Vasta-alkaja ajatuksineen

Aloittaja JP2841, 18.12.2013, 22:25:27

« edellinen - seuraava »

JP2841

Viimeyö menikin sitten pikkutunneille asti taivaalle tiiraillessa. Keli oli erinomainne ja lunta ei ollut maassa lainkaan. Lisäksi tämänkertaisella havaintopaikallani ei ollut valosaastetta lainkaan  :azn: . Ensin oli ohjelmassa leijonassa olevat M65 ja M66 kyllähän ne sieltä löytyivät, mutta aikamosen tihrustamisen jälkeen. Silmilleni ja käytettävissä oleville välineilleni alkaa olemaan ylärajoilla nuo. Seuraavaksi etsiskelin M5 ja M13 pallomaiset joukot ne löytyivät verraten helposti. Tosin vain sumuläikkinä. Seuraavaksi etsin jo aiemmin löytämäni M34 perseuksesta ja uutena kohteena saman tyypisen M103 kassiopeijasta. Hiukan ärsyttäviä nuo avoimet joukot, koska niitä ei helpolla meinaa hamottaa. Kovasti auttaisi jos niistä olisi kirjan kuvissa maininta suurennoksesta jolla kuvatunlaisena näkyvät. Tässäkohtaa kellokin alkoi olla jo melkoisesti ja oli aika suunata etsin lähimpään naapuriimme Marsiin ja helposti se löytyikin. Viimeisenä oli vielä kotvanen odottelua, että saturnus tulee näkyviin. Sieltähän sekin löytyi. Näkyi sen verran pienenä, että tämänhetkisillä välineilläi ei taida vastata tarkoitustaan lähteä uranusta tai neptunusta metsästämään ?

Orion 10"f5 dobson

kjj

Lainaus käyttäjältä: JP2841 - 06.03.2014, 14:33:01
Näkyi sen verran pienenä, että tämänhetkisillä välineilläi ei taida vastata tarkoitustaan lähteä uranusta tai neptunusta metsästämään ?

Kyllä ne tsekata kannattaa - jos ei muuten, niin pelkästään löytämisen takia  :azn:

Aika tähtimäisiltä ne nimittäin näyttävät vähän putkella kuin putkella.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: JP2841 - 06.03.2014, 14:33:01
Seuraavaksi etsin jo aiemmin löytämäni M34 perseuksesta ja uutena kohteena saman tyypisen M103 kassiopeijasta. Hiukan ärsyttäviä nuo avoimet joukot, koska niitä ei helpolla meinaa hamottaa. Kovasti auttaisi jos niistä olisi kirjan kuvissa maininta suurennoksesta jolla kuvatunlaisena näkyvät.

Avoimet joukot ovat siinä mielessä helppoja, että ne näkyvät helpoiten pienimmän suurennuksen antavalla okulaarillasi. Jos joukko näyttää vain pieneltä tähtikasautumalta siinä laajimman näkökentän antavassa okulaarissa, niin sitten sille voi tarjota pykälää pari suurempaa suurennusta paremman erottelun aikaan saamiseksi. Suuremmilla putkilla ja suurennuksilla on vaarana, että ne "hukkaavat" tähtijoukon kokonaisuudessaan näkyvistä ts. okulaarin näkökenttä on itse asiassa täynnä joukon tähtiä mutta joukko näkyy vain ympäristöään tiheämpänä tähtikenttänä koko nakökentän laajuudella. Pieni suurennus ja tähtikentän haravointi sivuttain putkea liikuttamalla erottavat kyllä avonaiset taustastaan, jollei ko. joukko satu olemaan vain muutaman himmeän tähden harva kasautuma tähtikentässä.

Valokuvat hämäävät aina visuaalihavaitsijaa. Esim. tältä sivulta voi nähdä samasta joukosta useita erilaisia valokuvanäkymiä:
http://scienceblogs.com/startswithabang/2013/09/16/messier-monday-the-last-original-object-m103/
Vertailuksi visuaalihavaitsijan erilaisia näkymiä täällä...
http://juhansivut.pp.fi/Astrosketching/Messier%20103.html ja täällä...
http://www.deepsky-archive.com/search.php?state=1 (laita hakuun "messier 103")
- Timo Inkinen

JP2841

Sellaisen havainnon olen tehnyt, että aika vähän on käyttöä ollut muilla kun olemassa olevalla 20mm okulaarilla jolla kuva on verraten hyvä. Enemmänkin on käynyt mielessä, että olisiko syytä hankkia vielä pienemmän suurennoksen antava 25-35 tmv oku ja mahdollisesti kohtuullisen laadukas 2x barlow. Mukana tullella 3x barlowilla ei ole juurikaan muuta käyttöä kun planeettojen katselu ja sielläkin alkaa olemaan o aika puuroiset näkymät useinmiten 15mm okun ja B:nkanssa ja 20mm kanssakin on aika hankalaa saada tarkennettua. HArmillista, että noihin tal:in omii okulaareihin ei saa nykyaikasia suotimia kiinni.
Orion 10"f5 dobson


JP2841

Tänään otin ohjelmaan harjoituksen vuoksi hankaliksi kokemani avoimet tähähtijoukot. Kuukin kun oli puolikkaana taivaalla niin oli ihan hyvä ratkaisu. Tavoitteena oli siriuksen ympäristön kohteet M41,46,47,48 ja 50 ja hyvinhän ne löytyivät. Kohteen yli "pyyhkiminen" oli kyllä toimiva jippo. Alkaa olemaan jo ihan kivasti messierin kohteita "plakarissa"  :azn:
Orion 10"f5 dobson

JP2841

Vähän kevyempää tiirailua tällä kertaa. Olen käymässä turussa ja menin paikallisen tähtitornin nurkille omien vermeideni kanssa. Hiljaisena toiveena, että joku alkuasukas olisi tullut tornille ja olisi päässyt tiirailemaan ihan isolla putkella ja toki turisemaan kaikenlaisesta aiheeseen liittyvästä ja ehkä vähän vierestäkin  :wink:. Ei näkynyt alkuasukkaita ei  :undecided:.   Kuuta tiirailin hyvän tovin erilaisilla suurennokslla ja erilaisilla mukana tulleilla väri laseilla. Metkoja ovat nuo värilasit, kovin on erimoisen näköinen oma kiertolaisemme esim punaisen lasin läpi katsoittuna. Lisäksi jupiter ja M42 olivat lähemmin tutkittavana.

Kunhan kuu taas alkaa himmenemään ja sen puoleen näkyvyys paranemaan (kirkkaita kelejä toivoen) otan ohjelmaan ainakin seuraavat M49, 53, 84-87. Noita himmeäköjä galakseja ei taida kannataa kovin kirkkaan kuun taivaalla ollessa alkaa etsiä käytössä olevila välineilläni ? no ok 53 on pallomainen joukko joskin himmeä sellainen  nähtäväksi jää miten hyvin tai huonosti löytyy.
Orion 10"f5 dobson

JP2841

Tänään menin tarkailupaikalle vähänenne auringon nousua päätavoitteena venus ja merkurius.
Venuksen nousua odotellessa tiirailin albireoa ja aikas hienosti se näkyikin. Itseasiassa huomatavasti paremmin kuin stellariumista saa käsityksen. Kun sitten venus kiipesi horisontien yläpuolelle niin otin sen tiiviiseen tarkailuun. Matalalla kun oli niin ilmakehän häiriöitä oli melkoisesti. Ilmeisen voimakas tuuli oli aamusta. Venus kun näkyi sirppinä ja häiriöt tekivät aikas metkan ilmiön. Venuksen pinta näytti lähinnä nuotiolta. Samoin pinnasta havaitsi selvästi sateenkaaren värit. Pohjois reunassa oli punainen ja alareunassa sininen välillä näkyi myös keltaista. Värit "leiskuivat" aika näyttävästi tuen edellä mainitun "nuotion" pinnala    Ilmeisesti kyseessä sama ilmiö kun tähdissä usein näkee samat värit säteittäisinä viiruina. Ensikertaa näin tuossa muodossa. Merkuriusta ei enää auringon vuoksi nähnyt.
Orion 10"f5 dobson

JP2841

Messierin kohteita tässä keräillessä tuli mieleen muuan juttu. Kunka etelään tarvitseen mennä jotta kaikki ko. kohteet voisi järkevästi nähdä ?
Orion 10"f5 dobson

Timo Kantola

Luulisin että Ranskaan. Sieltä se Charles Messier tais ne kohteensa bongailla?
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Messier
Timo Kantola

JP2841

Niinhän tässä kävi, että isompi putki meni hankittavaksi. Tätä kirjoitettaessa matkahuollon toivottavasti hellässä huomassa uusi havainto välineeni on matkalla.
Perjantaina pääsin tiirailemaan vastaavalla putkella ja kyllähän siinä meinasi persiilleen pudota olipahan sen verran toisenmoiset näkymät  :azn:
Uusi putkeni on orionin valmistama 10"f5 dobson jalustalla. Mukana tulee 7.5 ja 10mm okulaarit

Tästä eteenpäin on 3 vaihtoehtoista etenemistapaa.
1. Opetelen toimimaan täysmanuaalisesti tuon dobsonin kanssa. (kaikissa tapauksissa ainakin jossain määrin pitää pysytä löytämään kohteita myös manuaalisesti)
2. Asentaa tuohon anturit ja kapula aiheesta laitoinkin kyselyn tuonne muut Jalustat ja seurantalaitteet osioon eikä siitä tässä yhteydessä enempää.
3. Hankkia manuaalinen eq jalusta (seurantamoottori optiolla). Mahtaisiko n10kg kantavuudella oleva jalusta pienellä modaamaisella olla käyttökelpoinen ?  Kameraa ei ole tarkoituksena kiinnittää. Putkella on painoa n.13kg.

Pari okulaaria pitää kyllä hankkia n15 ja n25 olen ajatellut. Tal;in okulaareilla nyt alkuun
Baaderin hyperioneja olen ajatellut.

Minkä tehoinen kuusuodin tuollaiseen putkeen olisi järkevä ?  n1/4 kuusta näkyvillä tilanteeseen
Valosaaste/syväntaivaan yleissuodin tarvitsee myös hankkia.
contrast booster ? vai hoitaako valosaaste filsu miten samaa asiaa ?



Orion 10"f5 dobson

Meade-mad

Dobson on tarkoitettu alkuaan pienille suurennoksille ( = laaja kuvakenttä) ja kokonaan käsikäyttöiseksi. Suosittelen etenemisvaihtoehtoa 1) ja säästämään rahat motorisoituun ekvatoriaaliseen jalustaan, jos moottoreita oikeasti kaipaa.

Komeimmat laaja-alaiset näkymät saat kun hommaat mukana tulleiden okulaarien rinnalle pitkäpolttovälisen laajakulma-okulaarin. Laitteessasi on 2" tarkennuslaite. Silloin okulaari voisi olla jokin 40mm - 45mm luokassa oleva. Nuo tuottavat noin 30x suurennoksen, jolloin monet syvän taivaan kohteet ovat laaja-alaisuutensa takia upeita.

Pieni suurennus auttaa myös kohteiden löytymisessä ennen suurennuksen kasvattamista. Tuollaisen nelikymppisen parina voisi olla vaikka se 25mm okulaari. Pakkauksen mukana tulleet okulaarit vaikuttavat aika lyhyiltä ottaen huomioon laitten alkuperäinen käyttötarkoitus.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

JP2841

Putki tuli täänään ja ehjänä oli pysynyt eikä kollimointikaan ollut kärsinyt matkasta.
Harmillisesti kävikin niin, että jostain syystä TALin okulaarit eivät mahdu tuohon tarkentimen adapteriin joten käytettävisssäni ovat vai nuo 7.5 ja 10mm okut. Niiden kanssa taitaa olla aikalailla turhaa alkaa tähtihyppelyä harjoittelemaan. Jotain pitää toki koittaa tässä alkuyön aikana.
Jupiterin sain kyllä etsimeen ja onhan se melkoisen hieno kun kelikin tuntuu olevan kohtuullinen.

Putken liikuttelu on hieman tahmea onko siihen jotain niksipirkkaa ?
Orion 10"f5 dobson

mistral

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 31.03.2014, 23:46:58
Komeimmat laaja-alaiset näkymät saat kun hommaat mukana tulleiden okulaarien rinnalle pitkäpolttovälisen laajakulma-okulaarin. Laitteessasi on 2" tarkennuslaite. Silloin okulaari voisi olla jokin 40mm - 45mm luokassa oleva. Nuo tuottavat noin 30x suurennoksen, jolloin monet syvän taivaan kohteet ovat laaja-alaisuutensa takia upeita.

Omista kokemuksista pitkäpolttovälinen oku tahtoo tuoda apupeilin varjoa, en tiedä johtuuko se yli 55 vuotiaista silmistä, siis pupillit ei laajene niin kuin nuoruudessa. Lyhytpolttovälisissä tuntuu valoa piisaavan yllättävän hyvin. Kun katsoin talvella Lyyran rengassumua, erotti sen vielä 192x suurennoksella.

Tane

 Siinäpä se, apupeilin varjoa tahtoo pukata minunkin "kuluneet silmäni"(57v.). Baader hyperioneilla en ole varjoa huomannut...Mutta sitten on kaiken muunmerkkisiä lyhytpolttovälisiäkin okuja (17mm) joilla se häilyy häiritsevänä.
Huomasin tuon ilmiön oikeastaan vasta hiljattain kun vannoutuneena Baader hyperion miehenä aloin kurkkimaan muistakin okulaareista. Ei hyvä, hakemalla saa hakea. Paras pysyä entisessä hyväksi koetussa. Jossakin tähtiharrastus asiassa on siis onnistanut heti alkuunsa kun löytyi oikea okulaari...
Paksulompakkoiset tai isovelkaiset ratkaisevat okulaari ongelmat ostamalla Televue ethoksia, takeena on laatu. Mutta ihan hyviä nuo hyperionitkin  on...
Celestron C14, Touptek 3G 290 mono