Järeät Astro-Physics jalustat (900, 1100, 1200, 1600 jne.)

Aloittaja Timpe, 05.09.2016, 21:47:00

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 07.02.2017, 07:25:49
Näyttää siltä että dec backslash korjaus on ainakin liian iso koska aiheuttaa muutoksen käyrässä. Uskallan väittää ettei napasuuntaus ole kohdallaan. Näkeekö phd jalustan puolen oikein?

Jos tarkastellaan tätä kuvaa suurena, niin voisin kommentoida että tuossa yllä on syy ja seuraus menneet väärin päin. En siis lähtisi hakemaan virhettä PHD2:n puolelta, jos noihin käyrien visualisointeihin uskaltaa yhtään luottaa.

Kuten tuossa kuvassa näkee, niin PHD on tehnyt vain suunnanvaihdon DEC ohjaukseen (punainen käyrä) ja sen myötä DEC akselin suuntausta korjataan parilla lisäpulssilla. Ensimmäinen korjaus siis sisältää pitkähkön 1200ms suunnanvaihdon ja sen päälle pienen hipaisun (20ms kertaa kolme) seurantakäyrään. Ja noiden kolmen-neljän pienen korjauspulssin kanssa DEC-käyrä palaa kiltisti takaisin nollalinjaan tuolta -1" rajalta. Korjaus on siis oikea-aikainen ja oikean suuruinen eli vikaa on turha etsiä PHD2:n puolelta, jos nuo käyrässä näkyvät pulssit/piikit ovat aikajärjestyksessä. =>Unohdetaan siis hetkeksi tuo DEC-korjaus.

Napasuuntausvirhe on kokonaisuudessaan muutaman kaariminuutin luokkaa eli tuolla toisella puolella nollassa (alle 1') ja toisella 5' luokassa. En nyt muista kumpi akseli oli kumpaa, korjasin kumminkin tuon itään päin suunnan putkea kohdistaen + säätäen virheen ihan nollaan. "Eteläsuuntausta" en ole ehtinyt tekemään vielä loppuun saakka (atsmuutti/altitudisäädöistä kyse siis, en jaksa tsekata kumpi oli kumpi näin työpaikalta käsin).

Voin jakaa eilisillan PHD-lokia tänne, kun pääsen kotiin.

Einari: kaikkia olen kokeillut ja tullut lopputulemaan, että tuota pikkuvirhettä on vaikea löytää PHD2:n asetuksista. Olen mm. kolmeen kertaan tehnyt sillekin ohjelmalle täydet asetusnollaukset ja päätynyt niiden alkutoimien ajon jälkeen aina samaan tilanteeseen, josta kerron tuossa yllä. Vika ei siis ole PHD2:n puolella ja tuon DEC-backlashin kanssa pystyy elämään, mutta tuo RA-seurantapiikkien esiintyminen on outoa.

Ongelmana ovat siis nuo RA-gremlinit eli satunnaiset poikkeamat +/-1" tarkkuuden sisältä äkillisesti jonnekin +/- 4" tarkkuuteen ilman mitään järjellistä syytä. Huomatkaa, että PHD ei mielestäni tee ennen noita RA-piikkejä yhtään mitään korjauksia tuolla samalla RA-akselilla. Ainoa RA/DEC-korrelaatio on tuo naapuriakselin (DEC) edeltävä backlash-korjauspulssi, joka tuntuu suistavan RA-seurannan käyrän raiteiltaan. Mutta onko se korjauskaan mikään varsinainen syy tähän "piikittelyyn" kun ei noilla ole muuta yhteistä kuin sama virransyöttö ja summittainen ajoitus peräkkäin?
- Timo Inkinen

wm-x

Kaikissa muissa kuvissa näkyi tuo dec korjaus ja sen jälkeinen hyppy sekä decissä että ra:ssa. Mutta joo annetaan se olla, koska se on vain oire ei syy.

Olen samaa mieltä että phd ei tee noita hyppyjä ja phd toimii oikein. En myöskään usko että mikään muu laite häiritsee tuota jalustaa tai lisää pulsseja sinne.

Korjaisin tuon napasuuntauksen ensimmäisenä. Perus asiat kun on kunnossa niin on helpompi etsiä vikaa. Tai huomata miten vika on poissa.

Tiedän miten vaikea se on hyväksyä että napasuuntauksessa voisi olla jotain vikaa kun on varma että se on riittävän hyvä. Mutta niin itsellä kuin mitä maailmalta lukenut niin se on yleisin syy guidaus ongelmiin.

Spekulointia1: jalusta ei ole ihan vaaterissa. Napasuuntaus on epäkesko, niin että se on toisella puolella parempi ja toisella huonompi. Nyt ongelmat ovat kasvaneet sen verran että x ja y akseli eivät ole kohtisuorassa. Näin dec korjaus pääsee vaikuttamaan ra akseliin. (Phd voi näyttää 90 asteen kulmaa, mutta useammassa iteraatiossa ongelmat tulevat näkyviin) Calibrointi on ehkä hieman pielessä tuon napasuuntauksen virheen takia ja lisää ongelmaa juuri sen verran että jalusta käyttäytyy näin.

spekulointia2: jalustan tasapainotus ei ole kohdillaan ja pienet välykset tekevät "hyppivää" liikettä tuonne.

Suosittelisin tekemään napasuuntauksen sharpcap polarn align ohjelmalla. Phd napasuuntaus on liian ailahtelevainen jos ei toista useaa 10min iteraatiota.

Katsoiain tasapainotuksen reilusti toinen pää painavammaksi niin ra kuin dec akseleillä.

Guidaus kokeiluja kannattaisi tehdä eri suuntiin ja katsoa käyttäytyykö jalusta samoin.

En tiedä onko minun jorinoista apua, mutta kannattaa kokeilla. Tuskin tuo dec vaikuttaa ra toimimiseen, mutta kai se on mahdollista.

Timpe

Outoa puuhailua pakkasessa edelleenkin... :undecided:
Muutin tänään hiukan RA-tasapainoa epätasapainon suuntaan ja se tuntui auttavan seurannan tasoittumista. Sitten kävin taas kerran noita PHD2:n kalibrointeja, Guiding assistantteja yms. läpi hieroen säätöjä parempaan suuntaan.

Tässä ensimmäinen kuva illan kalibrointiajosta eli pyydettyä käyrää ilman guidausta: (= sangen tasaista valumista ja 1,7' napasuuntausvirhe)




Toinen kuva Guiding assistantin ajon jälkeen selventää sieltä saatuja mittaustuloksia:
(=tuo piikki keskellä on vain normaaliguidauksen aloitus eli käyrää siitä oikealle kannattaa tsekata ja sitten noita assistantin antamia arvoja, ei ole paljon muuttunut aiemmista  :sad:)




Kolmas kuva on vain tuon jälkeen napattua seurantakuvaa jonnekin Härän tienoille kaakkoon (missä tein tuon kalibrointiajon, DEC noin 19 astetta). Assistantilta saadut arvot siis käyttötestissä:




Ja neljäs seurantakuva kertoo tilanteen kun ollaan illan kuvauspaikalla (DEC 70 astetta ja noin 90 asetetta sivussa RA-suunnassa. Tuollakin tulee aika samanlaista käyrää kuin Härästä:




Viides ja kuudes kuva ovat sitten PHD2:n arvojen säätelyä ja hakemista kuvausillan kuluessa.
Tässä vaiheessa tiputin PHD2:n Backlash compensation toiminnon kokonaan pois käytöstä, kun siitä tuntui olevan enempi harmia kuin hyötyä. Tilalle tuli AP1200:n kapulasta AP:n oma sisäinen backlash korjausarvo (säätö 0-9 väliltä, ensin 2 ja sitten toisessa kuvassa 4). Ennen näitä kapulasta tehtäviä laitetason korjauksia tsekkasin tilanteen vielä PHD2:n kanssa ts. se käyttäytyi kuten pitääkin. Ajoi siis peräkanaa monta maksimipituista korjauspulssia samaan suuntaan, kunnes PHD sai viimein "kelattua löysät pois" ja noista pikkukorjauksista oli summautunut yhteensä tuo 1600ms, mitä se backlash kompensointi olisi tarjotellut jalustalle suoraan kerta-ajolla. 



Ja kuten näkyy, saan käyrän melko tasaiseen kuntoon, kunnes tulee taas satunnainen "mörkö" vastaan ja käyrä panikoi suuntaan tai toiseen. Kaapelin jäykkyys saa taas lisää painoarvoa omassa diagnoosissani. Sain kumminkin säädeltyä nuo seurantapisteet pääpiirtein tuonne kaarisekunnin sisään "häränsilmässä", mikä olisi tarkoituskin.  :smiley:



Ulkona -19°C ja melko tyyntä; kuvaan siis testailun ohessa 87% kuutamossa lisää RGB-kanavia ikuisuusprojektiini.

Ai niin, mikä tarkoitus noilla Mn Mo arvoilla oikein on? En päässyt niiden kanssa kartalle mitä ne tekevät. Onko kyse raja-arvosta, jonka ylittävät tähden liikkeet korjataan vai sitten jokin korjausliikkeen minimiarvo???
- Timo Inkinen

wm-x

mnmo asettaa juuri sen rajan minkä jälkeen phd alkaa korjaamaan.

Laita phd kalibrointi ruutu näkyville tai loki jakoon.

Tuo ra akselin tippuminen ihmetyttää guidaamattomana. Eikö yleensä dec vain liikkuu jos napasuuntaus pielessä?

naavis

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 07.02.2017, 22:30:02
Tuo ra akselin tippuminen ihmetyttää guidaamattomana. Eikö yleensä dec vain liikkuu jos napasuuntaus pielessä?

Kyllä molemmille akseleille tulee virhettä jos napasuuntaus ei ole kohdallaan ihan riippuen mihin jalusta osoittaa ja mihin suuntaan napasuuntaus on vinksallaan. Virhe näkyy ainoastaan deklinaatiossa kun putki osoittaa suoraan johonkin pääilmansuuntaan, kuten driftatessa.

Timpe

Olisiko se kalibrointiruutu tällainen?
Otin ruudun PHD2 Log Viewerin ikkunasta...
- Timo Inkinen

wm-x

Nosta tuota calibration steppiä sen verran että saat menemään n. 12 pulssilla läpi. 12 on phd suositus määrä. ra ja dec akselin kulma näyttää olevan miltei kohdillaan joten akseleiden välistä liikehdintää ei pitäisi tulla. Tee kalibrointi etelään päin suunnattuna niin phd osaa laskea paremmin oikeat korjaus nopeudet muihin suuntiin.

Minulla ei ole nyt phd auki, mutta etsi sieltä asetuksista joku sellainen kuin fast recenter after calibration and dithering. Ota täppä pois siitä ja tee kalibrointi uudelleen. Jaa siitä saatu data.

En keksi mitään miten voisit phd asetuksilla parantaa noita äkillisiä piikkejä. Ne tulevat jostain muualta.

Seuraavat mitä yrittäisin on guidaus nopeuden nosto/laskeminen, 0.25. tai 0.75.
Voit myös yrittää hyvin lyhyttä valoitusta ja MnMo 0.03. Taistelet tässä vähän seeingiä vastaan mutta samalla phd reagoi nopeammin seuranna isoihin virheisiin.

wm-x

Kannattaa tuo napasuuntaus yrittää saada alle 0.5 arc-min virheen.

Tuo phd ei kerro tarkimmalla mahdollisella tavalla tuota napasuuntaus virhettä. Edelleen suosittelen sitä sharpcappiä, jos vaan joku n. 200mm polttovälin linssi löytyy lodestarille.

einari

Epäilen kyllä kovasti että napasuuntaus vaikuttaisi Timpen ongelmaan.
Mutta jos rms noissa viimeisissä kuvissa on alle 1" ja tähdet pyöreitä niin kannattaako hifistellä - paitsi tietysti hifistelyä harrastaakseen  :tongue:
___
Tapio

Timpe

Menee juttu taas vähän "Hyvää päivää! - Kirvesvartta!" linjalle, mutta käytin eilisen illan tuon napasuuntauksen paranteluun ja sain sen hyvään alle 1' tasoon ts. PHD2:n mittatarkkuus tulee vastaan ja lukema on välillä 0,0'...1,5'. Sitten kokeilin 0,25x nopeutta autoguider-nopeudeksi ja sain vain asiat enemmän sekaisin. Sitten tsekkasin kapulasta tulevaa backlash-korjausta hiukan järeämmillä arvoilla (ennen 4, nyt 6), mutta se alkoi jo vaikuttamaan ylikorjatulta joten palasin tälle illalle hyväksi koettuun 0,5x guider-nopeuteen ja palautin kapulalle 4-lukeman DEC backlash-korjaukseen. (Eilisen käppyrät olivat siis melkoista U/D sahausta, joten ei niistä sen enempää.)

Tuosta seuraavasta kuvasta näkee tämän iltaisen PHD2:n Autoguider assistantin ajon ja seuraavasta kuvasta lopputuleman. RA-käyrä (sininen) näyttää nyt jaksollisen virheen (mittaan tuota liki meridiaanista etelässä) ja DEC-käyrä näyttää tasaista pientä valumista (punainen käyrä).





Assistantti ehdottelee järjellisiä lukemia MnMo lukemiin ja napasuuntauskin on siellä missä pitää tuon jälkeen. Ehdotettu backlash-korjaus PHD2:lle olisi nyt 788ms eli menisi puoliksi tuon kapulan backlash korjauksen kanssa. Ei tuota oikein muutoin voine (?) tulkita. Tuo selkeä RA käyrän muoto muistutti, että tässä on vielä PEC-korjaus tekemättä jalustaan, joten yritän nyt tehdä sitä kun 98% Kuu möllöttää taivaalla. PEMPro työskentelee siis seuraavassa kuvassa... (saa nähdä saako tuon kautta nyt tolkulliset käyrät jalustaan sisään, kun viime syksynä niistä ei saanut tolkkua ts. korjattu käyrä oli aina heikompi kuin ilman).



Olen tässä löysäillyt myös kaapelinippua, jotta se antaisi enemmän periksi jalustan liikkuessa.
Tuo einarin mainostama rms 1" on poikkeustilanne zeniitistä kuvaten ja PHD2:n arvoja tarkasti optimoiden. Oma tuntumani on, että PHD2 käyttäytyy edelleenkin hiukan epäloogisesti paikkapaikoin AP1200:n kanssa ts. sieltä saa oikeat säädöt melkein millä tahansa kelillä, mutta mitään takuusäätöä, jolla tulisi aina priimaa en ole vielä löytänyt. Pitäisi kenties kokeilla PHD1:n käyttöäkin, mutta mennään nyt vielä toistaiseksi tällä kakkosella (mihin ei ole 100% luottoa mm. sen mittausten heikon toistettavuuden kanssa).

Wm-x:llä on tuossa hyviä juttuja, mutten vielä ole täysin perehtynyt niihin mm. sen takia ettei tämä systeemi vielä ole ollut 100% "stabiili". Opiskelen vielä siis hissukseen jalustan käytöstä eri olosuhteissa... (keskimäärin tuo toimii, kuten pitääkin eli pääsisin kuvaamaan tarpeen mukaan).
- Timo Inkinen

einari

Pitikin juuri kysyä että mitenkäs PEC-korjauksen kanssa...?
(Ei varmaan liity mitenkään tähän mutta aikoinaan kun tein HEQ5 Pro-jalustan kanssa PEC-korjausharjoittelua niin muistan että jossain vaiheessa jouduin kääntämään PEC-käyrän peilikuvaksi että toimi. Mutta taisi johtua käyrän tallennusohjelman käänteisestä tavasta logittaa).

Jotenkin on hieman ajatus takaraivossa että PHD ei näissä 'paremman' luokan jalustoissa toimi oikein samalla hyväksi koetuilla säädöillä kuin kevyemmät jalustat. Eilen kanssa säätelin huvikseni PHD:ta ja huomasin esim että hysteresesis-arvoa säätämällä pienemmäksi käyrä rauhoittui.
Mutta kelilläkin on vaikutusta miten autoguidaus toimii - luulen.
___
Tapio

Timpe

PEMPro sai juuri mitattua reilut kymmenen jaksoa ja sain analysoitua tuloksen. Tässä siis uunituore käyrä...



Ja kuten arvata saattaa, niin eikös tuo mennyt väärinpäin jalustaan eli tuplaa mittausvirheen...



Olen muutoin samaa mieltä einarin kanssa, ettei tuo PHD2 oikein pelitä tämän kanssa eli vie aikaa löytää sille järkevät säädöt pienten hipaisujen tekemiseen (jos niitä loppujen lopulta tarvitaan, saahan sitä aina toivoa ;)
- Timo Inkinen

Timpe

No-niin.... kuinkas suu nyt pannaan, kun tuo PEM näyttää parantavan RA-akselin kulkua ihan oikeasti?!  :cheesy:



Taitaa olla aika parantaa tuota napasuuntausta ja napata ennen sitä vielä uusi kymmenen syklin käyrä PEC-korjattuna, niin näkee mitä virhettä tuonne jäi jäljelle PE-korjauksen jälkeen.  :smiley:
- Timo Inkinen

wm-x

Napasuuntaus näyttää käyrien mukaan jo paljon paremmalta. Kyllä ne käyrät siitä tasoittuu.

Tuleeko muuten noita piikkejä jos guidaat vain toiseen suuntaan?

Timpe

En tiedä piikeistä, mutta jatketaan PEMPron parissa napasuuntausta, kun opettelin sen käyttöä eilisiltana ja loput vielä tänään.
Mutta sitä ennen vielä se PEC-korjattu käyrä eli edellinen 3,19" Peak to Peak käyrä muutti muotoaan 0,35" Peak to Peak käyräksi  :cool:




Tässä on sitten PEMPron atsimuuttivirheen driftaus-kuvaa ts. tällä mennään säätöä ihan samoin kuin PHD2:n driftauksessa.
Säätä tapahtuu sillä erotuksella, että nyt annetaan tarkempaa tietoa virheestä ja sen suunnasta. Ja kun ohjeita luki tarkemmin, niin tuossa olisi riittänyt alle 5' virheeseen pääsy ennen Next-painikkeen painamista.



Sitten tulivat pilvet taivaalle ja homma jatkui vasta tänään.
Seuraavaksi PEMPron napasuuntaus-velhossa oli atsimuuttisäädön hienosäätöosuus eli tällainen ikkuna:
(Tässä on säädetty kuva, kun otin ruutukaappauksen vasta säädön jälkeen.)



Eli tuossa saatiin esille Full screen tilassa virkistyvä tähtikuva, jonka avulla tehtiin atsimuuttisäätöä.
Tavoitteena on saada tuo tähti likkumaan keltaisen kolmion kärkeen ympyrän keskelle ja atsimuuttisäädöt liikuttivat tähteä vain vaakasuuntaan. Ainoa haitta oli oman QSI 583ws kamerani kuvalatauksen hitaus eli jokaisen kuvan jälkeen odoteltiin 23s sen latautumista ruudulle. :sad: Muutoin tämä atsimuutin hienosäätö oli hyvin looginen toimenpide tehtäväksi.




Sitten tehtiin taas perinteinen driftaus altitudisäädölle, mutta ohjelmassa opastettiin putki oikeaan kohtaan taivasta ohjelmallisesti (itään noin 20 asteen korkeudelle).




Ja kun tuo säätö oli valmiiksi alle 5' suuntausvirheellä, niin päästiin samanlaiseen säätöikkunaan, kuin atsimuuttipuolellakin. Nyt tähti liikkui loogisesti pystysuunnassa altitudia säätäessä.
(Tässäkin on valmiiksi säädetty kuva, kun otin ruutukaappauksen vasta säädön jälkeen.)




Ja tässä ne säätökuvat:





Helppoa ja loogista säätämistä, kun ruudulta näki kuinka säätö vaikutti tähden paikkaan tuon nuolen suhteen. Kiusana edelleenkin tuo kamerani lataushitaus.
No, nyt napasuuntaus pitäisi olla kunnossa, mutta testaan sen hiukan myöhemmin. PEMPRosta löytyy näet myös Backlash-testi, jonka ajoin seuraavaksi. Ja kas kummaa, tuolla CP3 kapulasta saatavalla backlash-korjausarvolla 4 mittauskäyrä näyttää aika hyvältä. Eli nyt gear mesh -säätöpuoli olisi melko hyvässä kuosissa tuon korjauksen kanssa  :shocked:



Jatkan asiaa myöhemmin, kun tämäkin viestini on jo turhan pitkä... Mutta summa summarum, PEMPro on hintansa arvoinen ohjelma, jos joku miettii sellaisen hankintaa (tässähän se tuli AP1200:n mukana).
- Timo Inkinen