Vasta-alkaja ajatuksineen

Aloittaja JP2841, 18.12.2013, 22:25:27

« edellinen - seuraava »

JuhaK71

Lainaus käyttäjältä: Tane - 30.01.2014, 22:00:30
Niin mitähän tosiaan ovat tarkoittaneet?
En paremmin tiedä, en ole filosofi. Kävi mielessä vain tuo luomakunnankruunu nimitys kun sen joskus muistelen kuulleeni, olen varmaan kuullut väärin...Jos se on totta, niin sehän on vain jonkun tietämättömyydessään antama "kunnia". Huumorilla minä ainakin siihen suhdaudun. Vastaisuuden varalle siirrän noiden "heittojen" tekemisen Foorumin huumoriosastolle nm:"filosofinensaivartelija" ja tästäkin jatkan enää korkeintaan siellä.
Mutta isot ne on mittasuhteet avaruudessa ja meitä ihmisiä kokemaan sen monella tapaa. Itse tunnen vapautta ympäröivässä äärettömyydessä, löytämistä tuntuu riittävän. Ennemmin ahdistuisin suljetussa tilassa, etenkin jos ne seinät olisi havaittavissa...
Et ole kuullut väärin, etsi googlella, niin löydät käsitteen alkuperän.
Ei ole tämän foorumin aiheisiin kuuluvaa keskusteltavaa.

Mutta Avaruuden mittasuhteet ja niiden aiheuttamat reaktiot ja tunteet lienevät?

En ihmettele joidenkin ihmisten kielteistä reaktiota asiaan.
Leiritulen luoma pieni, turvallinen piiri, tai kotisohvan nurkka, molemmat ovat ihmiselle luonnollisia
turvapaikkoja.

Ulkopuolella on kylmä ja vaarallinen maailma, joka vähät meistä piittaa.

Mutta se on totta, pitäisi tietää mitä on kotiseinien ulkopuolella, mielellään mitä on kotikylänkin ulkopuolella.
Tietämättömyydestä ei yleensä seuraa mitään hyvää.

pappa

Ennen muinoin kun ihminen muodosti omat yhteisönsä, saattoi yhteisön jäsenen maailman kaikkeus olla kylän aitojen sisäpuolella. Metsästäjä-keräilijä kulttuurin muutos kaupungistumisen suuntaan sai varsinkin kaksoisvirtain maassa jättiharppauksen muutamia tuhansia vuosia sitten. Kaupunkien ympärille rakennettiin muurit, vartiotornit jne. Vertauskuvallisessa kielessä pelottavin uhka asukkaalle saattoi olla joutuminen muurien ulkopuolelle. Uhkan todellisuutta konkretisoi tietty aika jolloin portit sulkeutuivat ja sisälle ei pääsi vasta seuraavana aamuna. Näissä kulttuureissa, teloituspaikat olivat kaupunginmuurien ulkopuolella, siellä asuivat varkaat ja murhamiehet, sairaat ja muut jotka eivät täyttäneet yhteisön sosiaalista statusta.

Paradoksaalista, että juuri näissä maissa Mesopotamiassa, Sumerilaisessa kulttuurissa luotiin pohja nykyisille tähtijärjestelmille. Ylipapit ja hengen jättiläiset olivat yhteydessä tuonpuoleiseen. Uskonto oli poikkeuksetta vallankäyttöväline. Taivaan tutkimista käytettiin myös erilaisten ennustejärjestelmien luomiseen, opittuaan planeettain liikkeet niistä luotiin jumalia, auringon palvonta kenties eniten monotiestiseen uskontoon käytetty objekti. Komeetat olivat ylipappienkin ymmärryksen ulkopulella, niistä tehtiin viestintuojia jne.

Ei tarvitse mennä kovin montaa sataa vuotta taaksepäin, kun yksi kirja supisti uskontokunnan ajattelun niin kireälle, että vastustajia poltettiin roviolla. Giordano Bruno joka julisti rajatonta maailmankaikkeutta hieman tuhat luvun jälkeen, on surullisin esimerkki. Tiede kohtasi harvainvaltaa Katoliselta kirkolta vielä sivistyksen ajan aamunkoittoon asti. Vaikka Vatikaanilla on oma observatorio, kokonainen tiede konklaavi asialle, he ovat aina halunneet kulkea omaa tietään. Kaukoputken keksimisen jälkeen se olisi haluttu kieltää, koska se tuotti optisia harhoja. Kepler sanoikin oodissaan kaukoputkelle varsin osuvasti "Oi sinä ihmeellinen putki, vahvempi suurintakin valtikkaa".

Kun tiede ja uskonto lopulta erkaantuivat 1900 luvun alussa (Paavi Johannes Paavali II pyysi Galileon kotiarestia anteeksi 2000 luvulla). Tiede ei enää ole lähellä ihmistä, se ei yhdisty uskontoon eikä ole näin vallankäyttöväline normaalissa elämässä. Mitä on tullut tilalle, ihmisen kaikkivoipaisuus ja usko voittaa kaikki luonnonvoimat. Helposti tulee mieleen negatiivisia seikkoja tästä kehityksestä. Kaikkea outoa pelätään, luodaan uhkakuvia tuhosta ja maailmanlopusta. Hulluimmat intoilijat pelkäsivät aikanaan kun Fyysikot pystyttivät hiukkaskiihdyttimiään, että ne muodostavat mustan aukon joka imaisee maapallon kitaansa. Osalla on edelleen nuttura niin kireällä, että he nimittävät tieteen ja tutkimisen itsensä #¤%&#! keksinnöksi, varsinkin Kreationistit jotka uskovat 6000 vuotiseen maapalloon.

Jos oletetaan, että vasta-alkaja ajatuksineen kummastelee maailmankaikkeutta, onko se ihme? Hyvä että edes joku uhraa ajatuksiaan ja heittäytyy lapsellisen mielen valtaan ja on aidosti ymmärtämätön. Kannustan funtsimaan ja ajattelemaan asioita, se laajentaa paitsi ymmärrystä, on osoitus siitä että meillä todellakin on pieni Jumalainen kipinä, joka erottaa meidät eläimistä.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

JP2841

Jopas onkin ollut vilkasta "filosofista" rupattelua ja hyvä niin. Kyllähän vallanki nuo oman galaksimme ulkokuolella olevat kohteet pistävät miettimään vähän kaikenlaista. Nyt kun on itse löytänyt jo kaksi galaksia niin hubblen deepfield kuvat näyttäytyvät ihan uudessavalossa.

Eilisellä havaintoretkellä oli kaveri mukana ja hän sekos ihan täysin sukissaan kun vähän aikaa oli kohteita katsellut. Veikkaampa, että alkaa itsekkin harrastamaan  :cheesy:

Kolmion galaksikin löytyi tosin kiikareilla mutta kumminkin. Andromedan galaksi löytyy jo "rutiinilla"

Ihan mielenkiinnosta koitin etsiä myös rapusumun. Apuvälineeksi ruutukaappaus sopivasti zoomattuna stellariumista. ja sitten vain ankaraa silmistelyä kohteen etelä hip26159 ja itäpuolella  hip26328 olevien tähtien leikkaus kohdan alueelle.  Muutamaan kertaan sain hyvin himmeän verkkomaisen kuvion silmiini kun sopivasti syrjäsilmällä onnistuin katsomaan.  Mahtoiko mielikuvitus tehdä tepposet ? paikka  oli kuitenkin varmuudella oikea jossa tuo "verkko" vilahteli suurennosta oli 32x
Orion 10"f5 dobson

JuhaK71


Rapusumu voi olla yllättävän vaikea, jos olosuhteet eivät ole kunnossa.

M81 ja M82 ovat myös helppoja galakseja Isossa karhussa.
M82:ssa on myös juuri paukkunut supernova, joka pitäisi näkyä.

Ajomiehen avoimet tähtijoukot ovat myös näyttäviä.



Timpe

Lainaus käyttäjältä: JuhaK71 - 31.01.2014, 15:48:02
Rapusumu voi olla yllättävän vaikea, jos olosuhteet eivät ole kunnossa.

Ja toisaalta yllättävän helppo, jos olosuhteet ovat hyvät (ei valosaastetta). Skannasin tähän alle muinaisen visuaalihavintovihkoni aukeaman vuodelta 1983 helmikuusta. Tuohon aikaan visuaalihavaitsin 100/850mm itse tehdyllä Newtonilla (pl. peilit, jotka oli hankittu Teknofokuksesta, ks. liitekuva #2) ja havaintopaikkanani oli pimeä maalaiskylä. Jos joku ihmettelee tuota NGC 1023:sta, niin se löytyi suunnilleen samalta suunnalta kun sen etsimiseen käytti hiukan vaivaa. Mitättömiä ututäpliä, joista sai myös paljon löytämisen riemua ja onnistuneen havainnon tuomaa mielihyvää, kun ei ollut muita aikarosvoja viemässä silloista vapaa-aikaani :smiley:

(Ja kuten vihkosta voi lukea, niin otin ensiaskelia myös tähtivalokuvauksen suuntaan kiinnittämällä järjestelmäkameran diafilmeineen + 50mm/F1.8 normaaliobjektiivilla kaukoputkeni reppuselkään ja seuraamalla tähtiä putkea käsin kääntämällä :shocked:)
- Timo Inkinen

pappa

Kaukoputkikuvasta ja sen ympärillä näkyvästä maisemasta tulee kyllä ihan tuoksu vehreästä ja ajetusta virtasesta, leppeä tuulenvire. Vihkon habitus hyvin samanlaista täälläkin...Oi niitä aikoja kun Heikinheimon kirjan avulla tehtiin putket itse!
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

JP2841

Orion 10"f5 dobson

JKyytinen

Jossain (muistaakseni jossain Karmea totuus avaruudesta-kirjassa) oli aurinkokunnan mittakaavasta tällainen:
Aurinko on 1m ympyrä. 24 askelta tästä eteenpäin ja nuppineulanpää maahan, Merkurius. 25 askelta eteenpäin ja herne maahan, Venus. 23 askelta, toinen herne, ja olisikohan muutama kymmen cm ja nuppineulanpää, maa ja kuu. 24 askelta, pieni herne, Mars. 250 askelta, puolivälissä ripotellaan hiekkaa, ja perillä sählypallo maahan, Jupiter. 500 askelta, tennispallo-Saturnus, ja tuhat askelta ensimmäiselle pingispallolle, Uranukselle. Siitä eteenpäin ei sanottu, mutta koko aurinkokunta (Plutoon asti) veisi 2,5 km tilaa.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

mistral

Lainaus käyttäjältä: JP2841 - 17.02.2014, 21:20:54
Löysimpä tälläisen esityksen universumin mittasuhteista. Melkoisen huima sanoisin
http://www.policymic.com/articles/81873/experience-just-how-big-the-universe-is-in-one-mind-blowing-interactive

Jovain, mikro- ja makrokosmos näkyi samassa zoomissa. Hyvin pieni oli heikonvoiman ulottuvuus, todellisuudessa sen renkaan sisäpuolella heikkovoima on hyvin väkevä, en tiedä miksi sitä sanotaan heikoksi.

Ylijättiläisten halkaisija on niin suuri että valolta kestää monta minuuttia (melkein 3t) mennä profiilin ohi, maan profiilin ohittaminen kestää vain 0,05 sekuntia.

kjj

Lainaus käyttäjältä: mistral - 17.02.2014, 22:07:03
Jovain, mikro- ja makrokosmos näkyi samassa zoomissa.

Vaikka minäkin olen muutaman vähän vastaavan mittakaavojen visualisoinnin nähnyt, niin itse asiassa nyt vasta tajusin, kuinka helkkarin lyhyt Planckin pituus oikeasti on - jotenkin tuntuu, että se on suhteessa lyhyempi kuin havannoitava maailmankaikkeus on leveä  :azn:

mistral

Lainaus käyttäjältä: kjj - 17.02.2014, 22:16:57
Vaikka minäkin olen muutaman vähän vastaavan mittakaavojen visualisoinnin nähnyt, niin itse asiassa nyt vasta tajusin, kuinka helkkarin lyhyt Planckin pituus oikeasti on - jotenkin tuntuu, että se on suhteessa lyhyempi kuin havannoitava maailmankaikkeus on leveä  :azn:

Tosiaan, neutriinosta yli miljardikertainen pienennys että tullaan Planckin pituuteen :)

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: mistral - 17.02.2014, 22:45:45
Tosiaan, neutriinosta yli miljardikertainen pienennys että tullaan Planckin pituuteen :)
Mikä on neutriinon halkaisija?

Kaizu
Kai Forssen

mistral

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 17.02.2014, 23:26:28
Mikä on neutriinon halkaisija?

Kaizu

Eikös se näkynyt Sinun koneellasi? Eli 10^-24m.

Tosin neutriinon massaa ei tunneta joten veikkaan että tuo arvo karkea likiarvo.

Ja jos Planckin matka on 10^-35m, niin pienennyskerroin taitaa olla jopa 100 miljardia.

edit poistettu osa

Kaizu

Femtometrin ympyrän sisällä lukee "Lengths shorter than this are not confirmed". Käsitykseni mukaan alkeishiukkasten halkaisijoita ei ole pystytty määrittämään.

Kaizu
Kai Forssen

JP2841

24-25 välisenä yönä taasen lopultakin tuli kirkasta ja suunnistin samantien havaintopaikalle tiirailemaan.
Hienoisesti yllätti kuinka paljon taivas oli "muuttunut" kuukaudesssa kun ei välillä ole päässyt näkemään mitään.  Kotvasen joutui hahmottamaan tilannetta ennen kuin alkoivat kuviot näyttämään tutuilta. Toki asiaan vaikutti sekin, että olin tälläkertaa liikkeellä useamman tunnin myöhemmin kuin aiemmin olen tavannut käydä.

Tälläkertaa pääohjelmana olivat nuo aiemmin suositellut. M81 ja 82 ja sieltähän ne löytyivät ensipyyhkäisyllä kun oli ensin ottanut deklinaation otavan dubhesta. Sitä näkyikö supernovaa en uskalla sanoa mitään sen verran pieni "tuhnu" kuitenkin oli.
Tästa havaintokerrasta alkaen alan pitämään havaintopäiväkirjaa ihan kynän ja ruutuvihkon kanssa  :azn:.  Tästä on hyvä jatkaan messierin kohteiden ja muutoinkin astronomian parissa.

Hyviä kelejä odotella pitääkin alkaa valmistelemaan seuraaville havaintoretkille ohjelmaa. Loput ison karhun M kohteet sekä samat kassiopeijan ja ajokoirien alueelta nyt alkuun.
Orion 10"f5 dobson