Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta

Aloittaja M.Humason, 16.04.2012, 17:59:34

« edellinen - seuraava »

Mika T

Yksi OAG vaihtoehto olisi Lumicon  Easy Guider. Tämä laite tulee kaukoputkeen ennen komakorjainta.

http://www.dangl.at/ausruest/atik_314/atik_314_e.htm


prototype

Eikö tässä nyt hypätä kerralla vähän liian suuriin saappaisiin? Koko kesä on edessä niin eikö kannattaisi ensin hommata se putki ja jalusta. Pelkästään niillä pääsee ensiksi vähän harjoittelemaan ja toteamaan voiko jalusta kantaa enemmän painoa vai ei? Jos voi niin sitten halpa linssikaukoputki guideputkeksi tuohon newtonin kylkeen esim 80/400mm tai vastaava.

Tällä päästään jo heti helpompiin harrastushetkiin, kun guideri on valmiina tarkennettu ja koko ajan valmiudessa. Newtonin tarkentimeen ei tarvi laittaa kun järkkäri jolloin ei tule mitään pitkiä tuubikasoja vääntelemään tarkenninta ja muutenkin helpompaa harrastaa kun kohde löytyy, niin erillisellä putkella ohjaustähden esiinkaivaminen on todennäköisesti paljon helpompaa.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: prototype - 23.04.2012, 08:27:34
Eikö tässä nyt hypätä kerralla vähän liian suuriin saappaisiin?

Tätäkin olen miettinyt, mutta olen todennut että kokonaisuudesta tulee iso ja vaativa, jos halutaan kerralla valmiiksi kunnollista kuvauskokoonpanoa, joka kykenee valottamaan deep sky -kohteita useita minuutteja. Tämä vaatii systeemiin mukaan käytännössä pakollisen autoguidauksen mukaan, jollei kysyjä halua ostaa ASA DDM85:n kaltaista huippujalustaa itselleen (ja sijoittaa yksin omaan tuohon yli 10k€ rahaa).

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 19.04.2012, 13:40:05
Kiitos Timpe! Vahvistit näkemykseni, että kannattaa kerralla laittaa kunnon kalusto, että saa äijä rauhassa etsiä rajojaan universumin ääristä. Mitään en niin kammoa kuin laittaa rahaa hukkaan, johonkin pieneen putkeen ja huomata sitten, että se ei täyttänyt lainkaan niitä visioita, joita alun perin asetin.... (clip)...
Minä lähden siitä, että siellä putkessä pitää lymyillä jossain siedettävä kuva Sombrerosta. Kun sinne asti pääsen, niin olen siellä mihin olen visiossani pyrkinytkin.

Jos tavoite on näin korkealla, niin sitten on syytä varautua tiettyyn luomis-tuskaan ja ongelmiin matkan varrella :grin:

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 23.04.2012, 01:08:00
Suurin syntinen tässä on epäilemättä tuo minun kamerani; ne pari uupuvaa senttiä tai reilu sentti siihen päähän olisi ratkaissut koko homman. Eikö siihen komakorjaimen ja TS off-axisin väliin voi laittaa loittorengasta tai paria suodatinta, joita kuitenkin tullaan tarvitsemaan? Vai menevätkö nekin sinne muutenkin ahtaaseen kamerapäähän?

Kamera itse asiassa ei ole ongelma, pikemminkin päinvastoin. Canonissa on runkopaksuus sellainen, että se syö 44mm kennolta bajonettiin ja jos peilittömässä Panasonicissa tämä lukema on alle puolet tästä (20mm), niin sehän on etu! Vahinko vain, että tuo Panasonicin T2 sovite on tuollainen 40mm pitkä kiinteä loitto, mikä soveltuu tähän tarkoitukseen erittäin huonosti. Canonille vastaava T2 sovite on 11mm korkuinen, joten ihmettelen, eikö Panasonicin bajonettiin ole saatavilla vastaavaa matalaa T2 sovitinta? Oikeasti? Tuosta 40mm korkuisesta Panasonicin T2 adapterista vielä kysymys: onhan siinä T2 sisäkierre kaukoputken suuntaan? En erota sitä tuota Amazonin kuvasta...

Komakorjaimen backfokus-etäisyys on tässä OAG-jutussa määräävänä tekijänä. Tämän lukeman sisälle pitää saada mahtumaan kaikki osat kameran kennosta alkaen:
1.) kameran sisälle ensin tuo 20mm runkopaksuus
2.) sitten kameran bajonettiin tuleva T2 sovite (40mm)
3.) sitten jokin säädettävä loitto ennen OAG:tä (tarvitaan loittoetäisyyden täsmälliseen säätöön)
4.) sitten OAG (tässä tapauksessa matalaa mallia n. 11mm)
5.) sitten tuohon OAG:n eteen matala 3,5mm soviterengas (tai vastaava M48 loittorengas, koska mm. tuossa RCC1:ssä on myös M48 uroskierre saatavilla)
6.) lopuksi itse komakorjain, joka määrää backfokus-arvollaan koko ketjun fyysisen pituuden.

Huomaa, että valon kulku taittuu OAG:n kohdalla sivulle ja sen sivuttainen matka on yhtä pitkä kuin matka OAG:n kohdalta kameran kennolle (=sekä kuvauskameran (Panasonic) että seurantakameran (ALCCD5) fokus on löydyttävä samasta kohtaa!). Tarvitset siis OAG:n sivuporttiin myös jonkinlaisen loittorenkaan ennen tuota 1.25" okulaariholkkia, mihin se ALCCD5 tai vastaava seurantakamera tulee. Tästä on tuo kuva, jonka liitin aikaisemmin tähän ketjuun. Yleisohjeena tuo OAG kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle kameraa, mutta yleensä esteeksi tulee seurantakameran osuminen kuvauskameran runkoon. Siksi tuohon väliin jää yleensä 20...30mm loittotilaa.

Toivottavasti tämä selitys teki tämän asian ymmärrettäväksi myös kysyjälle, koska ei tämä niin hankala asia loppujen lopuksi ole. Yksinkertaista valonkulkua ja sopivan palapelin kasaamista erilaisista tarvikeosista. Koko paketti ei ole mitenkään raskas tai tarkenninta kuormittava, vaan se uppoaa OAG-ohjainta myöten tarkennuslaitteen sisälle ja pysyy siinä tukevasti jos putken tarkenninlaite vain on riittävän tukevaa tekoa.

Lainaus käyttäjältä: prototype - 23.04.2012, 08:27:34
...niin sitten halpa linssikaukoputki guideputkeksi tuohon newtonin kylkeen esim 80/400mm tai vastaava.
Tällä päästään jo heti helpompiin harrastushetkiin, kun guideri on valmiina tarkennettu ja koko ajan valmiudessa.

Erillistä seurantaputkea en laittaisi kuvin mielellään tällaiseen systeemiin, koska tämän kuvan kaltaisetkaan järeät kaksoispantaratkaisut eivät riittäneet pitämään taipumia kurissa yli 3min valotusajoilla omassa Newtonissani. Kuvausputken reppuselkään kiinnitettävä seurantaputki olisi tässä mielessä parempi ratkaisu, jos erillistä seurantaputkea ja sen mukana mahdollisesti käytettävää Synguideria halutaan ehdottomasti roikuttaa mukana. Mutta edelleen tulee ongelmaa taipumista, jos seurantaputkea pitää päästä säätämään sivuttain johonkin suuntaan, kuten jmantyla totesi Synguideristaan.

Itse asettaisin erillisen seurantakaukoputken edelle kuitenkin tuon KWIQ guider -tyyppisen ratkaisun, mistä on hyviä kokemuksia monilla foorumilaisilla (link). Tähän tarvitaan se kevyt etsinputki ja sen perään sovitus T2 kierteeseen, jotta tuollainen ALCCD5 kamera saadaan kiinni tuohon etsimen fokukseen. Lisäksi hiukan askartelua tukevien putkipantojen kanssa, niin hyvä/helppo/tukeva/tarkka seurantasysteemi olisi valmiina tälle 1000mm polttovälialueelle. Etsinguiderin ideahan on siinä, että se näyttää valmiiksi tarvittavan leveän kuvakulman taivaalta, jotta seurantatähtiä löytyy aina tuollaiseen ALCCD5:n kaltaiseen kameraan. Tällöin etsinputken asennus voidaan tehdä kiinteäksi ja taipumavapaaksi. Lauri Kangas voisi kuitata tähän jotain, kun on tämän systeemin tuonut foorumilla esiin. Itselläni on tuosta kokemusta lähinnä 300mm teleoptiikan kanssa kuvatessa ja siinä tuo etsinsysteemi toimii loistavasti (guidasin mm. komeetan ydintä seuraten tässä Garradd-kuvassani). Omassa käytössäni OAG-guidaussysteemi on tarpeen lähinnä Newton-kuvausputkeni taipuilevan runkorakenteen takia, minkä se korjaakin hienosti lennosta.
- Timo Inkinen

M.Humason

LainaaTimpe:
Komakorjaimen backfokus-etäisyys on tässä OAG-jutussa määräävänä tekijänä. Tämän lukeman sisälle pitää saada mahtumaan kaikki osat kameran kennosta alkaen:
1.) kameran sisälle ensin tuo 20mm runkopaksuus
2.) sitten kameran bajonettiin tuleva T2 sovite (40mm)
3.) sitten jokin säädettävä loitto ennen OAG:tä (tarvitaan loittoetäisyyden täsmälliseen säätöön)
4.) sitten OAG (tässä tapauksessa matalaa mallia n. 11mm)
5.) sitten tuohon OAG:n eteen matala 3,5mm soviterengas (tai vastaava M48 loittorengas, koska mm. tuossa RCC1:ssä on myös M48 uroskierre saatavilla)
6.) lopuksi itse komakorjain, joka määrää backfokus-arvollaan koko ketjun fyysisen pituuden.

TS:n Christoph kertoi, että takafokus TS Komakorjaimessa on 60 milliä, joten eikö se mene aika tasan: kamerasta 20+40mm - TSOAG9 - TS Komakorjain 60mm. Tuo "noin 60 milliä" mainitaan myös TS Komakorjaimen saksankielisessä tuoteselostuksessa, mutta englanninnoksesta se on jostain syystä jätetty pois. Komakorjain siirtää fokusta putkessa eteenpäin 3 milliä, joten varmaan oikea lukema on 55+3 = 58mm. Joten siinä se holkille menee, että tarvitaanko Baaderia.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että peruin kaikki tilaukseni Villeltä, joten minulla ei ole nyt sen enempää putkea, jalustaa kuin autoduideriakaan, vain tämä T2-sovitin. Pyysin Saksan Christophia tältä pohjalta laatimaan ehdotuksen sekä putkeksi että ohjaussysteemiksi. TSOAG9:n ympärille se rakentuu, jos löytyvät sopivat palaset ja autoguideria sitten mietin vielä hyvinkin tarkkaan. Se Synguider on epäherkkä (kuten Christoph tunnusti) löytämään tähtiä kaikissa olosuhteissa. Eli laitan tämän ketjun nyt holdiin ja palaan asiaan, kunhan jotain kouriintuntuvaa on tapahtumassa. Kiitos kaikille ja varsinkin Timpelle, nyt osaan hahmottaa tätä problematiikkaa jo itsekin.

mickut

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 23.04.2012, 12:43:22
Se Synguider on epäherkkä (kuten Christoph tunnusti) löytämään tähtiä kaikissa olosuhteissa.

Nyt kolmatta guidekameraa käyttäessäni voin antaa ääneni SX Lodestarille, varsinkin jos kuvaa tietokoneavusteisesti. C8+OAG yhdistelmällä kuvasin onnistuneesti muutaman yön käyttäen mag 14.2 tähteä guidetähtenä 2s valotuksilla. Varsinkin jos backfokus OAGista kennolle on lyhyt, näkyy se OAGin sisäinen valoputki ja peili isohkona, eikä rajoita apertuuria guide-kameran suuntaan. Jos oikein mittailin ja laskin, omassa setupissani OAG näkee (hyvin lähelle) koko apertuurin, ja tuo guidetähden magnitudikin antaa ymmärtää siihen suuntaan.

LVI SmartGuider oli helppo ja hankala yhtaikaa, tuurilla löysi joskus guidetähden OAGin läpi, QHY5:llä ei OAG-käytöstä tullut mitään kohinaisuutensa vuoksi.

-Antti

Timpe

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 23.04.2012, 12:43:22
TS:n Christoph kertoi, että takafokus TS Komakorjaimessa on 60 milliä, joten eikö se mene aika tasan: kamerasta 20+40mm - TSOAG9 - TS Komakorjain 60mm.

Rohkenen hiukan epäillä tätä, kun saan kuviini toisinaan komavirhettä johonkin nurkkaan, kun komakorjain/kamerayhdistelmä on jäänyt huonoon asentoon fokuserissa. Tällöin korjain on hiukan vinossa (selvästi alle 0.5 mm) kuva-alan keskustaan nähden ja tämäkin näkyy jo komavirheenä. Väärä etäisyys kennolta näkynee joko liikaa tai liian vähän korjattuna komavirheenä kuva-alan nurkissa.

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 23.04.2012, 12:43:22
Pyysin Saksan Christophia tältä pohjalta laatimaan ehdotuksen sekä putkeksi että ohjaussysteemiksi. TSOAG9:n ympärille se rakentuu, jos löytyvät sopivat palaset ja autoguideria sitten mietin vielä hyvinkin tarkkaan.

Odotan mielenkiinnolla TS:n ehdotusta kuvauskokoonpanoksi ilmeisesti noin 200mm kokoluokkaan :smiley:

Lainaus käyttäjältä: mickut - 23.04.2012, 14:35:55
LVI SmartGuider oli helppo ja hankala yhtaikaa, tuurilla löysi joskus guidetähden OAGin läpi, QHY5:llä ei OAG-käytöstä tullut mitään kohinaisuutensa vuoksi.

Tämä oli uutta tietoa itselleni QHY5:n osalta, mutta toisaalta SX Lodestarin hyvyyden voi lukea tuolta Craig Starkin guiderikamera-PDF:stä, jossa todetaan näin:
"Any of these will work and let you guide. If the budget is tight, something like the Orion Autoguider is a great choice. If nothing but the best will do, the Lodestar may be your camera."
Näemmä OAG-käyttö vaatii siis vielä pykälää pari paremman guide-kameran kuin tavallinen autoguidaus erillisen seurantaputken läpi :undecided:
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 23.04.2012, 11:22:16
Vahinko vain, että tuo Panasonicin T2 sovite on tuollainen 40mm pitkä kiinteä loitto, mikä soveltuu tähän tarkoitukseen erittäin huonosti. Canonille vastaava T2 sovite on 11mm korkuinen, joten ihmettelen, eikö Panasonicin bajonettiin ole saatavilla vastaavaa matalaa T2 sovitinta?

Löytyi vahingossa tällainen matala T2 sovite:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p196_T2-Adaptor-for-Cameras-with-FOUR-THIRDS-Bayonet--e-g--Olympus-Di.html
Toimisiko tuo myös Panasonic Lumix DMC-G3:ssa? Helpottaisi ainakin tuossa komakorjaimen sovituksessa.
"Compatible Cameras with Four Thirds Bayonet (Examples):
Olympus - Digital SLR cameras
Panasonic - Lumix DMK L1 / DMK L10
Leica - Digilux 3"
- Timo Inkinen

M.Humason

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 25.04.2012, 22:56:21
Löytyi vahingossa tällainen matala T2 sovite:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p196_T2-Adaptor-for-Cameras-with-FOUR-THIRDS-Bayonet--e-g--Olympus-Di.html
Toimisiko tuo myös Panasonic Lumix DMC-G3:ssa? Helpottaisi ainakin tuossa komakorjaimen sovituksessa.
"Compatible Cameras with Four Thirds Bayonet (Examples):
Olympus - Digital SLR cameras
Panasonic - Lumix DMK L1 / DMK L10
Leica - Digilux 3"


Siellä oli myös tällainen, irrotettavat osat.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3676_T2-Ring-fuer-Micro-Four-Thirds--Panasonic--Olympus-.html
Olen taipumassa autoguiderin suhteen vahvasti Lacerta MGENin kannalle. Ja putkipuolella sittenkin Skywatcheriin, 200/1000 PDS plus HEQ-5 pro synscan goto. Näistä odottelen tarjousta TS:ltä, eivät näköjään pidä kiirettä eivätkä ilmeisesti pidä kiinni hintatakuustakaan, nimittelevät halvemmalla myyviä "harmaiksi toimijoiksi", joita ei siis kaiketi lasketa tähän takuuseen.


jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 26.04.2012, 00:03:00
Ja putkipuolella sittenkin Skywatcheriin, 200/1000 PDS plus HEQ-5 pro synscan goto.

Huomaa, että NEQ6:n saa vain 200€ kalliimmalla ...


jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

M.Humason

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 26.04.2012, 09:56:13
Huomaa, että NEQ6:n saa vain 200€ kalliimmalla ...

Olen huomannut; silloin putkikin vaihtuisi joko 250 tai 300 PDS:ään.

einari

Helpommalla pääsee kyllä kun jalustan kapasiteetti ei täysillä ole käytössä.
Eli kuten useasti todettu niin jalustan pitäisi olla se tärkein/paras/kallein komponentti.
___
Tapio

naavis

Jos tahdot 200/1000 putkea käyttää, kannattaa mieluummin ottaa NEQ6 kuin HEQ5 Pro. HEQ5 Pro on hyvä jalusta, mutta 200/1000 kokoinen putki on jo sen kantokyvyn rajoilla ja vaatii paljon tuunausta ja huolenpitoa, että seuranta pysyy hyväksyttävänä.

M.Humason

#57
Lainaus käyttäjältä: naavis - 26.04.2012, 16:05:06
Jos tahdot 200/1000 putkea käyttää, kannattaa mieluummin ottaa NEQ6 kuin HEQ5 Pro. HEQ5 Pro on hyvä jalusta, mutta 200/1000 kokoinen putki on jo sen kantokyvyn rajoilla ja vaatii paljon tuunausta ja huolenpitoa, että seuranta pysyy hyväksyttävänä.

Olet varmaan oikeassa. Luuletko että NEQ6 Pro SkyScan kantaa 250 PDS:n kunnialla? SkyScan on vissiin järein näistä vaihtoehdoista, mutta tuskinpa ne muutkaan ihan heppoisia ovat?

Edit: nonniin, tilaus on tehty. Päädyin sitten pakettiin Skywatcher 250/1200 PDS + EQ-6 Pro synscan goto,, joka maksoi astroshop.de:ssä 1438 euroa eli kolmen sadan alennuksella. Maksoin saman tien verkkopankissa ja viikon parin sisään pitäisi olla täällä. Minusta tuo on aika halpa, joskin lähetys maksoi melkein satasen päälle.

Aika outoa oli se, että en saanut tarjousta näkymään muulla kuin iPadillä, jolla sen löysinkin. Menin isolle koneelle, jotta olisi helpompi asioida, mutta enpä sitä kautta löytänyt. Liekö ihan iPadiläisille suunnattu tarjous? Omituista. Linkki on kuiten tässä
http://www.astroshop.de/?q=Skywatcher+Teleskop+N+250%2F1200+PDS+Explorer+BD+EQ-6+Pro+SynScan+GoTo

Nyt saa jytky luvan saapua ennenkö alan autoguideria tilata. TS:ltä odotin sille 200PDS+HEQ-5pro synscanille tarjousta kaksi päivää, mutta se ei ehtinyt sitten saapuakaan. Nopeat syövät hitaat. Sainpa ehkä paremman paketin, vaan tiedä häntä.

Timpe

Tuo Lacerta MGEN näyttää korjanneen ainakin osan näistä Stand-Alone-Guiderien helmasynneistä, jos nuo kaikki lupaukset TS:n sivuilla pitävät paikkansa: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4173_Lacerta-MGEN-stand-alone-auto-guider-NO-PC-required---Version-2.html
Jos päädyt tuohon, niin kirjoita foorumille kokemuksiasi sen käytöstä.

Olen samaa mieltä einarin kanssa eli 200/1000 mm putki ja NEQ6 olisivat sopiva pari keskenään. Jos haaveilet 250mm apertuurista, niin hyppy Losmandy G11:n kantavuusluokkaan tulee esiin pikemmin kuin luuletkaan. NEQ6:sta puuttuu se olennaisin eli riittävän paksut RA/DEC-akselit, jotka kestäisivät noin suuren Newton-putken aiheuttamat vääntövoimat. Ymmärrät tämän, kun hitsaat ensin 25mm terästangon (NEQ6:n akselivahvuus) päähän poikittain 250/1250mm Newtonin kokoisen massan ja teet sitten saman kokeen 36mm terästangon kanssa. Tönäiset massaa liikkeelle ja katsot kuinka terästanko vaikertaa/värähtelee kookkaan Newton-putken aiheuttaman väännön alla. (Newton-putki on kuormana paljon hankalampi jalustalle kuin lyhyt SCT/MCT/jne. putki vastaavan jalustan kanssa :undecided:)
- Timo Inkinen

M.Humason

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 26.04.2012, 18:30:10
Tuo Lacerta MGEN näyttää korjanneen ainakin osan näistä Stand-Alone-Guiderien helmasynneistä, jos nuo kaikki lupaukset TS:n sivuilla pitävät paikkansa: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4173_Lacerta-MGEN-stand-alone-auto-guider-NO-PC-required---Version-2.html
Jos päädyt tuohon, niin kirjoita foorumille kokemuksiasi sen käytöstä.

Olen samaa mieltä einarin kanssa eli 200/1000 mm putki ja NEQ6 olisivat sopiva pari keskenään. Jos haaveilet 250mm apertuurista, niin hyppy Losmandy G11:n kantavuusluokkaan tulee esiin pikemmin kuin luuletkaan. NEQ6:sta puuttuu se olennaisin eli riittävän paksut RA/DEC-akselit, jotka kestäisivät noin suuren Newton-putken aiheuttamat vääntövoimat. Ymmärrät tämän, kun hitsaat ensin 25mm terästangon (NEQ6:n akselivahvuus) päähän poikittain 250/1250mm Newtonin kokoisen massan ja teet sitten saman kokeen 36mm terästangon kanssa. Tönäiset massaa liikkeelle ja katsot kuinka terästanko vaikertaa/värähtelee kookkaan Newton-putken aiheuttaman väännön alla. (Newton-putki on kuormana paljon hankalampi jalustalle kuin lyhyt SCT/MCT/jne. putki vastaavan jalustan kanssa :undecided:)

Tarkoittaako tämä että tein virheen tilatessani 250 PDS:lle "vain" EQ-6 pro synscanin? Katso ylempi postaukseni siitä tilauksesta.