Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

blaatu

Näyttäisi olevan sama jalka käytösssä myös 5" mallissa, Kun jalan putketkin ovat suurehkoa halkaisijaa niin ehkä jalusta visuaalikäytössä katselijan harmistumatta kantaisi kevyen 6" putkenkin?
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 01.04.2017, 10:34:35
Ohessa Celestronin oma kuvaussivu: http://www.celestron.com/browse-shop/astronomy/telescopes/nexstar-se/nexstar-4se-computerized-telescope

Tämän mukaan pakettiin kuuluu yksi 25 mm okulaari, jolla saa 53x suurennoksen, eli koko Kuu ei mahdu näkökenttään, mutta myöskään planeetoista ei vielä saa "kivan kokoisia". Jupiterista voi tuolla suurennoksella nähdä jo "raitoja" hyvällä kelillä.

Seuraavat hyödylliset kamppeet pitää hankkia erikseen:
- T2-adapteri
- ulkoinen akku
- johto auton sytkäriin
- kuusuodin
- UHC, eli valosaastesuodin (hyödyllinen)

Ainakin noitten telescope fov laskureiden mukaan kyllä Kuu näyttäisi mahtuvan kuvaan ihan helpostikin.. Ja onkohan tuo kuusuodin miten tarpeellinen alkuun? Putki on kuitenkin "vain" f/13 ja peili 100mm.

Kuvauksesta en mitään ymmärrä, mutta onkohan myös niin, että tuo yhdistelmä(1300mm polttoväli ja himpula jalusta) ei ole paras yhdistelmä kuvaukseen. Tosin visuaalikäyttöön varmasti aivan käyvä peli.

Lainaus käyttäjältä: blaatu - 01.04.2017, 11:19:30
Näyttäisi olevan sama jalka käytösssä myös 5" mallissa, Kun jalan putketkin ovat suurehkoa halkaisijaa niin ehkä jalusta visuaalikäytössä katselijan harmistumatta kantaisi kevyen 6" putkenkin?

Ainakin 130mm Newton näyttäisi Celestronilla olevan toisena vaihtoehtona tuohon jalustaan. Tosin onhan tuo paljon kompaktimpi putkena tuo 4SE, jos tarvitsee liikuteltavuutta...

Lainaus käyttäjältä: AIF - 01.04.2017, 10:27:17

Kiitos! Tästähän tämä lähtee. :)

Mistä noita akkuja kannattaa katsoa? Esim. tuo Rother tarjoaa tuohon 2,5Ah akkua 30£ hintaan (kuulostaa paljolta). Miten pitkiä sessioita tommosella 2,5 Ah akulla voi vetää, riippuu tietysti ilman lämpötilasta, mutta suunnilleen? Koska tuskin yli 2 tuntia jaksan kyykkiä ulkona, mutta mistäs sitä tietää. :)

Itse ainakin ostin akun Motonetista, maksoikohan joku 7Ah akku jotain 15 euroa tms. Sillä varmaan ajelee tuollakin yhden illan, kun riittää myös Neq6-jalustalle hyvin yhteen havaintokertaan...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

AIF

Minkälainen johto tuohon akun ja jalustan väliin tarvittais?

WSH

Moi!

Olisin hankkimassa ensimmäistä kaukoputkea ja olen miettinyt S-W Explorer 150PDS putkea EQ5-jalustalla. Tavoitteena olisi myös aloittaa tähtikuvaus jossain vaiheessa, joten päädyin tuohon putkeen kun se ilmeisesti kuvaukseen sopii. Jotain lisävarusteita (okulaarit, seurantamoottori jne.) pitää varmaan hankkia lisäksi.

Mitä mieltä olette tuosta putkesta? Soveltuuko hyvin tähtikuvaukseen ja ensimmäiseksi putkeksi? Myös muita vaihtoehtoja saa ehdottaa avoimesti.
Sitten noista lisävarusteista. Minkälaisia lisävarusteita tuohon tarvii, kuvaustakin ajatellen? Kuinka monta okulaaria olisi hyvä olla ja minkä kokoisia?

Kaikenlaisia neuvoja ja vinkkejä otetaan myös vastaan :)

RL

Hyvältä paketilta vaikuttaa visuaalikatseluun ja tähtikuvaukseen. Kollimoinnin joutuu jossain vaiheessa opettelemaan.

Tämmöisen jossain vaiheessa asennat, niin onnistuu kuvauskin:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7293_Skywatcher-Dual-Axis-Motor-Drive-Set-for-EQ5-Mount-with-Autoguider-Interface.html

Pappis

Mulla on vastaava Celestronin C6N, on ihan pätevä peli! Mikään "valosaavi" tämä ei ole, joten monet kohteet eivät näy niin selkeästi. Suosittelen hankkimaan tuohon adapterit kamerallesi ja aloittamaan kuvauksen opettelun Kuun kanssa. Okulaareja tarvitset visuaalikatseluun.

AIF

Miten lähellä valmistajan ilmoittamaa maksimisuurennosta kannattaa mennä? Esim. Celestron Nexstar SE 6" on "Highest Useful Magnification 354 x", mistä laskin, että se tarkoittaa 4,2mm okulaaria. Tarkoittaako tämä, että hyvällä 4,5mm okulaarilla kuva on vielä vallan mainio, vai onko todellinen maksimi jossain paljon ylempänä, tyyliin 6mm okulaarissa, jolla suurennos olisi ilmeisesti 250 kertainen.

Pappis

Lainaus käyttäjältä: AIF - 24.04.2017, 21:08:53
Miten lähellä valmistajan ilmoittamaa maksimisuurennosta kannattaa mennä? Esim. Celestron Nexstar SE 6" on "Highest Useful Magnification 354 x", mistä laskin, että se tarkoittaa 4,2mm okulaaria. Tarkoittaako tämä, että hyvällä 4,5mm okulaarilla kuva on vielä vallan mainio, vai onko todellinen maksimi jossain paljon ylempänä, tyyliin 6mm okulaarissa, jolla suurennos olisi ilmeisesti 250 kertainen.
Tuo ilmoitettu suurin suurennos lasketaan apertuurin koosta jollain isoisän aikaisella peukalosäännöllä. Selkosuomeksi: Se on vain suositus. Todellisuudessa suurin suurennos mitä kannattaa käyttää, riippuu kelistä. Erinomaisella kelillä saattaa se suurin suositeltukin vielä toimia hyvin (eli sillä näkee enemmän kuin esim. puolta pienemmällä suurennoksella).

AIF

Eli kommentistasi voisi päätellä, että valmistajan ilmoittama on jonkinlainen ehdoton maksimi, johon päästään vain kaiken muun ollessa aivan täydellisesti.

Näin epäilinkin. Kunhan kuitenkin varmistin. :)

Pappis

Laatuputkilla päästään erinomaisella kelillä helposti suurempiinkin suurennoksiin kuin mitä tuo peukalosääntö kertoo.

arik

Maksimisuurennos riippuu tosiaan optiikan lisäksi paljon kelistä. Itse harvoin katselen yli 150 tai varsinkaan yli 200 suurennoksilla. Ei vain tule yhään enempää yksityiskohtaa näkyviin. Sweet Spot tuntuu minulla olevan reilussa sadassa, putkesta riippumatta (käytössä 4" ja 12").

Pienemmällä apertuurilla raja tulee myös lähtöpupillin koon mennessä kovin pieneksi, jolloin ainakin minulla alkaa jo olla hankala katsella tötterön läpi (viimeistään 0,5 mm:ssä eli 4" putkella 200x:ssa), käytännössä kun näkymään tulee tummia alueita kun silmä ei osu juuri oikeaan kohtaan. Ja sitten on vielä se, että jos ei ole seurantamoottoria, niin yli 200x suurennoksella saa putkea olla kääntämässä aika tiuhaan, että pysyy taivaan liikkeessä perässä.

Varmaan näissäkin on paljon vaihtelua kunkin omien mieltymysten mukaan, ts. tykkääkö katsella isoa epäselvää kuvaa vai pientä tarkkaa kuvaa :-)

Lithos

#1421
Minulle on aina objektiivin halkaisija milleissä toiminut suurennosmääränä planeetoille hyvin (siis käytännössä siis saman mm okulaarin polttoväli kuin F luku, F/12 putkella 12mm oku, F/5 putkella 5mm oku). Paljon sen päälle tuntuvat lähinnä suurenevan floaterit silmissäni.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

AIF

Tuo F --> mm kuulostaa hyvältä ja realistiselta nyrkkisäännöltä.

VP

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 24.04.2017, 21:52:40
Laatuputkilla päästään erinomaisella kelillä helposti suurempiinkin suurennoksiin kuin mitä tuo peukalosääntö kertoo.

Kyllä, mutta tässä on muistettava ettei suomen kelit ole lähes koskaan niin hyviä että optiikka rajoittaisi suurennusta. En ole ikinä käyttänyt 12" dobsonissani yli 330x suurennusta (4.5mm okulaari). Sekin on käyttökelpoinen yhtenä iltana vuodesta. Silloin kun on keli kohdallaan näkymät vaikkapa kuusta on huikean hienoja, ainakin kun verrataan siihen yleiseen puuroon jota okulaarista löytyy noin isolla suurennuksella.

Arik:ta säestäen, minullakin paras suurennus 12" dobsonissa on 100-150x kieppeillä. Syvää taivasta havaitsen useimmiten aika pienillä suurennuksilla, 47x ja 75x. Piirtäminen helpottuu kun putkessani ei ole seurantaa sekä kuva on kirkkaampi.

-V

AIF

Nyt tuli hankittua ensimmäinen kaukoputki. Kuten usein käy, tuli ostettua huomattavasti kookkaampi, kuin alunperin oli tarkoitus.  :rolleyes: Alkuperäinen tavoite oli ostaa Nexstar 4SE, joka muuttui sitten Nexstar 6SE:ksi, joka puolestaan muuttui Nexstar Evolution 6:ksi, ja lopulta tiensä kotiini löysi vähän käytetty Nexstar Evolution 8.

Eilen ensimmäistä kertaa yritin Pohjois-Karjalassa tiirailla tähteä (kyllä yksikössä), sillä Arcturus näkyi mukavasti parvekkeelta. Tässä en kuitenkaan onnistunut, sillä kohdistusta en pystynyt tekemään yhden tähden varaan. Yritin manuaalisesti suunnistaa tähteen, mutta koska focus oli jossain missä sattuu, niin en onnistunut löytämään tähteä ollenkaan. Jos olisi edes ollut kuu näkyvissä olisin saanut fokuksen kohdilleen, mutta nyt jäi räpeltämiseksi.  :rotfl: