Misty Valley Observatory

Aloittaja -mhj-, 14.10.2013, 21:28:22

« edellinen - seuraava »

-mhj-

#15
Koska tornin ulkopuolta valvovan ip-kameran asennus sankassa räntäsateessa ei nyt oikein puhuttele, niin samapa tuo on sitten päivittää taas hieman tätä projektikertomusta. Samalla asialla ikäänkuin ollaan.

Aikataulusta hieman: varsinainen fyysinen rakennustyö alkaen rungon tekemisestä kohta tässä kertomuksessa koittaviin harjakaisiin tapahtui elo-syyskuun aikana. Runkotarvikkeiden tilausta sun muuta valmistelua sijoittui jo heinäkuullekin.
Elokuussa minulla oli pari viikkoa lomaa, jona aikana rypistin rungon kasaan.
Kaivuri saapui tontille syyskuisena sunnuntaina ja runko sai hatun muistaakseni torstaina.

Ja sitten jatkuu: runko on tässä rullailtu ulos ja kohta sen matka alkaa.Ilmassa on. (Kuvissa esiintyvät rujot henkilöt tai työkoneet eivät liity tapaukseen)Matka jatkuu suursäkkinostimen kyydissä.Määränpää alkaa lähetä.Kuvassa talousveden ja paineviemärin sulkuventtiilit. Läheltähän voi mennä, kunhan ei osu.No nyt alkaa olla jo alueella.Ja anturalla ollaan.Tolppakin tulee samalla kyydillä.Aika metkan näköinen kiipeilyteline siitä tuli.Aikamoista kuvamaratonia. No, pelkkä suusanallinen selitys voisi olla sekin puuduttavaa...

tila

Laita vaan kuvia, niistä on mukava seurata homman etenemistä. Jos vaikka itsellekkin.....  :cheesy:
Teppo Laitinen

-mhj-

Uusi, kuulaan kirkas aamu Laaksossa on valjennut ja työtkin ovat hieman jatkuneet. Betonitolpat on valettu ja valumuotit revidoitu pois. Vuorossa on soratäyttöä ja alustan tasausta styroxeja varten. Kaapeleiden suojaputkiakaan ei kannata unohtaa.Routasuojausta ja täyttöä. Näitä slaideja voikin mennä harppomalla. Takarivillä jo nukutaan.Suojaputket toin kaivon vierestä ylös. Kaksi putkea datakaapeleille ja yhteen putkeen virransyöttö kahdella kaapelilla. Toinen näistä on UPS-varmennettu ja toinen pelkästään ylijännitesuojattu.Ei se sitten enää näytäkään niin korkealta, kun pintamaat alkavat olla kutakuinkin korossaan.
Pienenä detaljina mainittakoon, että pyörät ovat jo päässeet runkotolppien päihin odottamaan domea päälleen.Tässä vaiheessa olin kaivinkonemiehen kanssa kahdestaan eikä domen siirrosta ollut oikein kukaan biologinen olento ottamassa kuvia.

Siirtokalusto on vaihtunut vanhempaan ja kuuppa on jo ilmassa.Tekniikka on onneksi ollut valveilla ja domen matkakin tallentunut serverille:Tämä kuva ei ole enää samalta päivältä vaan aikaa on kulunut tässä välissä reilu viikko. Ulkoseinien pellitys on alkamassa ja torni saanut lattian.Lattiasta yksi kuva, jossa näkyy suojaputkien kohdalla oleva, kaapelivedot mahdollistava huoltoluukku. Kuvassa näkyy tietenkin myös se, että lattia ei ole kontaktissa keskitolppaan vaan on siitä irrallaan. Tein tuohon myöhemmässä vaiheessa gummista kauluksen, joka estää oravaa suurempien tavaroiden tippumisen lattian alle.
Kaapeleita olen kuljettanut suojaputkissaan lattian alla, jotta tornin sisällä lattialla ei lojuisi mitään ylimääräistä särkymässä ja aiheuttamassa lankeemusta.Pellityspäivänä paikalla oli myös nimim. Toni, josta oli suurta apua. Suuri kiitos vielä hänelle siitä.

Ja seinät alkavat olla pikkuhiljaa ummessa. Ovea vielä puuttuu.Ilta alkaa hämärtää, verensokeri laskee ja kiroilu lisääntyy. Oven halusin kuitenkin vielä paikoilleen samana iltana.Uudempia kuvia mulla ei sitten tornista olekaan. Ei ole tullut otettua, on vissiin takki ollut tyhjänpuoleinen.
Oven ympärys on näiden kuvien jälkeen listoitettu ja sisälläkin on ollut pientä asennushommaa.

Tuolla aiemmin tein kvasihumoristisia viittauksia keltaisilta sivuilta löytyneeseen tähtitornikauppaan. Ei tähän mitään sen salamyhkäisempää liity ja jos jollekin jäi asia epäselväksi, niin PetriKe:n tornistahan tämän aloituspaketin tavarat ovat peräisin.
Petri on tässä jeesaillut pitkin matkaa ja joutuu vielä varmaan tovin vastailemaan kaikkiin dorkiin nyypän kysymyksiin. Voimia Petri ja kiitos.
Mikolle (Päivinen) on kanssa tullut soiteltua muutaman kerran ja vaikkei Mikko näitä ehken juuri nyt luekaan, niin kiitänpä silti.

Tämän projektikertomuksen tarkoitus on toisaalta dokumentoida tälläisen projektin kulkua siten, että mahdollisesti vastaavaan ryhtyvällekin tästä voisi olla jotain apua. Esmes "ei ainakaan noin" -tyyppistä guidausta.
Toisekseen ajattelin tässä samalla hiukan esittäytyä ja avata itselleni mahdollisuuden saada kaikenlaisia aloittelevan kuvaajan tarvitsemia neuvoja. Niitä tulen tarvitsemaan pitkään.

Näihin tunnelmiin. Tästä se alkaa.


JuhaK

Komea lopputulos!!

Joko sisuskalut on hankittu tai tiedossa? Vai säilyykö samat vehkeet sisällä kuin oli edellisessäkin paikassa..??
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

cmas

Tuollaisesta kun on mahdollisuus aloittaa tämä harrastus, niin ei tule heti seinä vastaan. Toisin kuin hanuri pitkällä kamoja raahatessa autoon ja ajaessa jonnekin kuuseen tuskastelemaan laitteiston kanssa.
Erittäin hieno torni ja projektikertomus. Näitä soisi tällä foorumilla olevan esillä enemmänkin.  :azn:

kjj

Kieltämättä kunnioitettavalla paneutumisella toteutettu hieno projekti! Saa ainakin tällaisen parveke-observatorion omistajan ihon vihertämään.

Pitää vain toivoa, että tuosta ei tule nimensä veroinen  :grin:

-mhj-

Lainaus käyttäjältä: JuhaK - 18.10.2013, 14:09:14
Joko sisuskalut on hankittu tai tiedossa? Vai säilyykö samat vehkeet sisällä kuin oli edellisessäkin paikassa..??

Sisuskalut saavat olla tutun kupolinsa alla.

Observatorion nimestä: torni on aiemman kurpitsamaan vieressä ja sen takia ensimmäinen ajatus olikin Pumpkin Patch Observatory. Mutta sellainen on jo maailmalla. Mielessä kävivät myös October Country Observatory, Early Shadows Observatory ja ehkä lennokkaimpana Haddonfield Memorial Observatory. Valitsin sitten noista sen hillityimmän.
Jotenkin ulkomaankielinen nimi sopi tähän parhaiten, vaikka useimmiten sellainen haiskahtaa vain turhalta kikkailulta.

kurppa

siittähän tuli komia  :cheesy:
lainatakseni erään toisen käyttäjän toteamusta että ootta te melko epeleitä rakentamaan. :)
*kuumetta puskoo*
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

kjj

Lainaus käyttäjältä: -mhj- - 18.10.2013, 18:33:49
Jotenkin ulkomaankielinen nimi sopi tähän parhaiten, vaikka useimmiten sellainen haiskahtaa vain turhalta kikkailulta.

Juu, en minäkään tuohon ulkomaankieliseen nimeen tarttunut itsessään, vaan siihen misty-sanaan :azn:

mistral

Juu, tuon tolpan päälle voi laittaa vaikka Astrofoxin, tosin ei taida mahtua sisälle  :cheesy:

prototype

Komea on :cool: Kelpaa ruveta harrastamaan, kun ei tarvitse jokakerta kasata ja purkaa laitteita.

-mhj-

Talvi on saapunut Laaksoon. Todisteena huonolaatuista valvontakameran kuvamateriaalia:Tornin rungon ja pyörivän kupolin liitos ei ole kai koskaan aivan tiivis ja jo etukäteen tiesin, että lumituisku pääsee osittain sisään. Tänään tornin sisällä asennustöitä tehdessä ilmiötä saattoi hyvin seuratakin, kupolin ja seinän välisestä raosta tulee tuulen tuomina lumihiutaleita sisään pystysuoraan ylöspäin. Sisällä ne sitten leijailevat kohtalaisen satunnaisesti mikä minnekin.
Hommasin syksyllä jo hyvissä ajoin skootterille tarkoitetun suojahupun. Halpa ja istuu aika hyvin putken päälle. Tuolla alla on sitten kai aika yleisesti käytössä oleva virallinen havaintosuojalämmitin, 60W:n roikkalamppu.
Tolpan vieressä häämöttää Arteknon solumuovinen laatikko, jonne keräsin lukuisat virtalähteet ja mm. Icronin USB-extenderin. On niillä siellä hieman lämpimämpi talvehtia, en tiedä sitten onko isompaa merkitystä.


Jyrki

Todella siistin ja toimivan tuntuinen kokonaisuus...

Jos haluaa pitää joitain herkempiä tavaroita pakkasella lämpöisessä niin eristetty laatikko, jossa sisällä 60 W lamppu ja pakkasvahti, toimii oikein hyvin. Itsellä laatikossa on läppäri, USB hubi sekä kaikki muuntajat yms. Pakkasvahtikytkimen olen säätänyt pitämään lämmön +14 asteessa ...eli lamppu syttyy kun lämpötila painuu sen alle. Muutaman talven on ollut käytössä ja hyvin on toiminut. 1-2 lamppua menee talven aikana.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

-mhj-

#28
Pääsin 8.-9.3 kuutamossa ja pilvien lomassa ensimmäistä kertaa kokeilemaan kuvaamista jo muutaman kuukauden jatkuneen -ajoittain aavistuksen tuskaisenkin- säätämisen jälkeen. Ohjelmistoina minulla on ne tavalliset: MaxIm DL, Focusmax, liuta Ascom-ajureita ja kaiken päällä ACP. Planetaario-ohjelmana on TheSkyX Pro (ei ohjaa jalustaa eikä mitään muutakaan).
Ensimmäisenä yönä kuvaaminen jäi kesken huonosti kalibroidun MaxImin hukattua guidaustähden (olin jo nukkumassa enkä päässyt puuttumaan asiaan), toisena yönä paremmilla säädöillä paketti kesti kasassa koko yön aina putken parkkeeraamiseen ja luukkujen sulkemiseen asti. Jossain vaiheessa tuntui kieltämättä jopa hiukan työvoitolta kaiken koetun pikkuvastustuksen jälkeen.
Alla on noiden kahden kuvausyön 10min pätkissä kerätystä datasta kokoonkeitetty allekirjoittaneen very first DS-kuva. Isompi versio on täällä.

En ole koskaan aiemmin ottanut testi- ja säätökuvia lukuunottamatta mitään varsinaisia "oikeita" valotuksia, ensimmäinen kokeiluajona tehty 10min guidattu valotuskin on muistaakseni keitossa mukana.
Taivas oli pakko jättää aika tummaksi, niukahko data ja elämää suuremmat gradientit yhdistettynä kuvankäsittelytaitoihini hillitsivät hiukan IFN:n esiinvenyttelyä, luminanssikuvissa sitä kuitenkin näkyi. No, ehkä ensi kerralla.

Kuvauslaitteistoa en ole täällä vissiin luetellut aiemmin: AP900GTO, DSI RC10C, Optec Pyxis 3" rotaattori ja kamerana SBIG STL11K. Guidaan ainakin toistaiseksi SBIG:in omalla sisäisellä guiderikennolla.
Kupolia ohjaa DDW:n Ascom-ajuri, lisäksi ACP on yhteydessä Boltwoodin sääasemaan kuvauksen aikana. Tornissa on yksi ip-kamera, jolla valvon putken ja kupolin liikkeitä, sitten putkessa on vielä kiinni Watec:in kamera varmistamassa kupolin aukon kohdistusta putkeen nähden.
Taivasta vahtii Boltwoodin lisäksi sitten vielä Starlight Xpressin all-sky-kamera, josta on paitsi hupia, niin myös erittäin paljon hyötyä olosuhteiden monitoroinnissa tilanteen ollessa ns. päällä tornissa.No, tehdessä oppii.

CSB

Komea Obsevatorio, kaunis kuva