Kiitos vaan... tarkoitukseni ei ole mitenkään vähätellä s-teorian ja sen työstäneiden upeita saavutuksia mutta teoriahan toimii aika-avaruuden puitteissa, ja aika-avaruus loppuu kun joko aika tai avaruus loppuu. Avaruuden loppumisen eli singulariteetin osalta tilanne on yleisesti myönnetty mutta ajan loppumisen osalta ei vaan teoriaa on sovellettu surutta mustan aukon sisälläkin.
Se että aika loppuisi horisontissa on yksinkertaisesti väärä luulo. Aika-avaruus loppuu vasta singulariteetissa (horisontin ja singulariteetin välissä se käyttäytyy erikoisesti). Horisontista nousevien fotonien ääretön punasiirtymä
kaukaiselle havaitsijalle ei tarkoita "ajan pysähtymistä", "putoajan ominaisajan loppumista", "aineen rakenteen värähtelyiden pysähtymistä", "0-aikavyöyhkettä" tai muitakaan vastaavia vääriä käsityksiä, vaan on suhteellisuusteoreettinen ilmiö. Yhden suhteen ei ole suhteellisuutta <=> suhteellisuusteoreettisilla ilmiöillä on aina toinen osapuoli, ja punasiirtyneen fotonin sekä kaukaisen havaitsijan tapauksessa toinen osapuoli putosi mustaan aukkoon.
Musta aukko kuvataan Einsteinin kenttäyhtälöiden ratkaisulla, metriikalla, metrisellä tensorilla. Schwarzschild, Reisner-Nordström, Kerr, ja vielä variaatioita teemasta. Yksikään ei divergoi vielä horisontissa, vaan kuvaa aukon sisäpuolista aika-avaruutta hyvän matkaa kohti singulariteettia.
Schwarzschildin ratkaisu on validi ja käyttökelpoinen myös Auringolle, tai Maalle. Taitaapa olla, että kun Eddington mittaili Auringon aiheuttamia poikkeamia taustatähtien sijainnissa, niitä verrattiin nimenomaan Schwarzschildin ratkaisuun. Tietääkö joku, mitä metriikkaa GPS:ssä käytetään? Kiistätkö GR:n käyttökelpoisuuden näissä tai muissa kokeellisesti vahvistetuissa tilanteissa? Vapaa pudotus tapahtumahorisonttiin on pohjimmiltaan samaa matikkaa, ja samaa fysiikkaa, kuin vapaa pudotus Maan pinnalle; ja yleisen suhteellisuusteorian kuvaus aika-avaruuden kaarevuudesta mustan aukon sisällä (mutta singulariteetin ulkopuolella) aivan yhtä validi kuin sama tarkastelu Maan -- tai tähtien -- sisäosien gravitaatiokentästä. Minusta tämä ei ole mikään sininen-ja-punainen-pilleri -tilanne -- vaan jos nielee yhden, joutuu nielemään toisenkin.
Bb:n alkuhetkien osalta tilanne lienee toisin kun siellä ei ole ollut vastaavaa gravitaatiokynnystä vaan aika on alkanut inflaatiosta. '
Kysyitkin aiemmin -- alkuräjähdyksen singulariteetti ei ole aivan sama kuin mustan aukon singulariteetti (toinen sijaitsee menneisyydessä, toinen tulevaisuudessa -- jms). Esitit tulkinnan mustan aukon sisuksista "käänteisen alkuräjähdyksen termein". Minusta se on kiehtova, suorastaan kutkuttava, ajatus.