pilvisyysinfoa ja liikesuuntia. Vahva fiilis että jotain nopanheittoa parempaa saisi, muttei ole vaan saanut aikaiseksi.

Lainaa
Näistä taitaa olla kiinnostuneita ennenkaikkea aurinkosähkön parissa puuhaavat asiakkaat, ei niinkään meteorologit (luulisin?).

Varsinkin lentosäätyypit tykkäisivät laajempialaisesta pilvidatasta todella paljon. Vielä enemmän jos siitä saisi peiton lisäksi myös korkeustiedon. Aurinkovoiman kanssa saman tiedon paikallisesti saa omien paneelien antamasta jännitteestä, mutta tokihan tieto siitä että pilvet ovat tulossa suunnasta X ajan Y päästä olisi loistokasta. Tähän olen ollut avustamassa teknisissä seikoissa paria työkaveria satelliittipohjaisen aurinkovoimaennustesysteemin kasaamisessa. On siitä jo yhden gradun verran tuloksiakin :-)
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

RL

Hyvältä näyttää ennusteet lähipäiville ja taitaa kuutontakin olla. Vielä ei ole valosaasteen valaisemaa jääsumuakaan taivas täynnä. Viikonloppuna siis kannattaa kuvailla linnunradat ja deepskyt.

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 31.08.2017, 18:17:43
Lentokentillä pilvisyyttä havainnoidaan useimmiten, mutta ei kuitenkaan aina, koulutetun meteorologin voimin. Tällöin havainnot vastaavat todellisuutta paljon paremmin. Vaikka ceilometrit ovat kalliita, niin kattavien pilvisyyshavaintojen tekeminen ihmisvoimin on kuitenkin vielä kalliimpaa.
Heräsinpähän vähän myöhässä tähän keskusteluun, mutta kysyn nyt kuitenkin vielä jälkijunassa: Milläs kentillä vielä meteorologeja pidetään? Helsinki-Vantaa, Kuopio ja Rovaniemi kaiketi, mutta onko muitakin? Ennen muinoin 90-luvulla lentosäähavainnoista valtaosilla kentistä vastasivat Ilmailulaitoksen havainnontekijät, jotka siis eivät olleet meteorologeja. Sittemminhän tuokin ammattikunta tapettiin sukupuuttoon tästä maasta. Jotenkin on vähän vaikea uskoa, että jostain olisi löytynyt myöhemmin rahaa pistää korkeasti koulutetut ihmiset tuohon hommaan. Noista vempeleistä puheen ollen, olin aikoinaan Kuopion kentällä töissä kun näkyvyysmittari tuli koekäyttöön. Se oli ainakin tuolloin lähinnä surkuhupaisa aparaatti, mikä ei tietenkään estänyt sen käyttöönottoa. Mutta kaipa siinäkin parissakymmenessä vuodessa on tuotekehitystä tapahtunut.

Teemu

Pekka Lehtelä

Viime yönä (klo 1.30-2.30) melko hyvä keli mutta klo 2 jälkeen alkoi kosteutta kehittyä ilmakehään melko paljon mutta visuaalisia havaintoja se ei juurikaan haitannut kun talomme on kumpareella ja metsätontilla. Lähdin koiran kanssa lenkille katselun jälkeen ja paksua sumua oli alempana maastossa korkeiden puiden yläpuolelle saakka.

Pekka

Pekka Lehtelä

Viime yö samalla kaavalla kuin edellinen sillä selkeää oli mutta taas kosteutta ilmassa ja paksua sumua 30-50m korkeudelle saakka.

Pekka

Timpe

Tyytyväinen pitää olla, kun pääsi kuvaamaan edes 2½ yötä suhteellisen rauhassa sen edellisen kuukauden pilvisyysjakson jälkeen. Sain näet syksyn ensimmäisen ds-kohteen valotukset viimeinkin kasaan, vaikka olin aloittanut touhun jo 27.8. yönä :smiley:
- Timo Inkinen

Pekka Lehtelä

Koko iltapäivän ja alkuyön jatkunut kova vesisade loppui klo 1.30 ja klo 2 aikaan yhtäkkiä tuli tähtiä näkyviin. Kuu mollotti korkealla mutta parhaimmillaan ja juuri nyt, lähes 3/4 taivaasta on selkeää. Kosteutta tietysti ilmassa paljon mutta ihan kiva todeta, että on ne tähdet siellä edelleenkin...

Pekka

Pappis

Jep, tosi kiva nähdä tähtiä sitten kesän! Venus ja Mars mollottivat aamutaivaalla päälletysten.

kjj

Jaaha, taitaa ainakin Dåmbereella sadella pari viikkoa tästä eteenpäin...

lapimmies

Uhhautsi,

Löytyykö jostakin pitkän ajan pilvianimaatoita?
Olisi mukava katsoa pilvianimaatoita vaikkapa koko syyskuun ajalta.

Yritin googletella, mutta en osannut.

tila

Tuolta ainakin pystyy seuraamaan satelliittikuvia halutulta ajanjaksolta. https://worldview.earthdata.nasa.gov/
Teppo Laitinen

Timpe

No jo on masentava satelliittikuva, kun Atlantin ja Skandinavian ilmatila on pysyvästi (enemmän tai vähemmän) täynnä pilviä... :shocked:
- Timo Inkinen