Järeät Astro-Physics jalustat (900, 1100, 1200, 1600 jne.)

Aloittaja Timpe, 05.09.2016, 21:47:00

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tein hiukan yleisen otsikon, joten menkööt kaikki AP:n järeämmät jalustamallit tähän samaan ketjuun, kun en löytänyt tälle sopivaa ketjua aiemmista (kaikki AP maininnat ovat osana jotain muuta ketjua ja Petri Kehusmaan aikoinaan omistama AP 900 GTO on sekin SlopeRock observatorioketjussa). Nyt luodaan siis uusi ketju ihan vain Astro-Physics jalustoille, jos vaikka joku ostaisi seuraavaksi nykymallistosta 1100GTO:n...  :smiley:

Hankin siis elokuussa 2015 käytetyn Astro-Physics 1200GTO jalustan täältä foorumin myyntipalstalta. Uusia 1200GTO-jalustoja ei enää valmisteta ja 1600GTO on nykyisin myynnissä oleva saman järeysluokan laite, jos 1100GTO ei jostain syystä kävisi 50 kg kantavuudellaan. Tuon 1200GTO:n myynti-ilmoitus tuli vähän puskan takaa ja yllättäen, mutta oma ostopäätökseni syntyi hyvin lyhyessä ajassa eli yhden yön unien jälkeen. "Tämän minä haluan... ja olen aina halunnut..." perustelin itselleni.  :azn:

Laskeskelin, että saan vanhan (saman ikäisen ;) Gemini G41 Obs+ jalustani joskus myytyä kumminkin, mutta tuollainen uusi jalusta vaati jo hiukan järeämmät puitteet ympärilleen. Tässä välissä tehtiin siis porukalla uutta havaintosuojaa tälle AP 1200GTO jalustalle, kun suurin osa ajatteli varmaan sinne tulevan vanhat roinat uusien seinien sisälle. No... ei ihan, kun tuo jalusta on ollut olohuoneen nurkassa odottamassa hissukseen omaa paikkaansa pihalla. Mitä nyt silloin tällöin pyyhin siitä pölyjä päältä pois!

Otin tänään muutamia kuvia tästä jalustasta, joka kantaa vaatimattomasti 63kg ja on työstötarkkuuksiltaan riittävän hyvää laatua, jotta tämä lupaus ei ole tyhjää sanahelinää...
"Our worm accuracies are second to none and are guaranteed to be 5 arc seconds (+-2.5 arc sec.) or less, peak-to-peak."
Jos tällaista harvoin tarjolla olevaa jalustaa tarjotaan Suomesta noin 2/3 uuden vastaavan hinnasta, niin pakkohan tarjoukseen on tarttua kiinni (eli jalusta/vastapainot/Losmandy-kisko/yms. lisäosat "vain" 6700 eurolla). Huh! :shocked:

Lämmittelypuheiden jälkeen muutamia kuvia tästä "menneiden aikojen" huippujalustasta... (ASA, 10Micron yms. ovat laajentaneet laatujalustojen sekaan Software Bisque Paramountin rinnalle). Mutta AP on aina AP, eikä hyvä työstötarkkuus ja suuri kantavuus sinällään katoa mihinkään, vaikka uudet kilpailijat tarjoaisivat uudempaa tekniikkaa ja kiinalaiset liki samaa kantavuuttakin.

Yleiskuva:


Kolme johtonippua:


GTOCP3 ohjain:


Deklinaatiokaapelin kiusa tässä mallissa (hankin siis M12668 ruuvit):


Valmistajan lupaus "(+-2.5 arc sec.) or less, peak-to-peak" korjaamattomalle seurantakäyrälle piti siis paikkansa:  :cool:



Tässä hätäinen 2 min guidaamaton valotus todisteeksi (1340mm polttovälillä ja KAF-8300 kennolla, 0.83"/px)

Ei ihan tip-top, mutta napasuuntaus on vielä puutteellinen.

Lisää testejä tulossa myöhemmin, mutta näillä pääsee alkuun uudessa ketjussa...
- Timo Inkinen

PetriKe

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Kiitos!
Jalusta on siis todella tukevaa tekoa ja laatu on sitä mitä Astro-Physicsiltä voi odottaa. Tässä mielessä tuollainen 10" RCT on vielä "hitukuorma" tällaiselle jalustalle jahka sen oppii kunnolla hallitsemaan. Olen lukenut nyt syksyllä urakalla läpi laitteen englanninkielisiä manuaaleja ja siinä sivussa hakannut päätä seinään (kuvaannollisesti) havaintosuojassa tämän kanssa. Sen verran erilainen jalusta tämä on ohjelmistoltaan kuin aiemmat käytössäni olleet jalustat (Dobson, EQ6 Pro ja Gemini G41 Obs+) ja käyttöohjeet pitää lukea ennen kuin AP:n ottaa kunnolla haltuunsa. Esim. tuon GTOCP3 control boksin ja käsikapulan yhteistoiminnan ymmärtää vasta, kun on lukenut vastaavat kohdat läpi manuaalista esim. tähtisynkkauksen kohdalta.

Sama pätee myös PEMPro softaan, josta pitää tehdä alkutoimet uusiksi ohjekirjan mukaan. Tämä edellä esille pistämäni PEM mittaus on vielä puutaheinää, kun kuvan alanurkasta paistaa väärä Image scale 1.00 oletuslukema. :tongue:

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 05.09.2016, 21:47:00
Valmistajan lupaus "(+-2.5 arc sec.) or less, peak-to-peak" korjaamattomalle seurantakäyrälle piti siis paikkansa...

Eilen ajattelin ottaa PEMPron korjauskäyrät uudelleen PEC-kytkettynä ja sain juuri oudot (+/- 5") lukemat  näytölle, kun kaikista laitteista katosivat sähköt kokonaan. CCD-kameran puhaltimet hiljenivät ja ohjainkapulan punainen LED-matriisinäyttö oli pimeänä. "WTF!" ajattelin, kunnes nousin seisomaan tornissa ja näin että koko lähitienoo oli pimeänä. Hyvinkään itäosiin oli tullut täyspimeys Carunan verkkovian takia, mikä kesti yllättävän pitkään eli noin tunnin ajan. En jäänyt ihmettelemään tuota huonoa mitattua seurantatarkkuutta PEC:n kanssa, vaan menin hämmentyneenä nukkumaan. Tänään luin PEMPron ohjekirjasta, että tietyissä tilanteissa käyrälle pitää antaa Invert komento, jotta se sopii yhteen (synkronoituu) jalustan seurantavirheen kanssa. Ohjeiden lukeminen ja ymmärtäminen on näemmä pakollista tämän hintaluokan laitteiden kanssa! :shocked:
Mutta kaiken kaikkiaan; AP 1200 GTO on kyllä hieno laite, kun sen kanssa pääsee sinuiksi!
- Timo Inkinen

mistral

Oho, Timpe vetäisi jokerin hihasta  :grin: Torni on jo pätevä, nyt jalusta perään. Varmaan hyvä työjuhta kun oppii systeemit.

Lithos

Pakkohan sen on jo olla tukeva kun näyttää kuvassa siltä että RA rattaan halkaisija on aika lähellä pääpeilin halkaisijaa :p
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

AP:n sivuilla sanotaan näin:
"Worm wheel - R.A.    10.3" (262 mm), 225 tooth aluminum"
Ja 10" RCT:n peilihalkaisija on 254mm ja se on tukeva :smiley:

Pitänee kertoa, että pääsen kuvaamaan halutessani esim. LRGB sarjoja 10min valotuksilla, sillä kaikki perustoiminnot ovat täysin ok AP1200GTO:n kanssa. Jalustalle kehitetään ASCOM-ajureita aktiivisesti ja kaikki softat toimivat kuten pitääkin (esim. SGP, MaxIm DL, AstroTortilla, PEMPro, PHD2 jne. juttelevat jalustan kanssa ongelmitta). Olen kuvaillut syksyn ekaa kohdetta taustalla, kun olen ennättänyt muilta opetteluilta (menen hiukan säidenkin mukaan ts. kehnommalle kelillä pelehditään jalustan kanssa ja hyvällä pyritään kuvaamaan). Uutta on lähinnä n+1 kpl asetuksien saaminen kohdalleen eri ohjelmissa tällä setupilla. En ole esim. käyttänyt PHD2:sta ennen (guidasin MaxIm DL:n kautta) ja sen tarkempiin säätöihin kuluu aikaa (pitäisi lukea senkin manuaali läpi tarkemman tiedon saamiseksi, vaikka PHD2:n oletuksetkin antavat pyöreitä tähtiä pitkiin valotuksiin). SGP:n oppiminen vie sekin aikanansa, mutta pyrin ajamaan nyt sitä kautta normaalit kuvausrutiinit. MaxIm DL:ää tarvitaan taustalla silti moneen käyttöön ts. olen käytellyt esim. FocusMaxia vanhaan tapaan MaxIm:n kautta ja ottanut sillloin tällöin AstroTortillasta koordinaatit MaxIm:n avustuksella ja AT-haun edelliseen kuvauskohteeseen, kun se toimii tuttuun tapaan ilman SGP:n opettelua. Ei pidä tunkea liikaa uutta asiaa kerralla näin vanhalle miehelle!  :grin:
- Timo Inkinen

Timpe

AP1200:ssa oli itsepäisesti sellainen deklinaatioakselin +/- 2" satunnainen värähtely autoguidauksessa, eikä PHD2:lle tuntunut löytyvän oikeita asetuksia sen poistamiseen. Tuli fiilis, että olisi parempi heittää PHD2:lla vesilintua, mutta tänään tarkemmin asiaa tutkiessa piti googlettaa jalustalle backlashin poisto-ohjeet  :wink: http://www.astro-physics.com/tech_support/mounts/1200gto/1200backlash2.pdf
On tuota nuppia sen verran pyöritelty ympäriinsä, että pientä klappia oli poistettavissa kummastakin akselista. Tämä selittänee samalla PEMPron kanssa esiintyneet mittausvaikeudet.
- Timo Inkinen

einari

Hm, luulisi että tämän luokan jalustassa tuo olisi jo tehty valmistajan puolesta.
___
Tapio

Timpe

Rinnakkaisdokumentista löytyy selitys tuolle:
Factors contributing to gear mesh problems from greater to lesser:
1.  Transporting mounts.
   Carrying or shipping mounts to local and distant observing sites causes mounts to experience vibration and jostling which can put pressure on the gear boxes and change meshing.
2.  Seasonal temperature changes.
   Mounts located in geographical areas that experience extreme temperature differences between summers and winters will change gear mesh. A mount with proper gear mesh in the summer may show a loose meshing in the winter and vice-versa.
3.  Time and wear.
   Over time, gear wear will cause a small change in the gear mesh.


Eipä tuossa mitä, peiliin katsomisen jälkeen tuo oli helppo korjata hyvän ohjeen lukemisen jälkeen... (tai no, katsotaan miltä se näyttää tähtiä guidaten).
- Timo Inkinen

Timpe

Useampi ilta kulunut asioiden varmistamiseen ja testien tekemiseen, mutta nyt alkaa vähitellen vaikuttamaan, että jalustassa on jokin paikka vialla, koska tätä pientä backlash-ongelmaa ei saa poistettua.  :huh:

Tässä on ensiksi kuva DEC-moottorin rattaista, koska sinne suunnalle se vika näyttäisi jäävän...



Tuon edessä olevan ison rattaan takana on matopyörä ja noilla muilla rattailla saadaan alennusvaihde stepperin akselille, mikä pilkottaa tuolla nuolella varustetun pikkurattaan takana/keskellä.
Aiemmin linkkaamissani backlashin poisto-ohjeissa koko tätä DEC-moottoripakettia (matopyörää) liikutetaan kohti deklinaatioakselin liikunnasta vastaavaa hammasratasta kohti tai pois päin. Olen nyt 99% varmuudella sulkenut pois vaihtoehdon, jossa backlash jäisi tuonne matopyörän välitykseen hammasrattaaseen. Tämän saa aseteltua tarkasti kohdalleen, jolloin liikuntavara katoaa tästä saumasta pois ja Losmandy-kiskosta vääntäen DEC-sovitus on jämpti.

Palataan tämän taustatiedon jälkeen tuohon rattaistoon. Ohjeessa sanotaan, että suurimmasta rattaasta pitää pystyä kääntämään täysi kierros ympäri ja takaisin, kun matopyörän kiristys on tehty "löysät pois" periaatteella. Jos tätä ratasta ei pysty kääntämään, niin sitten sovitus on liian tiukka ja jumittaa askelmoottorin (vääntö ei riitä, kuten tuolla toisessa ketjussa on manailtu).
Kiristäminen on kumminkin helppo tehdä siten, että tämä ratas vielä liikkuu. Nyt päästään noihin kuvan nuoliin. Onko normaalia, että askelmoottorin akselissa on tuon verran löysää?
Huomasin, että voin pyöritellä isoa ratasta ja se pyörittää oikealle olevaa ratasta, mikä pyörittää tuota stepperissä kiinni olevaa pikkuratasta. Tässä vaiheessa voimansiirto sitten katkeaakin ts. tuossa askelmoottorin akselilla on "tyhjää liikettä" noiden nuolien välisen matkan verran, ENNEN kuin stepperin akseli alkaa liikkumaan haluttuun suuntaan SITEN ETTÄ stepperissä tuntuu sisäinen vastus akselin liikkeessä. Jos joku epäilee, että löysyys tulisi hammasrattaan kiinnityksestä akseliinsa, niin voin kertoa, että tuo pikkurataskin on lujasti kiinni stepperin akselissa! Toisin sanoen hammaspyörän kiinnitysruuvi on lukittuna, eikä löysä liike johdu tuosta ratas/akseli -kiinnityksestä, vaan se tuntuu oikeasti tulevan jostain askelmoottorin sisältä.

Kysymys: millainen liikevara sallitaan tuonne askelmoottorin liikkeeseen? Ei kai sentään tuollaista 10-15 asteen liikettä, mitä tuossa kohtaa nyt on?
En tiedä tarkasti millaiset askelmoottorit AP:n jalustassa ovat (kuva alla), mutta tässä on linkki johonkin askelmoottoriin, jossa on "planetary gear speed-reduction" mekanismi. Tuolla kehutaan rakenteen sisäiseksi liikevaraksi näin:
"PN gear achieves the specified backlash of three arc minutes through the improved accuracy of its components"



Oma teoriani on, että tässä on voinut käydä reilun vuoden sisäsäilytyksessä siten, että tuota painavaa (43,2 kg) jalustamutikkaa on tullut vahingossa liikuteltua lattialla paikallaan ollessaan väärästä paikasta, jolloin heikoin osa (deklinaatiopään askelmoottorin sisäosat) ovat antaneet periksi. Prskl.... nämä hienomekaaniset laitteet pitäisi saada aina suoraan paikalleen, eikä jättää paikalleen sisätiloihin esim. siivouksen kiusaksi pyöritetäväksi :sad:  No, katsotaan mitä AP:n tuki vastaa kyselyyni vian mahdollisesta syystä ja korjauksesta. En tiedä osuuko arvioni viasta oikeaan, mutta tuo olisi looginen selitys seurannan pieniin ongelmiin.

Laitetaan tähän vielä muutama lisäkuva, mistä näkee hyvin millaisesta backlash-ongelmasta on käytännössä kyse.
Olen näet hakemalla hakenut tällaiseen tempoilevaan seurantakäyrään syytä...



Yrittänyt hakea oikeita asetuksia PHD2:n parametreihin...


Mutta tuloksetta...


Parhaimmillaan seurannan saa pelittämään, jotta 10min valotukset tuottavat suunnilleen pyöreitä tähdenkuvia...



...mutta backlash näkyy kaikissa testikuvissa näin selvästi (tässä PEMPron Backlash Exerciser).



Ja sama PulseGuide ohjelman backlash -testissä...



Kuvaaminen sujuu tällä hetkellä nilkuttaen, mutta turha odottaa että saisin jalustasta sen speksien mukaista suorituskykyä vielä irti. :veryangry:
- Timo Inkinen

wm-x

Meillä on eri planeetoilta jalustat, mutta ongelma näyttää hyvin samalta. Tämä tuskin pätee sinun jalustaan, mutta etsisin vikaa tuosta stepperi moottorista. Vaihtoehtoja voivat myös olla rattaan hiertäminen johonkin tai moottoriohjaimen väsyminen.

Kun stepperi on päällä siinä ei kuulu olla yhtään väljää. Vertaa myös moottoreiden puristuksia. saat kädellä pyöritettyä moottoria vastenja pystyt päättelemään siihen tarvittavasta voimasta onko moottoreissa eroja. Kannattaa myös kokeilla vaihtaa moottoreiden paikkaa jos se on mahdollista.

Tietysti tuon tasoisen jalusta lähettäisin suoraan huoltoon.

Etsi metalleista kulumisen merkkejä, myös suojametalleista ja kaikkialta missä on jotain liikkuvaa.

Varmista että dec akselin pää, johon siis putki tulee kiinni; lepää tasaisesti alustalla kun irrotat ruuvit. Ja tiukkaa ne ruuvit huolella. Jos siis sinulla on irrotettava tuo osa.

Yksi tekemäni huomio on ajon aikana tapahtuva backslashin määrän lisääntyminen ja se korreloitui itsellä tuohon dec akselin päähän.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 02.10.2016, 19:21:53
Kun stepperi on päällä siinä ei kuulu olla yhtään väljää. Vertaa myös moottoreiden puristuksia. saat kädellä pyöritettyä moottoria vastenja pystyt päättelemään siihen tarvittavasta voimasta onko moottoreissa eroja. Kannattaa myös kokeilla vaihtaa moottoreiden paikkaa jos se on mahdollista.

Kiitos, tämän halusin tietääkin... oma klappi-mittaus on tosin ilman sähköä mutta kumminkin.

PHD2-kuvassa DEC kompensointi taitaa näkyä pitkänä korjauspiikkinä, ennen kuin tulee sarja pienempiä korjauspiikkejä. Ei selvästikään ollut riittävä korjaus tähän ongelmaan.
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/AP1200GTO/PHD2_guiding_compensated.jpg/_full.jpg
Pitää tutkia lisää PHD2:n säädöillä, mutta odottelen muutoin AP:n tuen kommenttia ennen muihin toimiin ryhtymistä. :rolleyes:
- Timo Inkinen

einari

Säätöjä kun katson:
- DEC min move näyttää isolta lukemalta (mutta ehkä se OA:lla on normaalia)
- entä DEC-guidaus pelkästään pohjoiseen tai etelään ? tai kokonaan pois jos napasuuntaus on kohdallaan ?
___
Tapio

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 02.10.2016, 19:04:01
Oma teoriani on, että tässä on voinut käydä reilun vuoden sisäsäilytyksessä siten, että tuota painavaa (43,2 kg) jalustamutikkaa on tullut vahingossa liikuteltua lattialla paikallaan ollessaan väärästä paikasta, jolloin heikoin osa (deklinaatiopään askelmoottorin sisäosat) ovat antaneet periksi.

Tuskin siitä johtuu, matopyörä/matoruuvi välitystä käytetään vinsseissäkin. Kun vinssin vaijeri kiristetään ja sähkömoottori sammutetaan, pysyy moottori aika hyvin paikallaan eikä lähde pyörimään taaksepäin. AP:ssä on sama periaate joten en usko että vääntövoimat välittyy stepperille asti.

Outoa kyllä jos sveitsiläisessä stepperissä on noin iso välys, siis planeettapyörästössä. Kuuluuko välyksestä kolahtava ääni?

Timpe

Välyksestä ei kuulu mitään ääntä, mutta tuo pitää vielä tarkistaa.

Kävin laittamassa putkea kuvaamaan, muttei tuosta oikein mitään tullut (taas)...
Tässä siis peräkkäisiä kuvia PHD2:n seurannasta, joissa on outoja hetkiä tavanomaisen säätöjen hakemisen lisäksi. Kyseessä on siis 10" RCT, 1335mm polttovälillä ja OAG-guidaten. PHD2 on itselleni outo, mitä nyt olen PHD1:stä käyttänyt ennen kuin siirryin vuosikausiksi MaxImDL:n guidaukseen. Tiedän siis periaatteessa PHD:n toiminnan, mutte ole mikään expertti sen kanssa (varsinkin kun jalusta toimii miten nyt toimiikin).

Tästä kansiosta löytyy niitä kuvia... (1-2-3-4...)
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/AP1200GTO/PHD2/

Nostan noista esiin muutaman kuvan.
Jalustan napasuuntaus on melko lähellä oikeaa DEC-suunnassa (1'-2' virhe?) ja jalustalle riittäisi periaatteessa deklinaatioon yksisuuntainen korjaus etelän suuntaan.
Tässä on sellainen kuva, jossa tasainen valuma näkyy, kunnes...



...tulee hillitön pomppu alas yht'äkkiä (etelään), jolloin on pakko muuttaa korjaus takaisin automaatille, jotta tuolta kuopasta päästään pois.



Korjataan ja tulee vastaliike pohjoiseen, kunnes "tipahdetaan oikeaan tasoon". Etsin lisää parempia säätöjä PHD:lle eli jos vaikka näin...





Noilla näyttää melko hyvältä, kunnes tulee taas mystinen pomppu etelään kesken pitkän hyvän kauden.



Tässä on samanlainen ihme pomppu... (äkillisesti tarvitaan korjausta pohjoiseen vai onkohan tuo taas sitä backlash-viivettä edellisestä korjauksesta?






Sitten tulin ajaneeksi PHD2:n Guiding assistantin, kun luin JPiiran jutun jalustan rakentelusta... (hukattuani jo 2h tästä illasta).
Jalustassa on siis 1,8s pituinen backlash DEC-akselissa!







:shocked:  :rolleyes:
Tuohan näyttää antaneen oikeat arvot PHD2:lle tällaisen järkyn suuren backlash-viiveen korjaamiseen!!! Kiitos siis jpiiralle, kun nostit asian esille täällä foorumilla!  :cheesy:
Tämä taitaa toimia aspiriinin asemassa tälle illalle eli saan jalustan kuvaamaan kunnialla aikomaani kohdetta, mutta kyllä se tekee aivan tolkuttoman kokoisia korjausliikkeita tuolle DEC-akselille.
Mielenkiintoista kuulla AP:n tuen kommentit asiaan eli mitä tässä on taas tehty väärin... vai oliskohan jalustassa kumminkin jotain vikaa... vikaa...vikaaaaaa... ?  :lipsrsealed:
- Timo Inkinen