Järeät Astro-Physics jalustat (900, 1100, 1200, 1600 jne.)

Aloittaja Timpe, 05.09.2016, 21:47:00

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -mhj- - 11.02.2017, 18:08:55
Lienee varmistettu, että noissa käyrissä X-akseli on puhtaasti RA ja Y-akseli Dec? Tästähän oli Hauholla puhetta, mutta kysynpä silti. Tuleeko nykäyksiä myös silloin, kun kaikki guidauskorjaukset ovat nollassa? Ketju on jo niin pitkä ja raskas, että ainakaan minä en jaksa näitä tuolta aiemmista postauksista kaivella. Sorry.
BTW, Roland ei ole ainakaan ennen ottanut kantaa muiden ohjelmien kuin Maximin asetuksiin. Siinä mielessä kannattaisi ehkä satsata sen käyttöön. Jälkeenpäinhän voi siirtyä mihin ohjelmaan haluaa. Maximhan sulla kuitenkin on, ainakin pari vuotta sitten sellaisen läppärilläsi näin.
Kertaan vielä omat Maximin asetukseni: Valotusaika 12 s, tasoittaa seeingin jo aika hyvin. Lyhyemmät eivät ole itselläni toimineet. X-akselin aggressiot 10 ja Y-akselin 9. Min move X 0,01 ja Y 0,03. Max movet molemmille akseleille 0,5 jotta ditheröinnistä toipuminen olisi nopeaa. Kriittisen tärkeä noista oli etenkin Y:n min move 0,03. Tuota pienemmät arvot eivät vaan toimineet. Perusteluja vaikka täältä: https://groups.yahoo.com/neo/groups/ap-gto/conversations/topics/48026

Voin tehdä tuon X = RA ja Y = DEC testin kun tulee selkeää seuraavan kerran. En nyt muista olenko sitä tehnyt vai en, mutta kaikki viittaa siihen että kyllä nuo ovat ihan oikein (mm. kapulaan llisätty DEC backlash korjausarvo 4 rauhoittaa juurikin tuota Y-akselin liikettä ts. sen poikkeama korjautuu nopeammin kuin ilman sitä.

Ihmettelen itsekin AP:n penseyttä käyttää/opastaa muita guider-ohjelmia kuin MaxIm DL:n sisäistä guidausta. On ikään kuin AP:n "vanhat ukot" kieltäytyisivät opettelemasta uusia nykyaikaisia ohjelmia ja niiden vaatimia toimintoja, mikä on hitusen outoa käyttäytymistä, jos AP:lla on aikeita pysyä jatkossakin nykyaikaisillla jalustamarkkinoilla. MaxIm DL kun on nykyisin armottoman paljon ajastaan jälkeen jäänyt ohjelmakokonaisuus omalla 1990-luvun käyttöliittymällään. MaxIm:n toiminnallisuutta en mene moittimaan, kun siinä ei ole moittimista, mutta se on yksinkertaisen kökkö käyttää. (Vähän sama kuin pitäisi pitäytyä jostain syystä muinaisen armeija-Jeepin käytössä, vaikka maastokäyttöön on nykyisin tarjolla runsaasti muitakin nykyaikaisia vaihtoehtoja kuin Willys Jeep. :tongue:

Jos katson tuota AP:n seurantakäyrää joko PE-korjattuna tai ilman, niin ei jalustalle pitäisi tulla miltään seurantaohjelmalta kovin kummoisia korjauskomentoja. Eikä niitä tulisi tulla kovinkaan usein ts. tuollaiset 10...15s guidausajat voisivat olla hyvinkin kokeilemisen arvoinen juttu AP:n kanssa. Hyvä teoria tällaisiin ongelmiin voisi olla se, että nuo seurantaohjelmat yksinkertaisesti jumiuttavat näin tasaisesti kulkevan jalustan omilla ristiriitaisilla komennoillaan jalustan mekaniikan/elektroniikan kannalta ja tuota Rolando tuossa ekaksi linkitetyssä keskustelussa selittää näin:

...the mount is getting a constant stream of move commands, both pos. and neg. Half the time the mount will be told to reverse, which unloads the worm gear and places the mount into the most unstable part of the motion. This is called the crossover hysteresis which is the place where an input move command is not followed by a corresponding shaft motion. Now the next few move commands must overcome the hysteresis (or slack) before the shaft again begins to follow the input commands.

Oskulle myös kiitos seurantakäyrän jakamisesta selityksineen. PHD2:n seeing-riippuvuudestakin tässä voi olla kyse, vaikka seurantakäppyrät eivät sitä näytäkään kunnolla. Jokin ohjelman raja-arvo vain ylittyy tuon pompun tullessa ja jokin toinen jalustaan nähden väärä asetusarvo korjaa sen pieleen. Sinällään mielenkiintoista, jos tuollainen Losmandy Titan ja tällainen AP 1200 järkäle ovat kummatkin melko herkkiä ympäristötekijöille kuten tuulelle, vaikka luulisi että nämä kantavat kuormansa paljon huolettomammin.
- Timo Inkinen

-mhj-

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 12.02.2017, 20:35:59
Voin tehdä tuon X = RA ja Y = DEC testin...

En tiedä mihin testiin viittaat. Itse olen toiminut niin, että järjestän guiderin testejä varten (automaatio-ohjelmaa käyttäen) sopivan tähden guiderin kennoon PA:n ollessa tasan nolla astetta. En tiedä ohjelmistoistasi ja laitteistasi, mutta ellei sinulla ole rotaattoria, niin joudut toki käsin tusaamaan asian kanssa ja tekemään usemmankin plate solven ennenkuin sopiva tähti on kennolla ja PA=0.
Sitaatti tuolta linkittämästäni ketjusta: "X and Y don't mean anything to me. It's RA and Dec, otherwise I can't comment on your numbers."

LainaaIhmettelen itsekin AP:n penseyttä käyttää/opastaa muita guider-ohjelmia kuin MaxIm DL:n sisäistä guidausta. On ikään kuin AP:n "vanhat ukot" kieltäytyisivät opettelemasta uusia nykyaikaisia ohjelmia ja niiden vaatimia toimintoja...

Itse en ihmettele oikeastaan yhtään. Siis sitä, että kaikkia mahdollisia ohjelmia ei ole kiinnostusta Rolandilla (joka oikeasti on se vanha ukko) opetella. Voisin kuvitella, että noissa "nykyaikaisissakin ohjelmissa" on samankaltaisia säätöjä kuin Maximissa ja ohjeita voi siten soveltaa. Sinulle lienee tärkeintä (?) tässä vaiheessa sulkea jalustan varsinainen vika pois. Jos sen voi tehdä ohjelmalla, joka sinulla jo on ostettuna, en näkisi tässä ainakaan näin puusta katsottuna todellista ongelmaa.

Minulle ei tietenkään kuulu, että mitä jalustasi kanssa teet, mutta kieltämättä yllätyn, jos jostain saat parempia ohjeita kuin AP:lta (lue: Roland) suoraan.

Timpe

Palasin MaxIm DL:n pariin kuten oli ohjeistus  :wink:
Ja nyt ongelmavyyhti taisi lähteä purkautumaan, sillä ilmeisesti tuon SX Lodestar seurantakamerani käyttötunnit ovat tulleet täyteen...  :angry:

Tässä ensin kalibrointiyritys #1...


Tässä pelkkä 4s valotus...


Ja tässä vertailutilanne, kun kamera suostui vaihteeksi ottamaan tuon 4s valotuksen... Ei Guidestar not found... -herjaa missään.


Tässä tähti katosi kesken kalibroinnin...


Mutta nyt Lodestar toimii ok, kun tarkennan sitä jatkuvalla 6s valotussekvenssillä...  :huh:


Toisaalta kun komennan MaxIm:n Guide -välilehdeltä saman 6s valotuksen, saan taas tilalle tuon virheilmoituksen!


Tässä vielä ne guide-asetukset, joilla kokeilin käyttää tuota Lodestaria tänään:


Käytin kaapelit irti ja takaisin, mutta vika oli ja pysyi (grrrrrr)!
Taitaa olla aika kaivaa ASI120MM hyllystä pöyttymästä ja katsoa saisiko siitä riittävän herkän guide-kameran OAG-käyttöön tuon vanhan luottokamerani tilalle. Guidekameran sekoilu selittää kyllä aika monta asiaa tässä ketjussa ja onpa kumma juttu jos/kun PHD2 ei tätä vikaa tunnista...  :shocked:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Milläs tavalla tuo voi johtua Lodestarista, kun noita kuvia katsomalla näyttäisi siltä että guidetähtiä on tarjolla valittavaksi asti?

Maximihan on tunnetusti perin kelvoton guidetähtien automaattiseen valitsemiseen ja tarvitsee niiltä osin aika aktiivista vihjailua (siis lähinnä siltä osin kun kentässä on puhkipalaneita tähtiä).

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 13.02.2017, 21:53:05
Milläs tavalla tuo voi johtua Lodestarista, kun noita kuvia katsomalla näyttäisi siltä että guidetähtiä on tarjolla valittavaksi asti?
Maximihan on tunnetusti perin kelvoton guidetähtien automaattiseen valitsemiseen ja tarvitsee niiltä osin aika aktiivista vihjailua (siis lähinnä siltä osin kun kentässä on puhkipalaneita tähtiä).

Lähinnä sen takia, että kun olen klikannut juuri tuon kirkkaimman tähden guide-tähdeksi ja saanut juuri sen jopa (!) lukittua MaxImissa kalibroitavaksi. Ja olen katsonut samassa yhteydessä niitä punaisia apuviivoja (saman tähden ympärillä), joiden kuuluu olla suorassa kulmassa keskenään ja näyttää kalibrointiin käytetyn tähden liikettä kalibroinnin aikana. Edellisten seikkojen lisäksi Guide star -valinnan kohdalla näkyvät koordinaatit natsaavat tuon kirkkaimman tähden X/Y koordinaattien kanssa yksiin, kun käytän 2x2 binnausta. (MaxIm DL näyttää suoraan pikseleitä noissa koordinaateissa ja nyt siellä näkyy suunnilleen oikeat X/Y -arvot tuolle kirkkaalle tähdelle eli se on n.288/168 -sijainnissa, mikä näkyy osassa noista kuvista.)

Ja kaiken edellisen lisäksi samalta illalta löytyy vielä lisäkuva, jossa MaxIm:n turjake onnistui lukittumaan puolet kalibrointiajasta kuumaan pikseliin tuon kirkkaan tähden sijasta:
(tarvinneeko arvata, miksi inhoan mokoman käyttöä, kun parempiakin ohjelmia on saatavilla?-) Eli olet ihan oikeassa tuon kelvottomuudesta...



Jätin tuon yo. kuvan pois ekasta viestistä, kun ajattelin sen sotkevan vain asiaa...
Outoa tuossa ovat nuo satunnaiset Guide star not found -herjat tilanteessa, jossa kelvollinen guidaustähti toljottaa MaxIm:in ruudulla jo tuon Expose -komennon jälkeen. Ei noin karkeita MaxIm:in virhearvoita ole sattunut vielä siihen aikaan, kun sinnittelin MaxIm:lla ja Lodestarilla guidaten. Sanoisin, että jokin tuon laitteen elektroniikassa on nyt saanut siipeensä ulkosäilyksessä ja hyvässä tilanteessa mahdolliset hapettumat saisi vielä korjattua kameran avaamalla. Toisaalta tekisi jo mieli päästää tuo elektroniikkahaudan lepoon, kun sen kameran guide-kaapelin liitokset pätkivät nekin vanhuuttaan. (=Tuolloin koko laitteen USB-yhteys katoaa No camera -herjan myötä.)
Muutoin olisin kyllä mieluusti väärässä tässä asiassa, koska uusi Lodestar maksaa näemmä 580 euroa (=ovat taas SX:llä nostaneet hintojaan, kun pidin jo 500 euroa liian kalliina!  :veryangry:).
- Timo Inkinen

-mhj-

Lisäyksenä vielä tuohon X=RA ja Y=Dec -aihepiiriin: oma kokemukseni on siis se, että PA:n on oltava 0, jotta Maximin graafista näkisi, että mitkä virheet oikeasti ovat milläkin jalustan akselilla. Ellei PA ole nolla, leviää tai paremminkin ehkä projisoituu vaikkapa Dec-akselin virhe graafissa molemmille akseleille. Tämä siitä huolimatta, että graafin (Graph) Plot-valikosta on ruksittu "Telescope axes"-kohta käyttöön ja guideri on kalibroitu.
En ole aivan varma, miten Maximin logi käyttäytyy ko. asian suhteen, itse kun olen pärjäillyt pelkkää graafia ihmettelemällä. Varmoilla vesillä kuitenkin senkin suhteen lienee, jos PA on 0.

Niinkuin Hauholla mainitsin, en koskaan päässyt satunnaisista, useamman guiderisyklin aikana lisääntyvistä erroreista eroon STL11K:n omaa guiderikennoa käyttämällä. Jossain vaiheessa epätoivokin oli jo saamassa vallan. Mutta jostain syystä tuosta ongelmasta ei ole sitten ollut nykyisellä setupilla enää jälkeäkään.
Suurin yksittäinen parannus kameran vaihtoa lukuunottamatta kuitenkin oli jo mainittu Dec-akselin riittävän toleranssin (min move 0,03) käyttöönotto.

Mitään backlash-korjauksia en ole käyttänyt ja guide speed on 1-kertainen, ei siis 0,5.
Tuolla Advanced-välilehden guiding-kohdassa oleva Delay After Correction on ollut mulla aina 0.

Olen käyttänyt guiderikameran kanssa Maximin Simple Auto-dark-toimintoa. Olen ollut huomaavinani, että "star faded"-ilmoituksia tulisi siten vähemmän, mikä nyt lienee loogistakin toki.

No, mun jalusta ei ole sun jalusta ja kaikki kerrottu ei ehkä toimi sen kanssa.

Timpe

Säät eivät ole oikein suosiollisia lisätestailulle, joten eilisillan ja tämän päivän lyhyttäkin lyhyemmän testin jälkeen seuraavaa:
* ASI 120MM:n kennolle ne saanut näkymään mitään, mutta sen fokus on niin totaalisen eri kohdassa kuin SX Lodestarilla, että joutuisin rakentelemaan OAG-guidauksen palikat uudelleen. OAG-peiliä pitäisi siirtää noin 10mm eteenpäin (kohti kaukoputkea), jolloin sivulle tuleva fokuspiste nousisi samat 10mm ylemmäksi. Haittana tuosta olisi OAG-guidepeilin siirtyminen keskemmäksi putkesta tulevaa valokartiota ja sitä myöten  kuva-alalle tuleva suurempi vinjetointi. Edellinen ei oikein houkuttelisi, kun SX Lodestarilla mitoitus oli juuri optimi.
* Muutoin tuo toimisi kai ihan OK ASCOM-kamerana guiderin virkaa toimittamassa.
* Käytin Lodestarin töissä ja otin siitä lähikuvia sisältä. En löytänyt mitään hälyyttävää tuolta (hapettumia, palaneita komponentteja, kylmiä juotoksia tai vastaavaa).

Eniten epäilen kaapelointeja, kun niiden kiinnitys SX:n "rimpulaliittimeen" on tämän kameran heikko kohta. Tyypillinen insinöörivika siis, jos on tuosta kiinni. :sad:









Lisää kuvia löytyy https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Lodestar/ kansiostani. Noista saa käsityksen mikä tuolla maksaa, sillä tuollainen käsityön määrä guide-kamerassa ei ole kovinkaan kustannustehokasta. Jos kameran vaihtoon mennään, niin pitänee hankkia tilalle X2 versio tuosta (siinä olisi järkevämpi guide-kaapelin liitin kuin tässä ykkösmallissa). Pitää yrittää saada jokin kommentti myös SX:n tekniseltä tuelta eli pystyykö tuon vikakäytöksen perusteella sanomaan mahdollisen vian paikkaa vai meneekö se MaxIm DL:n oikutteluksi, kuten Lauri epäili: https://www.sxccd.com/technical-help Tämä on kumminkin iäkäs vm. 2009 kamera, joten en sulkisi pois jotain muistivikaakaan tai muuta elektroniikkahäröä.  :huh:
- Timo Inkinen

Timpe

Googlailin vielä tuota MaxIm + Lodestar aihettakin löysin runsaasti valituksia kuumista pikseleistä yms. jotka sotkevat MaxIm:n toimintaa...
http://astronomoxie.com/ForumMsgs/msgsDisp.php?forum=MaxImDL&subject=%27Guide+star+not+found%27+issue+with+Lodestar+guider
http://astronomoxie.com/ForumMsgs/msgsDisp.php?forum=MaxImDL&subject=Help+Fully+Callibrating+SX+Lodestar+Guide+camera+images+in+MaxIm
http://astronomoxie.com/ForumMsgs/msgsDisp.php?forum=MaxImDL&subject=Help+getting+rid+of+hot+pixels+using+SX+Lodestar+through+SX+AOL+unit
http://astronomoxie.com/ForumMsgs/msgsDisp.php?forum=MaxImDL&subject=How+to+use+Dark+frames+with+Lodestar+guide+camera%3F
jne. jne. tämän sivun kautta: http://astronomoxie.com/ForumMsgs/MaxImDL.php (hakekaa vaikka Lodestar sanalla tuolta)

Prksl... miksi ihmeessä taistelen MaxIm DL:n kanssa (?), kun haluaisin että Sequence Generator Pro pelittäisi ja sen kanssa PHD2 pelittäisi kunnolla jalustani kanssa??? Ja haluaisin, että nuo kummatkin toimisivat ASCOM -tasolla yhteen paremmin kuin aiempi jalustani. Eh... => MaxIm DL omine virheineen ei taida nyt sopia tähän kuvioon, sorry!  :shocked:
(Ehkä paremmalla ajalla sitten.)

Ja nyt SX:n Terry Platt vastasi näin iltaisella viestiini seuraavilla sanoilla:  :wink:
"Maxim is very bad at identifying valid stars - it's an on-going issue that they have never really fixed. It tends to prefer very tiny star images, so they should be well focused and not over exposed. PHD is much better and that is what I always use."

Nih... ajatus tässä katoaa tällaisessa juoksutuksessa! Ulkona selkenee kumminkin nyt lupaavasti, joten jatketaan testailua... jollakin tavalla.
- Timo Inkinen

Osku

USB kaapeleilla on eroa. Olen huomannut, että vaikka joku kaapeli toimisi kirjoitimella, tai muussa tiedon siirrossa, niin sama kaapeli ei löydä guideri, tai planeettakameraa, tai toimii, tai sitten ei.
Ennen kuin tuomitsee kameran, kannattaa kokeilla varmasti hyvällä USB-kaapelilla.

Ossi

Timpe

Kyllä se Lodestar taitaa edelleenkin olla ehjä, kun "vikaa" ei saa enää esille näissä leudoissa keleissä  :smiley: Tämäkin viittaa sinne kaapelinipun aihuttamaan nykimiseen, mutta tuon tietää vasta kunnon pakkaskeleissä (ts. auttaako kaapelien niputus 2-3 kolmeen eri nippuun?-)

Eilisiltana tsekkailin puolen yön tienoilla tuota guidekameran valotusaikojen vaikutusta. Tässä loppukuvaa "käyrän räpinöistä" kun tiputtelin valotusaikaa 8s - 6s - 4s - 2s portain lyhyemmäksi.



Kuten näkee guide-parametreilla on turha yrittää saada rauhallista seurantaa ainakaan alle 6s valotuksilla. Jos tätä ennen (6...8s valotuksella) käyrä pysyi väljästi +/- 1.5" sisällä, niin valotusajan tiputtaminen neljään sekuntiin aloitti jo piikittelyn eli nopeita korjauksia +/- 3" vaihtelun sisälle.

Tänään testailin lisää pilvien raoista (näkyy seurantatähden SNR-käyrän muutoksista) ja nostin tuon MnMO-lukeman aiempaa suuremmaksi. (0,35 -> 0,45). Tavoitteena siis ettei PHD2 reagoisi seurantaan tuollaisella 3s valotuksella käyriä sekoittaen. Kuvasin M42:sta eli aika alhaalla oltiin. Pysyttiin aika nätisti +/- 1" sisällä, kunnes pilvet tulivat sotkemaan guidausta. Kannattaa huomata, että PHD2 alkaa korjaamaan vasta kun tähti vaeltaa yli 1" päähän tuosta nollalinjasta (ennen noita pilvihäröjä siis). Tuo MnMO tuntuu olevan hyvä säätö PHD2:n korjausrajan säätämiseen ts. antaa tähden vaeltaa +/- 1,5" sisällä, kun se ei näy kuvassa mitenkään, mutta pyritään korjaamaan rajanylitykset heti. Lisää opettelua tarvitaan, eikä se pitkä (yli 5s) valotusaika ole aina tarpeen käyrän rauhoittamiseen...



Tuossa nyt kumminkin 10 min valotus M42:n suuntaan, jossa tähdet ovat vielä pyöreitä noilla käyrillä.



Ja kun lopetin tuon 10min valotukseni, niin taivas olikin jo tukevasti vaalean pilviharson peittämää eli aika paksun hötön seasta PHD2 vielä löytää seurantatähden ja pitää sen lukituksessa :rolleyes:
- Timo Inkinen

wm-x

Vika siis korjattu ja johtui seeingin vaikutuksesta phd toimintaan? 

Timpe

Tässä vaiheessa asia on vielä hiukan epäselvä.  :huh:
Olen ollut koko ajan hiukan kahtaalla tuon kanssa ts. osan aikaa olen etsinyt säätövikaa jalustan gear mesh -säädöistä ja toisen osan noista PHD2:n asetuksista OAG-guidaukseen. Ongelmana tässä on se, että olen samaan saumaan muuttanut sekä jalustaa että guidausohjelmaa. Aiempi MaxIm DL + Gemini G41 Obs+ -parivaljakko toimi hyvin yhteen ja max. +/- 7" seurantavirhe tuli korjattua 100% saannolla pyöreiksi tähdenkuviksi ilman suurempia ongelmia (käytännössä saanto oli tuolloin 15min valotuksillakin 100%). Nyt pienen seurantavirheen omaava AP 1200 GTO on ollut jostain syystä paljon hankalampi väline guidausohjelmalla kesytettäväksi ja kenties sen kanssa olisi ollut myös MaxIm DL:llä guidaten paljon uutta tekemistä ja opettelemista. Hiukan hankala iteroida mikä palikka vaikuttaa mihinkin tällaisessa kokoonpanomuutoksessa, eikä niitä guidauksen säätökelejä ole ollut tuhlattavaksi saakka viime loppuvuoden aikana kun on pitänyt yrittää kuvatakin. Siinä sivussa on kumminkin poissuljettu erilaisia virhemahdollisuuksia yksi kerrallaan ja kuten olen monesti sanonut, niin ainakin yksi kuvauskausi menee uuden kuvauskaluston opettelussa ja tutuksi tekemisessä. (Veikkaisin, että esim. Komakallion vakioporukalla olisi ollut paljon helpompaa diagnostisoida tällaisia guidaussäätöjä/ongelmia reaaliaikaisesti, kun asiantuntevat kuvauskollegat löytyvät viereisestä kopista ja tolpan äärestä ;)

Tämän hetken konsensus jalustan ja guidausohjelman suhteen näyttäisi olevan, että PHD2:lle pitää antaa paljon suurempi pelivara seurantatähden liikkeille (ilman että jalustan suuntausta korjataan mihinkään), kuin aikoinaan annoin MaxIm DL:n kanssa Gemini G41:n seurantatähdelle liikevaraa. Vaikea sanoa enempää, kun on kyse "appelsiinien ja omenoiden" keskinäisestä vertaamisesta. Sen tiedän, että RA-puolen gear mesh kaipaa vielä säätöä, kun se ääntää melko rumasti nopeissa goto-ajoissa. Siinä ei onneksi tule suurta ongelmaa, kun mahdolliset välykset voi pitää jalustan pienellä epätasapainotuksella suuren aikaa samalla puolen ratasta/matopyörää. Ja jos tuhnukelejä riittää, niin pitää jatkaa PHD2:n tarkempien guidaussäätöjen tutkimista yksi kerrallaan, kun nuo oletuksena tarjotut arvot ovat melko kaukana oikeista AP1200:lle sopivista arvoista. (Pitäisi siis aina vain tyytyä guidaamaan Skywatcherin EQ tyyppijalustoilla, niin PHD:n pakasta löytyisi suoraan oikeat säädöt jalustaan...  :tongue:)
- Timo Inkinen

VP

Niin ei pidä mitään ökyjalustoja ostella, "kyllä wanha kunnon kiinalainen..." :rolleyes:

No hyvä kuitenkin että tähdet on pyöreitä, seeingin vaikutus tulee selväksi myös liian lyhyillä osavalotuksilla. Aikanaan minulla oli jotain 0.5s valotuksia omassa etsinguiderissani ja tähdet paisuivat aika isoiksi. Pidensin valotusta 2-3s ja valitsin himmeämmän tähden, ongelma poistui kokonaan. Olikohan muistaakseni hevosenpääsumu kohteena.

-V

lapimmies

On kylä milenkiintoista lukea näitä juttuja. Paljonkohan minulla pitää tupakkaa ja pinkkaa kulua, että minulla on samanlaisia ongelmia? :D

einari

En tiedä kannattaako sitä asettaa tavoitteeksi...
___
Tapio