Daystar Quark

Aloittaja Kuulapaa, 26.08.2015, 19:59:50

« edellinen - seuraava »

cmas

Kyllä olen, aina odotellaan vihreää valoa ja noin 10 min kestää, että laite on säädetty seuraavalle taajuusalueelle. Käytin Quarkia koko viime kesän, joten laitteen käyttö ja muu vastaava on hallussa. Niistä tässä ei ole kyse.

cmas

Noh. Pitkällisten tutkimusten jälkeen totean, että pidän tämän Quarkin, vaikka tuo kuvakenttä ei tasainen ihan olekaan. Näköjään maailmalta löytyy paljon pahempiakin tapauksia ja jos alkaa reklamoida menee koko kesä. Ja Suomen kesän tuntien yhtään kuvaa ei saa tällä kaudella aikaiseksi, mikäli lähtee riitelemään asiasta  :grin: Painesäätöisessä 80 mm Luntissa on tasaisempi kenttä kaiken lueskelun jälkeen, mutta niin on muuten hintakin varsinkin DS-versiona, joten harrastellaan nyt tällä kalustolla.

Juova

#77
Hei. Oon lueskellut tästä aparaatista arvosteluja ripakopallisen verran. Paljon näyttäisi olevan vikoja ja palautusprosentti on huima, kuten tästäkin ketjusta voipi lukea.

Missä mennään nyt 2019? Onko Daystar yhtään petrannut laadunvalvonnan kanssa? Olen tässä nyt kahden vaiheilla keräänkö rahat kasaan ja ostaa täräytän Quarkin, mahdollisesti kesäksi 2020.

Edit: ja tarviiko putkessa (celestron nexstar 127slt mak) olla auringon havainnointiin Quarkin lisäksi muitakin aparaatteja? Vai riittääkö pelkkä Quark?

Tässä ketjussa kuvat kaikki mustavalkoisia, näkeekö Quarkilla värejä ollenkaan vai pitääkö ne tehdä jollain filtterillä tai kuvanmuokkauksella tietokoneella?

einari

En osaa sanoa laadunvalvonnasta mutta Mak-Cas-putken kanssa ymmärrän että olisi syytä olla lisäsuodatusta.
https://www.astroshop.eu/eyepiece-side-filters/daystar-combo-quark-h-alpha-solar-filter-for-prominences/p,48678

"But beware: If you use the Combo Quark on your SC or Mak you urgently need an additional special off-axis lens filter, so not too much solar energy enters your optical system!

In addition to the Combo Quark so need a matching ERF filter. This is also of Daystar. We will assist you!"

Aurinko-Ha-putkella lähtökohtaisesti havainnoinaan monokromaattista valoa, eli värit on kuvankäsittelyllä tehty.
___
Tapio

Denniina

Tilasin itse juuri kromosfäärin FLO:lta. Toivottavasti pelittää. Hetken aikaa pohdiskelin, että ostaako tuon originaalin quarkin vaiko combo quarkin. Combolla olisi enemmän valinnanvaraa sen suhteen mitä aparaattia käyttää, mutta sen kanssa saisi ostella powermateja, jotka tuovat jo lisää hintaa. Tuossa originaalissahan on 4.3x telecentric barlow.

Timpe

Raapustellaan nyt muutama rivi tähän oikeaan ketjuunkin. Omassa tapauksessa tilasin Quark Chromosphere Combo version FLO:lta tammikuussa 2020 ja sain ilmeisesti ihan hyvän yksilön. Omassa ei näet ollut mitään ongelmia tuon härpäkkeen kanssa (tai no yksi alkava on tuon virtaa syöttävän micro-USM kaapelin pään kanssa, mikä on alkanut taipumaan tuosta urosliittimestä). Olen kuljetellut laitetta aina käytön jälkeen sisälle ja pitänyt muutoinkin omassa pakkauksessaan väliajat ja tuo on kiittänyt hyvällä toiminnallaan. Keväällä aloitin Quark-käyttäjänä, kun kelit kopissa lämpenivät +5 C ylitse ja nyt on kuumimmillaan ollut +27 C tuossa sivuilta suljetussa havaintotilassani.

Säätöpyörästä on löytynyt aina sopiva säätö Ha-näkymille, mutta itselleni on jäänyt sellainen vaikutelma, että ympäristön lämpötila vaikuttaa myös tuon säätöpyörän asentoihin. Toisin sanoen +15C hyvä Ha-päästökaista löytyy hiukan eri paikasta kuin +25C lämpötilassa. Visuaalihavaitsijalle seeingin hyvyys on ykkösasia ja tuo ajaa havaitsemaan kesällä yleensä ennen klo 9-10 tienoota ja joskus klo 11 tienoilla havainnot voi lopettaa, kun seeing heikkenee ympäristön lämpöväreilyn takia.

Itselläni on siis omistuksessa hyvä 6" linssiputki, tuo em. Daystar Quark Combo, Baader D-ERF täysaukon suodin ja Televuen PowerMate jatkeita 2x, 2.5x ja 4x koossa, joilla voin saada 152/1200 putkestani 2400/3000/4800 mm polttovälit. Apertuuria joutuu maskaamaan noilla kahdella lyhyimmillä polttoväleillä, jotta Quarkin F/25...F35 valovoima toteutuisi. Yleensä heti aamusta pääsee käyttämään maskaamatonta 6" apertuuria tuolla 4x TVPM:lla ja näkymät Ha-aurinkoon ovat visuaalisesti havaintohupun alla (150x suurennuksella) parhaimmillaan (hetkellisesti) järjettömän yksityiskohtaisia. Käytännössä Auringon Ha-visuaalihavaitseminen on tosin taito, mikä täytyy vain opetella, sillä esim. vaimoni ei näe tuolta okulaarista juurikaan mitään muuta kuin punertavan pallon reunan.

Lisään jossain vaiheessa tuolla yllä olevalla kalustolla tehdyn alle 2 GB kokoisen Ha-videon jakoon ilmaiseen Dropbox kansiooni tänne:
https://www.dropbox.com/sh/12uxp1zvw6fgr45/AAAEBlPfLMkk8sc2uZeekevga?dl=0
Nyt tuolla on vain kaksi pientä tiedostoa koeladattaviksi, koska viimeeksi kuvaamani minuutin Ha-video on kooltaan yli 5 GB. (Loppukuva tuosta 5 GB raakavideosta on täällä.)

Tuon setupin kautta otettuja Ha-kuvia löytyy jatkossa täältä:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Aurinko/
Quark-kuvat löytyvät täältä muun linssiputkisälän seasta:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/ImageScope/
Hankintaprosessi tuli kirjattua tähän ketjuun:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18389.0

Palaan tähän asiaan varmaan joskus juhannuksen jälkeen, mutta olkoon tämä viesti nyt alkuvalmistelua tulevaan...  :wink:
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.06.2020, 22:48:23
Itselläni on siis omistuksessa hyvä 6" linssiputki, tuo em. Daystar Quark Combo, Baader D-ERF täysaukon suodin ja Televuen PowerMate jatkeita 2x, 2.5x ja 4x koossa, joilla voin saada 152/1200 putkestani 2400/3000/4800 mm polttovälit. Apertuuria joutuu maskaamaan noilla kahdella lyhyimmillä polttoväleillä, jotta Quarkin F/25...F35 valovoima toteutuisi. Yleensä heti aamusta pääsee käyttämään maskaamatonta 6" apertuuria tuolla 4x TVPM:lla ja näkymät Ha-aurinkoon ovat visuaalisesti havaintohupun alla (150x suurennuksella) parhaimmillaan (hetkellisesti) järjettömän yksityiskohtaisia. Lisään jossain vaiheessa tuolla yllä olevalla kalustolla tehdyn alle 2 GB kokoisen Ha-videon jakoon ilmaiseen Dropbox kansiooni tänne:
https://www.dropbox.com/sh/12uxp1zvw6fgr45/AAAEBlPfLMkk8sc2uZeekevga?dl=0

Kuten luvattua, niin nyt tuolla linkissä on ladattavaksi SER videon pätkä TMB:n 4800mm polttovälillä kuvatuista Auringon prominansseista, mitkä näkyvät tässä kuvassa ilmeisesti oikeassa reunassa klo 2 tienoilla.
[ZWO ASI183MM Pro]
Output Format=SER file (*.ser)
Binning=2
Capture Area=3672x3672
Colour Space=MONO16
Frames_count=236
08_51_00.ser / 1.48 GB


Tuosta 1,48 GB SER-videosta voi kokeilla pinota Ha-loppukuvan Auringon prominanssista itselleen ja jos lopputulos miellyttää, niin sen voi julkaista rajoitetusti tänne foorumille ketjun liitteeksi tähän Daystar Quark -ketjuun. Muu julkaisukäyttö on tietty rajoitettua, joten pidän nyt tuota raakavideota tarjolla vain rajoitetun ajan (kenties viikon). Otin samasta alueesta 3:2 kuvasuhteen pidemmän (1000 ruutua vs. 236) videon omaan käyttööni, jonka lopputuloksen julkaisen myöhemmin Aurinko-ketjuun ja Taivaanvahtiin. Viestin liitteenä tulee eräänlainen esikatselu tuosta videosta, melko tavallinen lopputulos tästä kuvaus/katseluaamustani...
- Timo Inkinen

PetriKe

Daystarilaiset, alla oleva video, voiko olla tällä setillä kuvattu?

Equipment:
* 150mm achromat refractor
* Daystar quark halpha filter
* Celestron AVX mount
* ZWO asi178mm
Acquisition:
* 1000 frames at 6 ms exposure low gain
* captured with Firecapture
Processing:
* stacked 20% in as!2
* wavelets in registaxx
* Processing Video & stabilization in After Effects

https://youtu.be/gZPKkd5O9pw
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

mistral

Kuinka maan pinnalta voi saada noin yksityiskohtaista kuvaa? En ole koskaan foorumilla nähnyt vastaavaa.

DarkSide

Olin Coronadolainen, mutta haitanneeko se  :azn:
Epäilen vahvasti tuon materiaalin alkuperää tai sitten kaveri on keksinyt jotain mullistavaa. Sen verran mykistävää
on lopputulos videolla. Voiko enää luottaa mihinkään?

Timo Kantola

 Quarkissa oli viimeksi aivan onnettomat näkymät, kontrasti oli kadonnut lähes kokonaan, lisäksi muutaman minuutin jälkeen kaikki oli sumusta puuroa.

Putsailin  Quarkia, periaatteella että ei mitään menetettävää. Etufiltteri - josta valo menee sisään - näytti kirkkaassa valossa aivan puhtaalta, mutta kun otin optiikan puhdistudsnestellä kostutetun pumpulipuikon, niin huomasin että oikeasti etufiltteri oli melkoisen kalvon peittämä. Puhdistui helposti.
    Toisin oli lasi okulaaripäässä, sekin näytti melko puhtaalta, mutta kun pyyhkäsin pumpulipuikolla, niin ilmeni että linssin kehyksen reunassa oli jotain silokoonirasvan tapaista (ei ollut kuitenkaan linssin pinnalla). Kerran puikolla kiepautettua koko linssin pinta ohuen rasvakalvon peitossa. Siinä olikin melkonen homma ja taiteilu saada rasvakalvo pyyhittyä. Melko hyvin sen sain pyyhittyä, mutta en täydelliseksi. Jokatapauksessa kontrasti on nyt sellanen että viittii kuvata.
  Jos olisin tiennyt, niin olisin putsannut vain etufiltterin, ja jättänyt okulaarinpuoleisen pään koskematta - se oli turhaa työtä.

Kuvan kiehumisen ja puuroutumiseen autto kovasti IR/cut filtteri - nyt pysyy hyvänä pidemmälläkin kuvaussessiolla.
Timo Kantola