Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

VP

Jos jalustaa lähtisin itse tekemään ottaisin ainakin huomioon muutamia seikkoja, ensimmäisenä kantavuus joka kannattaisi ylimitoittaa reilusti. Myöskin jos on tulossa kaapeleita niin niille tekisin omat läpiviennit jalustan sisään jotta ne ei roiku miten sattuu.
Kaikesta huolimatta kannattaa muistaa että oman jalustan tekeminen on aika vaativaa - ainakin jos haluaa hyvän seurannan / GoTon jne. Suosittelisin ainakin alkuun valmiin ostoa, toki jos intoa riittää rakenteluun niin anna mennä vaan. :smiley:

Okulaareista sen verran, että kannattaa katsella vaikkapa tähtiyhdistyksen okulaareilla ensin. Jos suositella pitäisi niin: https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-eyepieces/skywatcher-panaview-2-eyepieces.html?currency=2

Itse omistan tuon 32mm version ja 38mm versiota olen myös testannut, todella mukavia katsoa näihin ja hyvä kontrasti myöskin. Tuohon kaveriksi vaikkapa jokin 10-20mm luokasta niin pääsee jo pitkälle. Barlowistakaan ei toki haittaa ole.

-V

Apuu

Nojoo... Nälkä kasvaa syödessä.  :angel:

Tuolla linkkaamassasi Engelsmannin kaupassa näkyy olevan sopuisat hinnat ja rahdit, asiasisältökin ymmärrettävällä murteella.
Taitaa kotiutua tuo 200P-OTA, riittänee tuo normi tarkennin visuaalihavaintoihin.
Tuo näkyy painavan 8.5kg, siis ei kannata yrittääkkään ripustaa tuohon halpis jalkaan, niin siitähän se ajatus sitten ja jne...

Minulta löytyikin Projektiin sopivat laakerit, ja muut materiaalitkin suurimmaksi osaksi. Levykappaleet leikkautan vesileikkurilla ja pyöreät sorvautan luottosorvarilla, kasaan sitten itse sopivilla työmenetelmillä. Seurannat tulee molempiin akseleihin ardulla, hihnavedolla ja alennusvaihteellisilla steppereillä. Alustava hinta-arvio, alta 200.-
Projektista voin laitta lisää asiallisempaan säikeeseen, jos kiinnostusta on.  Ohessa linkki alustavaan luonnospiirrokseen.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/77055377/EQ.pdf

- Anssi



SW Skyliner 250PX Dobson

wm-x

Et ehkä tarvitse niitä alennusvaihteisia steppereitä. Laita 0.9 asteen nema 17 moottorit. Suosittelen rakentamaan tuon arduinon astroeq yhteensopivaksi niin saat goton ja guidauksen mukaan :). Näin varmaan siis olet sen suunnitellutkin.

Lithos

Näistä projekteista on aina mukava lukea ja saada tietoa joten laita ihmeessä sitten tarkempaa postausta tuonne rakentelu puolelle.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

lapimmies

Uhhautsi,

Näistä jalustojen kantavuukista on tosiaan ollut paljon juttua. Ilmoitettu kantavuus olisi suotavaa puolittaa. CGEM:n 20 kg tarkoittaa käytännössä 10kg? Nyt olis käytetty putki (f5/1250mm newton) liipasimella, se painaa 12 kg. Siihen päälle vielä kamerat ja sovittimet ja huurreputket ym. Lisää painoa kertyy lienee 2-3 kg. Koknaispainoksi tulisi siis noin 15kg.
Mitä sille jalustalle tapahtuu? Onko ongelma suuren massan inertia?

vehnae

Juuri näin. Jalustalle ei käy mitään – kaikki jalustat kestävät mekaanisesti ilmoitetun maksimikapasiteetin (ja ylikin) kunhan tasapainotus on tehty huolella, mutta jossain kohtaa yhdistelmää ei voi enää kutsua tukevaksi. Pienikin tuulenvire voi aiheuttaa isolla putkella yllättävän isoja vääntömomentteja, eli käytännössä ruutuja menee kuorman kasvaessa entistä herkemmin ja herkemmin roskiin.

Celestronin jalustoista mulla ei ole käytännön kokemusta, mutta omaan korvaan tuo pitkä 10" newton kuulostaa siltä että ylärajoilla mennään. Kyllä sillä kuvia saa, mutta käytäntö sitten osoittaa että minkälaisiin olosuhteisiin tuo venyy.

Murtsi

Jari tuossa jo kiteyttikin oleellisen asian eli kelvollisten osavalotusten määrä pienenee suhteessa painon lisäämisen kanssa. Minusta kuulostaa myös että tuolla yhdistelmällä mennään jalustan kantokyvyn ylärajoilla eli kannattaa varautua pieleen menneisiin osavalotuksiin. Omat kokemukset CGEM jalustasta ovat sellaiset että minulla oli kyseinen jalusta muutaman kauden ajan ja sen päällä 10" F/4 newton, tähän yhdistelmään laitoin vielä ASA:n korjaajan joka lyhensi polttovälin noin 730 mm:n, tuolla yhdistelmällä jalusta suoriutui hommastaan varsin mallikkaasti eli hylkyä tuli ehkä noin 10% (en ole tuota tarkemmin laskenut, mutulla mennään). Tuossa on huomioitava se seikka että 10" F/4 putki on itsessään jo huomattavasti lyhyempi kuin F/5 putki jolloin vääntövartta ei ollut läheskään yhtä paljon tuohon pidempään putkeen verrattuna. Myös tuo lyhentäjä helpotti seurantaa osaltaan. Myös tasapainoitus tulee tehdä huolellisesti, eikä se ole helppo newtón mallisen putken kanssa, jos haluaa tuon mallisen putken tasapainottaa täysin niin silloin joutuu laittamaan putken kylkeen lisäpainoja oikeisiin kohtiin.

Itse suosittelisin CGEM jalustalle korkeintaan 8" newtonia jolloin välttyy monelta eteen tulevalta ongelmalta, joita tähtivalokuvaus on pullollaan muutenkin.

Visuaalikäytössä tuo 10" toimii hyvinkin CGEM jalustan kanssa.

lapimmies

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 27.03.2017, 16:35:41Myös tasapainoitus tulee tehdä huolellisesti, eikä se ole helppo newtón mallisen putken kanssa, jos haluaa tuon mallisen putken tasapainottaa täysin niin silloin joutuu laittamaan putken kylkeen lisäpainoja oikeisiin kohtiin.

Itse suosittelisin CGEM jalustalle korkeintaan 8" newtonia jolloin välttyy monelta eteen tulevalta ongelmalta, joita tähtivalokuvaus on pullollaan muutenkin.

Visuaalikäytössä tuo 10" toimii hyvinkin CGEM jalustan kanssa.

Joo, no jätin sitten ostamatta tuon. Hinta vain houkutteli kun ois 650€ saanut TS:n UNC hiilariputken (TS-llä hinta melkein 1200€). Itsekin olen sitä mieltä että se 8" on maksimikoko jonka kanssa voi vielä suhteellisen kivuttomasti elää.

Tuohon taspainoitukseen haluaisin hieman tarkennusta, ihan kuriositeettina.  Minulla jäi mietityttämään tuo lause "joutuu laittamaan putken kylkeen lisäpainoja oikeisiin kohtiin". Eikös se putki ole tasapainossa jos se akselinsa varassa ei kallistu kumpaankaan suuntaan. Samoten jos se on vastapainon kanssa tasapainossa, niin miten ne painot oikeissa kohdissa muuttaa tilannetta? Putken kiertyminen/taipuminen?

Murtsi

Newton putkessa tarkennin on putken kyljessä ja kun siihen laittaa 2,5 kg tavaraa niin vääntö on melko hurjaa, tällöin on melko todennäköistä että putki ei ole kaikissa asennoissa tasapainossa. Jos mennään muutenkin äärilaidalla niin tästä voi syntyä ongelmia. Omassa setissä tarkennin on käännettynä jalustan suuntaan jolloin painopiste on mahdollisimman lähellä jalustan akselia, tällöinkin joissakin asennoissa putki on selvästi epätasapainossa, jos tuon haluaisi tasapainottaa täysin niin tuonne putken peräpäähän jalustan puolelle tulisi laittaa yhtä paljon painoa kuin mitä kamerasysteemikin painaa jotta tasapainoitus olisi mahdollismman hyvä.

Itsellänikään ei ole noita lisäpäinoja, koska jalustani kantaa putken ja tarvikkeet (kantavuutta 40 kg asti), huolimatta tuosta pienestä epätasapainosta, tämä onkin ihan pelkkää hifistelyä jos haluaa kaiken olevan täydellistä  :tongue: Tosiasiassa pukessa onkin oikeastaan hyvä olla pieni epätasapaino jotta hammasrattaat jalustassa olisivat koko ajan kosketuksissa toisiinsa ettei syntyisi nykimistä seurantaan ( RA akselilla aavistuksen verran idän puolelle ja deklinaatioakselissa jommalle kummalle puolelle).

Toivottavasti selitykseni selvensi asiaa  :smiley:

AIF

Uusi harrastaja ilmoittautuu! Nyt on tullu muutama kuukausi ihmeteltyä tähtitaivasta paljain silmin, kiikarilla ja tähtitornilla mahdollisuuksien mukaan 50cm peiliteleskoopilla. Vastaan on tullut ongelma: minulla on kuume - teleskooppikuume!  :laugh:

Haluaisin hankkia itselleni jonkun mahdollisimman helposti liikuteltavan ja helppokäyttöisen teleskoopin. Asun yksiössä kaupungin lähiössä ja joudun aina kulkemaan jonnekkin tarkkailtakseni tähtitaivasta. Olen joko kävellyt reilun kilometrin päähän järven rantaan, jossa on melko pimeää, mutta itäpuoli on erittäin valosaasteinen, tai sitten olen autolla ajanut 30km päähän tähtitornille (joka on käytännössä aina kiinni, enkä ole vielä lähiaikoina saamassa siihen avaimia), ja katsellut tähtitornin pihalta kiikareilla tähtitaivasta.

Olenkin nyt katsellut seuraavaa vehjettä: Celestron Nexstar 4 SE Telescope. En löydä siitä oikeastaan mitään vikaa, se on pieni, monipuolinen ja helppokäyttöinen, melko hyvä seurantamoottori eikä hinnallakaan pilattu. Ainoa mikä mietityttää on tuo jalka. Onko tuon putken kiinnitys tuossa jalassa joku standardi, vai onko tuo kokonaisuus sellainen, ettei tuohon varmasti tulevaisuudessa saa mitenkään järkevästi mitään muuta (isompaa) putkea paikalle?

Pappis

#1405
Lainaus käyttäjältä: AIF - 01.04.2017, 09:45:12
Celestron Nexstar 4 SE Telescope. En löydä siitä oikeastaan mitään vikaa, se on pieni, monipuolinen ja helppokäyttöinen, melko hyvä seurantamoottori eikä hinnallakaan pilattu. Ainoa mikä mietityttää on tuo jalka. Onko tuon putken kiinnitys tuossa jalassa joku standardi, vai onko tuo kokonaisuus sellainen, ettei tuohon varmasti tulevaisuudessa saa mitenkään järkevästi mitään muuta (isompaa) putkea paikalle?
Ihan hyvän vaihtoehdon ensiputkeksi olet löytänyt. Putken kiinnitys jalustaan voi olla "standardi", mutta ei se jalusta silti isompaa putkea kestä. Noiden aloittelijan putkipakettien jalustat ovat niin ohkasia, kevyitä ja hentoisia, että vaikka siihen isomman putken kiinni tukevastikin saisi, niin silti se putki heiluu, huojuu, tärisee ja värisee hentoisen jalustan taipuillessa ylikuorman alla niin paljon, että kohteen tarkentamisesta ja katselustakin tulee tuskallista.

Silti suosittelen hankkimaan tuon paketin! Sillä opit putken käyttöä, eri asioiden merkitystä ja vaikutusta (sääolot, suurennos, seeing, kohteen koko, pintakirkkaus, jne), ja pääset jopa tekemään ensiyrityksiä kuvaamisen osalta (Kuu, Aurinko suodatettuna, planeetat, tähtijoukot, jne.). Ja jos aika näyttää, että kipinä on yhä lämmin, seuraava vaihe on isompi putki ja sille asiallinen jalusta. Tällöin puhutaan kylläkin uutena jo noin tonnin panostuksesta (ilman varusteita).

AIF

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 01.04.2017, 09:55:31
Ihan hyvän vaihtoehdon ensiputkeksi olet löytänyt. Putken kiinnitys jalustaan on "standardi", mutta ei se jalusta silti isompaa putkea kestä. Noiden aloittelijan putkipakettien jalustat ovat niin ohkasia, kevyitä ja hentoisia, että vaikka siihen isomman putken kiinni tukevastikin saisi, niin silti se putki heiluu, huojuu, tärisee ja värisee hentoisen jalustan taipuillessa ylikuorman alla niin paljon, että kohteen tarkentamisesta ja katselustakin tulee tuskallista.

Silti suosittelen hankkimaan tuon paketin! Sillä opit putken käyttöä, eri asioiden merkitystä ja vaikutusta (sääolot, suurennos, seeing, kohteen koko, pintakirkkaus, jne), ja pääset jopa tekemään ensiyrityksiä kuvaamisen osalta (Kuu, Aurinko suodatettuna, planeetat, tähtijoukot, jne.). Ja jos aika näyttää, että kipinä on yhä lämmin, seuraava vaihe on isompi putki ja sille asiallinen jalusta. Tällöin puhutaan kylläkin uutena jo noin tonnin panostuksesta (ilman varusteita).

Kiitos kommenteista! Mitä seeing tarkoittaa? Lisäksi, mulla on Canon 5D Mark II runko, ilmeisesti siihen ei oo ongelmaa, et sen saa kiinni tuohon putkeen? Ainakin alustavasti minua on kiinnostanut lähinnä katselu ja tarkkailu, mutta taitaa tuo valokuvaus tulla melkein aina sieltä paketissa mukana ennemmin tai myöhmmin.

Sitten vielä lisälaitteet? Akun tuo taitaa ainakin tarvita, niin mitä siihen suosittelette? Entä tarviiko jotain okulaareja ja suotimia ostaa heti alussa? Olen alustavasti katsellut, että Rother Valley Optics myy tuota putkea melko edullisesti, ja sieltä saisi kaikenlaisia lisätarvikepaketteja, mutta vaikea arvioida niiden tarpeellisuutta (muuta kuin tuon akun osalta).

http://www.rothervalleyoptics.co.uk/celestron-nexstar-4-se-telescope.html

Pappis

Lainaus käyttäjältä: AIF - 01.04.2017, 10:06:36
Kiitos kommenteista! Mitä seeing tarkoittaa? Lisäksi, mulla on Canon 5D Mark II runko, ilmeisesti siihen ei oo ongelmaa, et sen saa kiinni tuohon putkeen? Ainakin alustavasti minua on kiinnostanut lähinnä katselu ja tarkkailu, mutta taitaa tuo valokuvaus tulla melkein aina sieltä paketissa mukana ennemmin tai myöhmmin.

Sitten vielä lisälaitteet? Akun tuo taitaa ainakin tarvita, niin mitä siihen suosittelette? Entä tarviiko jotain okulaareja ja suotimia ostaa heti alussa? Olen alustavasti katsellut, että Rother Valley Optics myy tuota putkea melko edullisesti, ja sieltä saisi kaikenlaisia lisätarvikepaketteja, mutta vaikea arvioida niiden tarpeellisuutta (muuta kuin tuon akun osalta).

http://www.rothervalleyoptics.co.uk/celestron-nexstar-4-se-telescope.html
Seeing oli väjästi suomennettuna näkyvyyttä. Ilmakehä liikkuu, vaikka maanpinnalla ei tuulisikaan. Ja ilmassa on myös kosteutta, pölyä, jne. Käytännön esimerkkinä, jos näet thtien tuikkivan, se johtuu tästä ilman liikehtimisestä tähden ja silmäsi välisellä linjalla. Jos pistät ko. tähden putkesi näkökenttää, ko. liike näkyy tietenkin suurennoksen verran vahvistuneena. Sama päsee kaikkiin muihinkin kohteisiin. Vaikka Jupiter tai Kuu ei pois näkökentästä hypikään, niin erottelukyky (kuinka pieniä juttuja näet yksityiskohtaisesti) kärsii, ja kohteen detaljit puuroutuvat. Ja vaikka seeing olisikin levollinen, niin ilmankosteus ja pöly voivat yhä syödä ilmakehän läpinäkyvyyttä, eli tehdä saman lopputuloksen: Yksityiskohdat kärsivät.

Kamera tarvitsee nk. T2-sovittimen (20 €), ja putki T2-kierteen "johonkin" (monesti se tulee putken mukana). Kamera sovitteineen kiinni putken T2-kierteeseen, ja tarkennus LiveView-näytön kanssa kohdilleen, niin voit alkaa kuvata.

Viauaalikatseluun tarvitset okulaareja. Mukana tulee yleensä pari peruslasia, mutta lisää tarvitset sen mukaan mitä tahdot nähdä. Koko Kuulle suurennos on yleensä luokkaa 20x - 30x, planeetoille tarvitset 100x tai enemmän. Barlow 2x on käytännössä vain suurennoksen "tuplaaja".

Mitä tuossa tulee mukana? En näe tuosta Rotherin kuvauksesta sitä näin äkkiseltään...

Ekoja lisäjuttuja on tosiaan akku (noin 10 Ah riittää hyvin), tai johto putken liittämiseksi auton tupakansytyttimeen. Kuusuodin voisi olla myös hyvä, muutoin täysikuu voi häikäistä. Ja ehkä myös joku okulaari, joka antaisi noin 100x suurennoksen planeettoja varten.

AIF

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 01.04.2017, 10:21:36
Seeing oli väjästi suomennettuna näkyvyyttä. Ilmakehä liikkuu, vaikka maanpinnalla ei tuulisikaan. Ja ilmassa on myös kosteutta, pölyä, jne. Käytännön esimerkkinä, jos näet thtien tuikkivan, se johtuu tästä ilman liikehtimisestä tähden ja silmäsi välisellä linjalla. Jos pistät ko. tähden putkesi näkökenttää, ko. liike näkyy tietenkin suurennoksen verran vahvistuneena. Sama päsee kaikkiin muihinkin kohteisiin. Vaikka Jupiter tai Kuu ei pois näkökentästä hypikään, niin erottelukyky (kuinka pieniä juttuja näet yksityiskohtaisesti) kärsii, ja kohteen detaljit puuroutuvat. Ja vaikka seeing olisikin levollinen, niin ilmankosteus ja pöly voivat yhä syödä ilmakehän läpinäkyvyyttä, eli tehdä saman lopputuloksen: Yksityiskohdat kärsivät.

Kamera tarvitsee nk. T2-sovittimen (20 €), ja putki T2-kierteen "johonkin" (monesti se tulee putken mukana). Kamera sovitteineen kiinni putken T2-kierteeseen, ja tarkennus LiveView-näytön kanssa kohdilleen, niin voit alkaa kuvata.

Viauaalikatseluun tarvitset okulaareja. Mukana tulee yleensä pari peruslasia, mutta lisää tarvitset sen mukaan mitä tahdot nähdä. Koko Kuulle suurennos on yleensä luokkaa 20x - 30x, planeetoille tarvitset 100x tai enemmän. Barlow 2x on käytännössä vain suurennoksen "tuplaaja".

Mitä tuossa tulee mukana? En näe tuosta Rotherin kuvauksesta sitä näin äkkiseltään...

Ekoja lisäjuttuja on tosiaan akku (noin 10 Ah riittää hyvin), tai johto putken liittämiseksi auton tupakansytyttimeen. Kuusuodin voisi olla myös hyvä, muutoin täysikuu voi häikäistä. Ja ehkä myös joku okulaari, joka antaisi noin 100x suurennoksen planeettoja varten.


Kiitos! Tästähän tämä lähtee. :)

Mistä noita akkuja kannattaa katsoa? Esim. tuo Rother tarjoaa tuohon 2,5Ah akkua 30£ hintaan (kuulostaa paljolta). Miten pitkiä sessioita tommosella 2,5 Ah akulla voi vetää, riippuu tietysti ilman lämpötilasta, mutta suunnilleen? Koska tuskin yli 2 tuntia jaksan kyykkiä ulkona, mutta mistäs sitä tietää. :)

Pappis

Ohessa Celestronin oma kuvaussivu: http://www.celestron.com/browse-shop/astronomy/telescopes/nexstar-se/nexstar-4se-computerized-telescope

Tämän mukaan pakettiin kuuluu yksi 25 mm okulaari, jolla saa 53x suurennoksen, eli koko Kuu ei mahdu näkökenttään, mutta myöskään planeetoista ei vielä saa "kivan kokoisia". Jupiterista voi tuolla suurennoksella nähdä jo "raitoja" hyvällä kelillä.

Seuraavat hyödylliset kamppeet pitää hankkia erikseen:
- T2-adapteri
- ulkoinen akku
- johto auton sytkäriin
- kuusuodin
- UHC, eli valosaastesuodin (hyödyllinen)