Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta

Aloittaja M.Humason, 16.04.2012, 17:59:34

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 26.04.2012, 18:40:30
Tarkoittaako tämä että tein virheen tilatessani 250 PDS:lle "vain" EQ-6 pro synscanin? Katso ylempi postaukseni siitä tilauksesta.

Teit muokkaukset sen jälkeen kuin olin kirjoittanut tuon viestini (ts. en nähnyt vastausta sorvatessani tilauksen tekemisviestiäsi, ks. viestien kellonajat).

En nyt sano suoranaista virhettä, mutta luulenpa että teit asiat itsellesi hankalammiksi jatkoa ajatellen. Tulossa siis tuunausta, kuten Naavis tuossa totesi HEQ5+200/1000mm putkesta:
"...putki on jo sen kantokyvyn rajoilla ja vaatii paljon tuunausta ja huolenpitoa, että seuranta pysyy hyväksyttävänä..."
Ei näitä asioita ole kiveen hakattu ja riippuu paljon siitä millaisia vaatimustasoja systeemille asetetaan. Äkkiseltään tulee mieleen tämä "toimimattomaksi tuomittu" kuvauskokoonpano :rolleyes:
- Timo Inkinen

Mika T

Kyllä noilla laiteilla jotenkin pärjää. Minullakin on käytössä 250 mm:n newton eq6 jalustalla.
Tuulisella ilmalla voi tulla ongelmia seurannan kassa.

M.Humason

Lainaus käyttäjältä: Mika T - 26.04.2012, 19:30:16
Kyllä noilla laiteilla jotenkin pärjää. Minullakin on käytössä 250 mm:n newton eq6 jalustalla.
Tuulisella ilmalla voi tulla ongelmia seurannan kassa.

Tämä on varmaan meikäläiselle sweet spotissa, ainakin jalustalle kehtaa laittaa nyt mitä vaan, mitä tällä tasolla tulee vastaan. Sen verran olen laitefriikki, että se olisi saattanut jäädä sapettamaan, jos olisin jäänyt siihen vitoseen. Tähän vielä Lacerte MGEN, kunhan ehitään syksymmälle. Minä luulen, että menee tasan niitten etäisyyksien kanssa. Eli 20+40+TSOAG9+60. TSOA9:n prisma liikkuu pituussuunnassa yli 5mm, joten eiköhän se saada fokukseen.

Meade-mad

Pientä ohjeistusta viestien kirjoittamiseen löytyy täältä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=22.0
Kannattaa tutustua, jotta Foorumin yleinen luettavuus säilyy jatkossakin miellyttävänä!

Lainaa
Keskustelualueen säännöt 

3.6. Käytä oikein lainausta

...Lainausviestiä kirjoittaessasi lainaa vain oleelliset osat viestistä...

Mikä merkitys tällä sääntökohdalla on? Foorumia luetaan yleisesti matkapuhelimilla. Pitkät turhat lainaukset tekevät lukemisesta vaivalloista ja sivujen latauksen hitaaksi.

Olen siivonnut tästä ketjusta jo useita viestejä, jotta viestit vastaisivat kirjoittajien hyväksymiä kirjoitusohjeita. Toivon kovasti että siivousta ei enää tarvita.

Moderaattorin ominaisuudessa, JK

PS. Jatkakaa mielenkiintoista pohdiskelua!
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

M.Humason

Olet oikeassa mode, pahoittelen ja yritän parantaa tapani. Aika moni näistä viesteistä myös kirjoitetaan kännykällä, ja sillä hyvin rajatun lainauksen poimiminen ei ole aina kovin yksinkertaista. Mutta jospa tämä tästä.

Kaizu

Vaikuttaa pikkuisen hennolta 25 senttisen alla. Oma 25 senttinen kuvausnewton on tällä hetkellä kiinni Losmandy G11 nokalla eikä sekään ole yhtään liian tukeva. G11 on mielestäni tässä kantavuutensa ylärajalla. Saman halkaisijainen TAL250K sopii jalustalle paremmin. Se on lyhyempi ja sitä myötä myös jalustaan kohdistuva vääntö.

Kaizu
Kai Forssen

M.Humason

Kamoon Kaizu, sinä puhut nyt kaksi kertaa kalliimmasta vehkeestä. Tämä saa nyt välttää; jos heiluu niin pulttaan kiveen kiinni.

Kaizu

Ei se kiveen pulttaaminen auta. Putken pitää liikkua, mutta hallitusti. Jalustoissa tuppaa hinta nousemaan eksponentiaalisesti kun tukevuus ja tarkkuus paranee. G11 on keskikason jalusta, ei mitään huipputekniikkaa.
Losmandyn Titan, Astro Physics,i Mathis tai Paramount ovat taas pikkuisen tukevampia ja tarkempia ja aika paljon kalliimpia. Ei tässä harrastuksessa ole hinnoilla ylärajaa.
Losmandylla guidattuna saan muutaman minuutin valotukset sadan prosentin saannilla kunhan pysyn etäällä jalustasta. Kameran räplääminen aiheuttaa guiderilta välittömästi "star lost" huudahduksen.
Pidemmillä valotuksilla alkaa siellä täällä näkyä että putki on nytkähtänyt ei toivotusti. Syy voi olla putki, jalusta, ohi ajanut rekka tms. Pitkän valotuksen menettäminen harmittaa enemmän kuin lyhyen.
 
Kaizu
Kai Forssen

M.Humason

Skywatcherin pulttien vääntymisestä on kertoiltu saitilla kuin saitilla, kannattaisko ne korvaavat pultit hankkia suosiolla jo ennenku alkaa pakettia kasata. Olisko antaa suosituksia pulttien materiaalista ja hankintapaikasta? Entä ylimääräisten heijastusten poisto putken sisältä.

Timpe

Jospa avataan uusi ketju putken/jalustan tuunamisesta kuvauskäyttöön, kun tämä menee (ja on mennyt jo pitkään) otsikon aiheen ohitse.
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 26.04.2012, 20:45:58
Tämä on varmaan meikäläiselle sweet spotissa, ainakin jalustalle kehtaa laittaa nyt mitä vaan, mitä tällä tasolla tulee vastaan. Sen verran olen laitefriikki, että se olisi saattanut jäädä sapettamaan, jos olisin jäänyt siihen vitoseen. Tähän vielä Lacerte MGEN, kunhan ehitään syksymmälle. Minä luulen, että menee tasan niitten etäisyyksien kanssa. Eli 20+40+TSOAG9+60. TSOA9:n prisma liikkuu pituussuunnassa yli 5mm, joten eiköhän se saada fokukseen.

Foorumi taitaa olla sopivan hiljainen, jotta tähän pitkään Newton-putken pohdiskeluketjuun kannattaisi kysyä jotain loppulauselmaa.  :wink:
Olisiko aiheen avaajalla heittää foorumille kuvaa hankitusta laitteistosta ja kenties myös jotain ensituntumaa sen käytöstä? Putkeen ja sen pystytykseen voi (ja kannattaa) tutustua jo näin valoisaan aikaan tähtäilemällä esim. kaukaista horisonttia tms. tarkennusetäisyydellä olevaa. Päiväkuvia ottamalla saa tuntumaa esim. kuvaussysteemin tarkennuspisteen sijainnista, valojakautumasta ja muusta käyttötekniskasta, jota tarvitaan kun siirrytään elokuussa yötaivaan alle.
- Timo Inkinen

M.Humason

Terve Timpe! Putkihan on tosiaan saapunut ja "esipystytetty" kellariin ilman sen enempia sovitteluja. Astroshop.de toimitti kamat kunnialla perille kolmessa isossa paketissa. Sen jälkeen olen tilannut TS:ltä autoguideriksi Lacerta MGENin, kolmannen vastapuntin, pussillisen erikokoisia loittorenkaita ja muutama kamaa. Oikeastaan ainoat mitä uupuu ovat virtalähde, laser kollimaattori ja Bahtinovin maski. Täytyy tässä ihan lähiviikkoina ennen pimeitä laittaa se kuvauskuntoon, jahka saan loput kamat. Villeltä tilasin toukokuussa sillä puheella, että laittavat tulemaan powertankin ja collimaattorin heti kun saavat, mutta mitään ei ole kuulunut. Voipi olla, että Saksan Amazonista tilaan ainakin collimattorin, joka näyttää olevan siellä selvästi halvin, powertank taas Villellä. Mutta ehtiihän tässä (tosin aika kuluu kuin hirvi).

Tässäpä kuvantynkää.




Timpe

Tattis kuvasta.  :smiley:
Tuosta tuli mieleen, että jalustaakin voi ulkoiluttaa alkuun ilman putkea (ja virtalähdettäkin). Teet tuolle sopivan havaintopaikan pihalle (esim. asennat betonilaatat sopivasti kolmelle jalustajalalle vaateriin) ja säädät sitten jalustan napasuuntauksen kuntoon. Tähtiä näkyy keskikesälläkin muutamia ja Pohjantähti alkanee näkymään heinäkuussa keskiyöllä napatähtäimen läpi. Jalustan napasuuntauksen opettelu ja napatähtäimen tulkitseminen vie sekin aikaa, jollei ole sitä aiemmin tehnyt.

Putkea voi myös yrittää tasapainottaa jalustan päälle kameroineen, jotta näkee riittävätkö vakiona tulleet vastapainot tälle kokoonpanolle (se kolmas puntti on varmaan tarpeen). Sitten kun putki on tasapainossa, voit löysätä jalustan lukituksia ja etsiä putkea käsin käännellen kirkkaita kesätähtiä ensin okulaariin ja sitten myös kameran ruudulle. Kameran tarkennuspisteen kanssa voi tulla yllätyksiä, eikä tämä vaihe vaadi vielä sähköjä tai guiderihärpäkkeitä (niiden säätö tulee tämän vaiheen päälle, kun putken fokus on kunnossa). Sitten kun saat sähköt jalustaan, voit opetella visuaalisesti EQ-6 Pro Synscanin goto-suuntauksia yhdellä tai useammalla goto-lukitustähdellä. Tämä vaihe edellyttää, että jalustan napasuuntaus ja kuvauspaikalle/kuntoon pystytys sujuu jo kohtuullisella tarkkuudella.

Kaikki tällainen on mukava tehdä ajoissa, kun ei ole varsinaista kiirettä ja näiden perusasioiden säätäminen (+uuden opettelu) vie sekin aikaa vaikkei ole päästy edes sen first light -ensikuvan ottamiseen. Elokuun alkuun mennessä goto-ekvatoriaalijalustan perusteet alkavat sitten olemaan kunnossa ja pääset keskittymään itse kuvausprosessiin, kun taivaat pimenevät kylliksi.
- Timo Inkinen

M.Humason

Häätyypä tehdä tuosta huoneentaulu. Sen MGENin kanssa yritin viimeiseen asti löytää edes yhtä halvempaa (kuin 549 eur) hintaa, mutta ei löytynyt. TS sai luvan toimittaa tavaran ja sen asiallisesti toimittikin. Edelleen minusta tuossa olisi paikkaa viranomaisille katsoa, täyttyvätkö hintakartellin edellytykset.

Putki on suuri ja mahtava kuin Neuvostoliitto ja vähän pelottaa lähteä sen kanssa rymistelemään pihalle. Ehkä se kaksisissa miehin pysyy hallinnassa. Kunnon kuljetuslaatikko ainakin pitää hommata, sekä pihalle roudaamista varten että muutenkin. Olemme haeskelemassa Oulun lähiympäristöstä täysin varusteltua vuokramökkiä valosaasteen ulkopuolelta, jotta pääsisimme ainakin parina selkeänä syysviikonloppuna kunnolla tekemisen alkuun.

Olen käyttämässä vaimoa Haaparannan Ikeassa heinäkuussa ja kaupungissa pitää majaansa myös Holmbergs Case -niminen firma, joka valmistaa viimeisen päälle tyylikkäitä vanerisia tai alumiinisia kuljetuslaatikoita sekä myy niiden osia. Ajattelin hakea sielä boksitarvikkeet putkelle. Onko kellään kokemusta tästä firmasta? Se on ainakin roudareiden suosiossa.

http://www.holmbergcases.fi/

UglyPsycho

Kerrothan kokemuksia tuosta Lacertan MGENistä sitten kun niitä on.
Celestron C8 + CG-5GT + Canon 1100D.
http://highwaystargazer.wordpress.com/