Misty Valley Observatory

Aloittaja -mhj-, 14.10.2013, 21:28:22

« edellinen - seuraava »

einari

Melkoinen kuva ensimäiseksi ds-kuvaksi.
Vaan onhan noilla vehkeillä käsittääkseni aikaisemmin jo otettu aika hienoja kuvia...
___
Tapio

Ransu

Onnittelut, upea suoritus ensimmäiseksi DS-kuvaksi.
Näköjään on mahdollista päästä huipputuloksiin heti ensimmäisestä kuvasta lähtien :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

monni

Hupsistakeikkaa, hienon projektin ensivalot on yhtä hienoja kuin itse projekti. Mielettömän kovaa jälkeä.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

-mhj-

Nyt päivänvalossa kuva näyttää aika rujolta kaikkine kohinoineen ja pitää katsoa sen käsittelyyn hieman vaihtoehtoisia lähestymistapoja.
Oma tapa käsitellä kuvia on vielä kaikinpuolin hakusessa, mikä nyt lienee aikalailla normaaliakin tässä vaiheessa.
Menee tuo kuitenkin tuollaisenaankin projektin dokumentointina, mikä oli kuvan julkaisun tarkoituskin. Siksi laitoin sen tänne hiukan piiloon.

Seuraavaksi pitänee kerätä lisää M101-valoa, viime viikon yhdeltä yöltä kerätty kuutamon ja yläpilvien osittain pilaama matsku ei oikein vielä riitä mihinkään.

naavis

Lainaus käyttäjältä: -mhj- - 18.03.2014, 10:44:28
Nyt päivänvalossa kuva näyttää aika rujolta kaikkine kohinoineen ja pitää katsoa sen käsittelyyn hieman vaihtoehtoisia lähestymistapoja.
Oma tapa käsitellä kuvia on vielä kaikinpuolin hakusessa, mikä nyt lienee aikalailla normaaliakin tässä vaiheessa.

Höps höps, huiman näköinen aloitushan tuo on! Olisin hyppinyt riemusta jos olisin päässyt samoihin tuloksiin edes parin ensimmäisen harrastusvuoden aikana... :cheesy: Näin 6-7 vuoden jälkeen alkaa tulla kuvia joihin voi jo olla marginaalisesti tyytyväinen. Onnittelut ensikuvasta!

-mhj-

Lainaus käyttäjältä: naavis - 18.03.2014, 10:47:14
Höps höps, huiman näköinen aloitushan tuo on! Olisin hyppinyt riemusta jos olisin päässyt samoihin tuloksiin edes parin ensimmäisen harrastusvuoden aikana... :cheesy: Näin 6-7 vuoden jälkeen alkaa tulla kuvia joihin voi jo olla marginaalisesti tyytyväinen. Onnittelut ensikuvasta!

Tnx. Pitänee olla itselleen armollinen  :wink:

Oma sitkeys ja peräänantamattomuus ovat kieltämättä tässä projektin mittaan yllättäneet positiivisesti. Tässä on ollut kaikenlaisia ATK-näyttöpäätetekniikkaan liittyviä "shouldn't be possible"-tyyppisiä vikoja, joiden selvittely on välillä kysynyt jaksamista. Sitten kun testausmahdollisuuksia on harvakseltaan, pääsee yhden yön aikana yleensä sen yhden heittoruudun verran eteenpäin, ts. seuraavaan ongelmaan, jonka selvittely vaatii taas postailua ohjelmiston valmistajalle yms. jumppaa.
Sitten kun niitä kuvia alkoi oikeasti valumaan kovalevylle, oli tunnelma paitsi yllättynyt, niin myös epätodellinen.

JKyytinen

Aivan uskomaton kuva ensimmäiseksi!
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

Jussi Koponen

Hyvä kuva ensimmäiseksi, mutta on nuo kuvausvälineetkin aivan tuhottoman kalliit ja korkeatasoiset. :shocked:

Kaizu

Kai Forssen

Murtsi

Aika huikea ensivalo :shocked: olisipa omakin ollut edes lähellekään tuota tasoa, toisaalta onhan nuo välineetkin huippua verrattuna omiini harrastuksen akuvaiheessa. Millä ohjelmalla suoritit loppukäsittelyn?

-mhj-

CCDStackilla kalibroinnit yms. alkupehmittelyt. Sitten pääasiallinen käsittely Photoshopissa ja hiukan käytin kuvia PixInsightin puolellakin lähinnä taustan pahimpien möykkyjen tasoituksessa.

Minulla oikeastaan ihan kaikki omaksuttu kuvankäsittelytieto on peräisin Adam Blockin videotutoriaaleista. Olen käyttänyt tässä viimeaikoina myös kohtalaisesti aikaa PI:n opetteluun ja omaksumiseen, mutta ainakaan toistaiseksi ainoaksi työkaluksi en sitä osaa ottaa. Olen ajanut samaa harjoitusmateriaalia sekä CCDStack+PS- että PixInsight-myllyjen läpi enkä jälkimmäisellä pääse samaan. Vika ei ole tässä tapauksessa tietenkään ohjelmassa, mutta PI ainakin omissa silmissäni kärsii hiukan helposti omaksuttavan opetusmateriaalin puutteesta. Tai ehkä sitä jossain on, mutta en ole löytänyt.
Kuvankäsittelyä ei IMHO oikein opi manuaaleja lukemalla. Minen ainakaan.

Harryn tutoriaalivideot on katsottu ja koska niitä kuuluu kehua, niin sanon että ne ovat todella hyviä.

Warren Kellerin IP4AP-sarja toimii PI:n eri toimintojen hyvänä lunttina, mutta sellainen "kuinka tämä sitten oikeasti tehdään"-tyyppinen work flow-tutoriaali ei sekään ole. Ja Warrenin tapa puhua saa sitäpaitsi sormenpaksuisen suonen sykkimään otsalla.

Ettäjotta hyvää videomateriaalia PI:stä kaivattais, nih.

Lauri Kangas

Eräs irlantilaiskontakti tuossa taannoin pohti että pitäisikö tehdä PI-videoita yleisön iloksi. Voin välittää toiveen, jos se vaikka katalysoisi videoiden ilmaantumista.

PetriKe

No niin, tulihan se sieltä! Oli vaan ajan kysymys.

Todella hienoa jälkeä ensivaloksi, ja millä aikataululla tämän kaiken olet saavuttanut. Uskomaton hemppa olet asioita oppimaan noin lyhyessä ajassa!
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

-mhj-

Ei ole juurikaan tullut otettua tornista kuvia rakennusvaiheen jälkeen. Tässä nyt edes muutama, ensin ulkoapäin:





Sisällä on sitten Petrin aiemmista kuvista jo aika monelle tuttua tavaraa:





Uutena laitteena on rotaattori tai onko nyt sitten kuvakentän kiertäjä virallisesti. Samassa kuvassa näkyy putken kyljessä pikkuruinen Watec-kamera, jolla voin vahtia putken ja kupolin aukon kohdistusta. Alussa kohdistuksessa oli ongelmia, mutta pienen säätötyön jälkeen tuokin on alkanut toimimaan hyvin. En kylläkään odota tämän -sinänsä sangen tyydyttävän- asioiden tilan kestävän kovinkaan kauan.





Rotaattori tuo kaapeloinnin suunnitteluun hieman vaikeusastetta lisää. Osa kaapeleista kun on tietystikin kiinni putkessa ja osa kamerassa, jonka sitten pitää päästä kiertymään vapaasti ja mielellään vielä niin, että kaapeleita ei isommalti silpoutuisi. Ja tämä kaikki sitten kaikissa mahdollisissa germaanisen jalustan asennoissa.

Laitoin kaapelit kahteen nippuun, jotka proksimaaliosistaan on ripustettu jalustaan vm. 1959 Miss Nakkilan talvisukkahousujen haarakiilasta leikatulla (lupa toimeen saatu) joustavalla suspensorilla. Virityksen tarkoitus on estää kaapelilenkkien takertelu kuvassa myöskin näkyvän kylmäboksin nurkkiin.





Uusin tässä talvella myös luukkujen avausmekanismin, varastin siihen ideoita nimim. Raadelman tornista. Otin luukuista eilen useammankin kuvan, mutta tavalliseen tapaani sössin niistä n. 80 prosenttia.
Allaolevasta nyt kuitenkin erottuu voimanlähteenä toimiva, aiemmin kupolia pyörittänyt Zastavan tuulilasinpyyhkimien moottori. Sen yhdistin sitten 4mm:n nousuiseen 16mm:n trapetsikierretankoon ristinivelellä. Ei se nopea ole, mutta toimii kohtalaisen pehmeästi eikä pahasti meluakaan. Punainen rasva kierretangossa on synteettistä, pakkasessakin kohtalaisen notkeana säilyvää vaseliinia.





Luukkujen toimintaa ohjaa kaikkiaan kolme raja/mikrokytkintä. Yksi katkaisee moottorilta virran luukkujen ollessa kiinni ja kaksi sarjaankytkettyä kummassakin laidassa pysäyttävät moottorin vasta molempien luukkujen ollessa auki. Nykyinen systeemi varmistaa sen, että luukkujen aukeamisjärjestys ei vaikuta toimintaan vaan molemmat luukut aukeavat aina. Alunperin DDW:n systeemissä on vain yksi rajakytkin, joka mahdollistaa toisen luukun jäämisen joko kokonaan tai osittain kiinni.

Tuossa vielä kuvaa luukun keskeltä kytkinsysteemistä. Ei ole kovin informatiivinen kuva, tiedän. Sen verran innostuin, että hankin Biltemasta silikonikaapelia, jolla vetelin kaikki luukussa kiinni olevat -ja siten pakkasessa vääntelylle alttiiksi joutuvat- piuhoitukset.






-mhj-

Virittelin talvella autokatoksen päätyyn Boltwoodin pilvisensorin ja Starlight Xpress:in all-sky-kameran. Katselin Warkauden Kassiopeian vastaavalla laitteella otetuista kuvista koostettuja videoita ja päädyin sitten tuohon.





Todella oiva laite. Tuolla voi tietenkin monitoroida pilvitilannetta kuvauksen aikana, mihin käyttöön sen ensisijassa hankinkin. Sen lisäksi laite on erinomaisen hyödyllinen tulkitessa Boltwoodin antamaa taivaan suhteellisesta lämpötilasta kertovaa käyrää. Graafin ja vallitsevan tilanteen yhteyttä voi seurata reaaliaikaisesti.
Sitten on aika paljon sellaisia iltoja ja öitä, että mitään isompaa projektia ei oikein viitsi/voi tornilla käynnistää. Mutta silloinkin voi aina laittaa kuvauksen yön ajaksi pyörimään ja katsella sitten niistä tehdyn videon seuraavana päivänä. Kameraan jää jopa hiukan koukkuun, aika monesta elokuvasta on jäänyt vain niukasti muistikuvia, kun samalla on tullut sivusilmällä seurattua läppäriltä kameralta valuvia 30s valotuksia.

Tuossa vielä askartelemani Oculuksen kiinnitys antennimastoon. Hyödynsin pakoputkiklemmareita, nurkissa pyörinyttä toistakymmentä vuotta sitten savonlinnalaiselta romikselta ostettua rst-levyä ja ylimääräiseksi jääneitä rosterisia ARP:n Chevyn venttiilikopan pultteja. Oculuksen bracketin kierre on kaiketi joku speciaali kameroissa käytetty jenka, mutta 1/4" UNC-kierre siihen kuitenkin sopi ns. heittämällä.





Virittelin Boltwoodin tuuppimaan graafia kotiverkon NAS-levyasemalle, josta sen pitäisi näkyä myös ulkomaailmaan tästä linkistä. Jos ei näy, niin sitten qso ei juuri sillä hetkellä jossain kohtaa purkkaviritysten ketjua kulje. Graafin pilvisen ja kirkkaan sään raja-arvot ovat tehdasasetuksissa.
Käyrästä on lähinnä iloa alueella Mäntsälän eteläosat-Pornainen-Järvenpää.