Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta

Aloittaja M.Humason, 16.04.2012, 17:59:34

« edellinen - seuraava »

M.Humason

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 20.04.2012, 10:46:28
Antamani linkit veivät Telescope-Servicen sivuille, jota olen itse käyttänyt ongelmitta kamojeni tilaukseen. Hinnoiltaan ihan kilpailukykyinen paikka, vastaavat sähköpostikyselyihin yms. kiitettävän hyvin ja tilattu (varasto)tavara lähtee sieltä saman päivän (tai huomisen) aikana + saapuu sitten viikossa UPS:lla tänne Suomeen halpaan hintaan. Reagoivat ongelmatapauksiinkin asiallisesti eli olen itse saanut hyvää palvelua tässäkin suhteessa, mutta "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaankin" (ks. link). Tilaukseen tulee kuitenkin niin paljon tavaraa, että ostos kannattaa keskittää postikulujen takia yhteen paikkaan sikäli kun liikkeen varastosta löytyy kaikki (KWIQ Guiderin joutunee tilaamaan rapakon takaa joka tapauksessa).

Mikä on muuten kamerasi kennon etäisyys objektiivibajonetin pinnasta? Canonin järkkäreissä tämä on 44mm ja nuo ehdottamani komakorjaimet menevät ongelmitta tällaiseen kameraan. Miten siis "Panasonic Lumix DMC-G3 sekä sille tarkoitettu T2-adapteri" toimivat yhdessä tuollaisen komakorjaimen kanssa vai tarvitaanko vielä erilainen komakorjain, jossa on tuota (55mm) pidempi backfocus-etäisyys (esim.) ja nippu T2-loittorenkaita? Tätä kannattaa kysyä myös myyjäliikkeestä.

Disclaimer: kyseessä ovat omat rahasi, enkä ota vastuuta niiden käytöstä. Saman summan voisi käyttää toisenlaiseenkin kuvausputkeen, kun ei näitä välineasioita ole kiveen hakattu ja kullakin laitetyypillä on omat hyvät/huonot puolensa.

Sain tänään Saksan Amazonista T2-adapterin Lumix G3:lle, sellainen nelisen senttiä pitkä holkki, joka istui nätisti kameraan. Sitten on tilattuna Skywatcherin Synguider, ja vielä siis pitää tilata Koma- korjain ja off-axis guideri. Tuo TS:n Komahässäkkä näytti hyvältä, siellä on näköjään alle 200:n myös off-axis guideri.

Eli jos kamerasta päin lähdetään liikkeelle, niin T2 siinä jo on, tuleeko sen jälkeen OAG T2:lla, sen jälkeen autoguideri, sitten koma-korjain ja vielä teleskooppi? Näyttääpä naurettavalta litkalta. Tarvitaanko vielä mahdollisesti jotain?

Toivon ja luotan, että G3:lle tehdyssänT2-adapterissa onnotettu huomioon tärkeimmät seikat, vaikka eihän siihen luottaa voi.

Olen ajatellut pärjätä ilman läppäriä, iPadille on kans olemassa jonkinlainen ohjaussysteemi ja siihen WLAN-tsydeemi teleskoopin kylkeen. Onko kokemuksia tai tietoa toimivuudesta?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: UglyPsycho - 20.04.2012, 15:03:18
Toinen vaihtoehto olisi sitten kait joku stand alone guider, kun vaan tietäis mitkä niistä olisi mistään kotoisin.

Unohda nämä, jos läppäriin on yhtään mahdollisuutta kuvauspaikalla, sillä niin paljon monipuolisempi ja parempi tuo tietokoneohjattu systeemi vain on. (Stand-alone-guiderit ovat säädettävyydeltään liian (?) rajoittuneita ja usein niissä on myös kovin epäherkkä kamera kustannuksien säästämiseksi. Itselläni on omaa kokemusta tästä jo riittämiin... :undecided:)
- Timo Inkinen

einari

Ensin T2-adapteri (jos on nelisen senttiä pitkä niin lienee sellainen joka käy suoraan 2" okulaariholkkiin ?), sitten OAG ja komakorjain. Synguider tulee siis OAG:n kiinni (eli ei kasvata systeemin pituutta).
Joka tapauksessa tarkennusvaran kanssa voi tulla haasteita jos tuota pakettia aikoo Newton-putkeen saada.

Kannattaa lukea täältä OAG-ketjusta:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5165.5.
Ja kannattaa lukea myös Timpen linkittämää ketjua "Seurantaputken ominaisuuksista autoguiderin kannalta".
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 20.04.2012, 19:32:10
Sain tänään Saksan Amazonista T2-adapterin Lumix G3:lle, sellainen nelisen senttiä pitkä holkki, joka istui nätisti kameraan.

Oman digijärkkärini sovitus RCC1 komakorjaimeen on tässä kuvassa:


Kuvassa vasemmalta alkaen DSLR -> Canon-EOS/T2 soviterengas (11mm) -> tyhjiä loittorenkaita -> OAG-ohjain -> teipin alla loittorengas -> Baaderin RCC1 komakorjain, jolla on 91,5mm backfokus. Komakorjaimen takalinssin on siis oltava kennolta juuri tuo 91,5mm etäisyydellä ja muut roinat tässä välissä täyttävät vain tuon välin, jotta ehto täyttyisi. Sama periaate vaaditaan myös, jos komakorjaimen backfokus on 55mm eli tuolloin komakorjaimen ja kamerabajonetin väliin mahtuu Canonissa enää tuo 11mm paksu Canon-EOS/T2 soviterengas (link).
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 20.04.2012, 19:47:21
Ja kannattaa lukea myös Timpen linkittämää ketjua "Seurantaputken ominaisuuksista autoguiderin kannalta".

Totean tuossa ketjussa loppujen lopuksi, että OAG-ohjaimen kanssa tarvitaan herkkä (erillinen) seurantakamera, jotta sillä löytyisi seurantatähtiä (SX Lodestar ja QHY5 sopivat tähän). Käytännössä OAG:n pariksi vaaditaan myös oikea "live-näkymä" taivaalta eli _läppäri_, jonka ruudulta voidaan kameran live-kuvaikkunasta valita vapaasti se melko himmeä seurantatähti ja jolla voidaan komentaa läppärissä pyörivää seurantaohjelmaa käyttämään riittävän pitkiä valotusaikoja (2...6s).

Jos käyttöön tulee stand alone guider, niin kannattaa hankkia seurantaputkeksi riittävän valovoimainen (apertuuri 70...80mm tai suurempi) ja laajakulmainen (n. f5) linssiputki seurantaputkeksi. Tuolla löytyy riittävän kirkkaita seurantatähtiä stand-alone systeemin käyttöön.
- Timo Inkinen

M.Humason

#35

Eikö siinä autoguiderissa ole seurantakamera, joka nappaa ne tähdet? Sitten mulla on vähän epäselvyyttä siitä, kumpi loppujen lopuksi kannattaisi ottaa. Erillinen seurantaputki vai off-axis guider, mitä eroja niissä on käytännössä. Eikö se off-axis varasta valoa objektiivista? Saat vastata ihan noviisille juurta jaksain vaikka tuntuisi tyhmältä selittää itsestään selviä asioita, koska mulle ne eivät ole itsestään selviä. Sitten haluaisin tietää tarkemmn, miten tuota läppäriä käytetään siinä prosessissa. Tuleeko siis toimeen ilman läppäriä, niinhän jotkut väittävät. Onko tämä se stand alone systeemi?

Edit: Kävin lukemassa tuon ketjun seurantaongelmsta autoguiderin kanssa eli monenlaista ongelmaa lienee luvassa. Yritän ensin tuon off-axis guiderin kanssa, katsotaan miten se rupeaa toimimaan. Pitää ruveta miettimään rivitalon takapihalle myös kiinteähköä jalustan alustaa, johon väsäilisi jotensakin tarkat napasuuntausmerkit, vaikka kolot jalustan jaloille, joihin sitten aina itse jalustan asettelisi. Onko kukaan kokeillut moista viritelmää?

Edit2. Nonniin, tilasin Saksasta TS:ltä 9 millin off-axis guiderin T2-adapreilla kameran päässä sekä Koma-korjaimen. Aion sijoittaa OAG:n kameran ja Koma-korjaimen väliin niin kuin siinä esittelytekstissä luvattiin tehdä. Jos pidennysholkkeja tarttee, niin pitänee tilata sitten kun näkee, miten ne istuvat toisiinsa.

Nyt olisi siis järjestys kamerasta katsottuna T2 - suotimet - OAG - koma-korjain - autoguideri - teleskooppi.

Poistettu turha edellisen viestin lainaus, moderaattorin ominaisuudessa jk.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 20.04.2012, 21:32:29
Eikö siinä autoguiderissa ole seurantakamera, joka nappaa ne tähdet?

Taisin ilmaista itseäni epäselvästi. Jos tarkoitit tuolla kysymyksellä ns. "stand-alone-guideria", niin on siinä kamera, joka nappaa kuvia seurantatähdistä. Ongelmana on se, että tuollaisen stand-alone laitteen mukaan on useimmiten liitetty halpa, pienikennoinen ja epäherkkä kamera, jolla on oikeasti vaikeuksia löytää niitä seurantatähtiä taivaalta (tarvitaan esim. 6 magnitudia kirkkaampia tähtiä, joita on "harvassa" ds-kohteiden lähellä).

Tuosta Synguiderista on muuten ketju foorumilla, jossa "jmantyla" kirjoittaa näin:
"Tuossa jo edellä todetaan, että ohjaustähden pitää olla melko kirkas. Seurantaputkena viime yönä oli Soligor M42-teleobjektiivi 400/f6,3. Tällä objektiivilla ohjaustähden piti olla ainakin 4-5 magnitudia, muutoin Synguider ei lukittunut edes sekunnin valotusajalla. Pitempi valotusaika taas huononsi seurantatarkkuutta. Pitää siis olla hyvä seurantaputki pääkaukoputken kupeessa." (clip) "Jos Synguiderilla haluaa kunnon tuloksia, pitää olla hyvä seurantakaukoputki. Sen on oltava pääkaukoputken kupeessa kuulapään tai nivelen varassa, jotta suuntausta voi kääntää ainakin muutaman asteen verran riittävän kirkkaan ohjaustähden löytämiseksi. Tätä pidän ehdottomana vaatimuksena Synguiderin menestykselliselle käytölle."

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 20.04.2012, 21:32:29
Sitten mulla on vähän epäselvyyttä siitä, kumpi loppujen lopuksi kannattaisi ottaa. Erillinen seurantaputki vai off-axis guider, mitä eroja niissä on käytännössä. Eikö se off-axis varasta valoa objektiivista?

Jep, olet tuossa oikeassa.
Mutta jos olet tilannut Synguiderin seurannankorjaukseen, niin tämä rajoittaa mielestäni vaihtoehdot erilliseen seurantaputkeen (link), koska OAG:n off-axis portista ei löydy niin kirkkaita tähtiä, joihin Synguiderin tapainen laite kykenisi lukittumaan. Off-axis portin valo otetaan tosiaankin kuva-alan laidoilta ja siellä esim. Newton-putkissa on apupeilin aiheuttaman epätasaisen valojakautuman takia normaalia (lue: kuva-alan keskiosaa) himmeämpiä tähtiä muutoinkin ja lisäksi nämä tähdet kärsivät muodoltaan muotovirheistä. Oman kokemukseni mukaan Synguiderin kaltainen laite ei välttämättä löydä näistä tähdistä sellaista tähteä, mihin se osaisi lukittua.

Omassa 300mm Newtonissa OAG-portissani on seurantakamerana Starlight Xpress Lodestar ja se on markkinoiden herkin seurantakamera. Tuolla löytyy OAG:n kanssa säännöllisesti 0-2 kpl himmeitä tähtiä, joihin voin lukittua joko PHD Guiding tai MaxIm DL ohjelmilla ja nämä ohjelmat ovat sikäli fiksuja, että ne osaavat laskea tähden kuvasta sen centroidin, vaikka tähden muoto olisikin epätäydellinen ja vääristynyt. Läppäriä käytän mm. näiden ohjelmien ajamiseen.

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 20.04.2012, 21:32:29
Edit: Kävin lukemassa tuon ketjun seurantaongelmsta autoguiderin kanssa eli monenlaista ongelmaa lienee luvassa. Yritän ensin tuon off-axis guiderin kanssa, katsotaan miten se rupeaa toimimaan. Pitää ruveta miettimään rivitalon takapihalle myös kiinteähköä jalustan alustaa, johon väsäilisi jotensakin tarkat napasuuntausmerkit, vaikka kolot jalustan jaloille, joihin sitten aina itse jalustan asettelisi. Onko kukaan kokeillut moista viritelmää?

Autoguidauksesta lisää asiaa täällä. Autoguideri on laite jolla tuota voidaan tehdä, se ei erottele vielä onko laite off-axis mallia vai erillisellä seurantaputkella tms.
Esim. Murtsi on tehnyt pihalleen pysyvän asennuspaikan JS-jalustalleen ja varmaan moni muukin. Helpottaa kummasti napasuuntausta, kun jalustan saa vaakasuoraan ja kohti taivaannapaa vaivattomasti.

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 20.04.2012, 21:32:29
Nyt olisi siis järjestys kamerasta katsottuna T2 - suotimet - OAG - koma-korjain - autoguideri - teleskooppi.

Eh, mitä tarkoitat autoguiderilla? Synguider tulee tuohon OAG porttiin kiinni ja sitä varten 9 millin off-axis guideriin tarvitaan lisää erilaisia sovituspaloja yms. Yritin aikoinaan miettiä tätä selväksi itselleni LVI Smartguiderin kanssa ja otin tällaisen kuvan (liitteenä foorumilla). Siitä kenties selviää kytkennän osavaatimukset eli pelkällä TSOAG9:llä ei pääse vielä puusta pitkälle. MUTTA huomasin jälkikäteen, että tuollainen stand-alone-guider (kuten LVI Smartguider tai SW Synguider) ei ole mitenkään käytännössä toimiva systeemi OAG:n yhteydessä, vaikka tällaista myydäänkin. Tätä olen yrittänyt tuossa yllä kertoa monisanaisesti. :undecided:

Edit: Tuli vielä mieleen, että jos se tilaamasi komakorjain on 55mm backfocus etäisyydellä, niin silloin kytkennästä tulee tämän tapainen viritys: (hyvin tarkkaan valitut spesifiset osat tuossakin ja eroa tulee Panasonicin runkopaksuudesta. Enkä edes tiedä onko tuo toteutettavissa ko. kameramallille ja tässä on mahdollisuus mennä metsään oikein kunnolla, jollei tiedä mitä tekee...  :sad:)
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1188_Off-Axis-Guider---nur-9mm-Baulaenge---Direktanschluss---Canon-EOS.html
Tuo liitekuvani kertoo sopivat etäisyydet ja loittopalat Canonin kameraa varten tuolle RCC1 komakorjaimelle, jossa on tuo 91,5mm backfokus etäisyys!
- Timo Inkinen

M.Humason

#37
Se off-axis guider on 179 euron TSOAGT2-G ja komakorjain 119 euron TSKomakorr. Siinä todettiin, että tuo on ainoa OAG, jonka voi laittaa kameran ja komakorjaimen väliin.
Place the OAG behind the corrector:
The TS OAG is used between the corrector and the camera. Using an off axis guider in front of the corrector is not useful. The guide star would be distorted, the distances on both optical paths are too different and you might even get focusing problems with the main camera.

The TS OAG 9 with T2 adaptation:

Unless you are using a Canon EOS or another DSLR that we offer a specialized adaptation for the T2 variant of the TS Off Axis Guider will be the right choice. This version has an adapter with T2 male thread on the camera side.

With it you can attach most filter wheels, filter drawers and CCD cameras like those from ATiK or Artemis. Of course you can also attach SLR cameras using a standard T2 bayonet ring.

We offer various T2 extension tubes between 7.5mm and 40mm length. That way you can adjust the spacing of both the main camera and the guiding camera.

Täytyypä selvittää manuaalista, mitkä ne viralliset mitat kamerassani oikein ovatkaan.

Edit: okei, nyt mä hokasin. Autoguideri tulee siihen OAG:n läpyskään kiinni. Kuten huomaat, niin mikään tieto ei ole mulle itsestään selvää.

Edit 2: etäisyys objektiivin kiinnikkeeltä kennolle (flange focal distance) on microfourthirdseissä 19,25mm, G3n kohdalla puhuttiin 20 millistä, kumpi lukema lie tarkempi. Nytkö tästä voisi laskea, onnistuuko se polttopisteen asettuminen kohdilleen ja millä tavalla.

Edit 3: synguiderin manuaalissa ei edes mainita mahdollisuutta käyttää off-axis guideria, joten lienee syytä perua sen tilaus. Meillä on vanha Dörrin 76/700 Meteor aloittelijaputki F9, 1,25", siitä ei varmaan ole ohjausputkeksi, vai onko?

Timpe

Olisi varmaan kaikkien kannalta parasta, jos kertoisit nyt mitä kaikkea on tilauksessa ja mitä ei ole. Lyhyt luettelo tuotenimineen, kiitos! Kaukoputki, jalusta, muut hilppeet eriteltynä... (Olen ainakin itse hukannut tämän olennaisen tiedon, kun tässä ketjussa on ollut "Hyvää päivää! ... Kirvesvartta!" keskustelua, eikä liika into ilman taitoa ole hyvästä :huh:)

Sitten toinen juttu seurannankorjauksesta: rakennetaanko tässä nyt systeemiä A.) erilliselle seurantaputkelle (KWIQ guider tai erillinen linssiputki seurantaputkena) vai haluatko B.) käyttää OAG (off-axis-guider) ratkaisua seurannankorjaukseen?

Seurannankorjaus (autoguidaus) on sinällään HYVÄ ASIA eli se parantaa systeemistä saatavaa saantoa selvästi. Keskimääräiset valotusajatkin nousevat vajaasta minuutista useisiin minuutteihin autoguidauksen käyttöönoton myötä, mutta tällaisen autoguidaussysteemin pystytys ei ole ihan helppoa ja kummassakin systeemissä (OAG vs. seurantaputki) on omat ongelmakohtansa. Helpoimmillaan autoguidauksen saanee toteutettua juuri tuollaisella KWIQ guider tyyppisellä etsinsysteemillä, josta oli juttua tässä ketjussa aiemmin (osat tämän rakentamiseen voi tilata Saksasta). Etsinguidauksen seurantakyky riittänee noin 1000...1300mm kuvauspolttoväliin saakka ja tästä pidemmissä polttoväleissä mennään jo useasti OAG-ratkaisuun. Erilliset seurantaputket ovat hyvä ratkaisu kevyemmissä ratkaisuissa, kuten alle 1000mm linssikuvausputkissa, joissa ei tule ongelmia taipumien kanssa.

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 21.04.2012, 19:39:27
Edit 2: etäisyys objektiivin kiinnikkeeltä kennolle (flange focal distance) on microfourthirdseissä 19,25mm, G3n kohdalla puhuttiin 20 millistä, kumpi lukema lie tarkempi. Nytkö tästä voisi laskea, onnistuuko se polttopisteen asettuminen kohdilleen ja millä tavalla.

Jos komakorjaimella on 55mm backfokus ("Way from the M48 thread to the optimal chip position - 55mm") niin tällöin sinulle jää 55mm - 20mm = 35mm muulle systeemille (kuten esim. OAG:lle tai säädettäville loittorenkaille).
Esim. TSM48vvar, jolla passataan etäisyys kennolle juuri oikeaksi. Joka tapauksessa tarvitset johonkin kohtaan sovituksen M48 kierteestä T2 kierteeseen, koska sellainen on tuossa kamerasovituksessasi. (Entä purkautuuko se Amazonista ostamasí T2-sovitin muuten kahteen osaan eli kameraan tuleva bajonettiosa on erillinen ja se T2-kierteinen holkkiosa on erillinen? Linkki myös tähän tuotteeseen olisi paikallaan, jotta tuon sovituksen pystyisi hahmottamaan.)
- Timo Inkinen

M.Humason

#39


Sori jos tämä menee nyt vähän sekavaksi. Etenen nyt off-axis guiderilla, koska se on varmaan ihan yhtä hyvä vaihtoehto kuin muutkin. Wolfi TS-Shopista lähetti tällaisen viestin: This looks good. So you have the T-2 ringfor your camera. Please check , if you have the version of the synguider, which removeable 1,25" connection, than you can adapt the synguider directly to The T2 thread of the off axis guider. Best regards, Wolfi Ransburg ----------

TS-Shopin osat ovat nämä:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4353_Off-Axis-Guider-nur-9mm-Baulaenge---T2-Anschluss---Ausstellung.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3822_TS-2--Newton-Koma-Korrektor---fuer-Teleskope-ab-f-4---0-95fach.html

Kameran T2-adapteri on kiinteä kappale, ei irrotettavia osia ja holkin pituus on tasan 40 mm. Tässä linkki siihen:
http://www.amazon.de/gp/product/B004FLXA98/ref=oh_details_o00_s00_i00

Villen Kellon synguiderin linkki on tässä:
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3688&show=all
Esittelyteksti tässä vielä erikseen:
SYNGUIDER AUTOGUIDER
The SynGuider can guide an equatorial mount without the help of a PC/Laptop, improving productivity during astro-photography sessions, helping you to obtain perfectly round stars during long exposure times. Supplied with guiding handset & cable, serial cable and battery pack. Requires 4 x D-Size 1.5v batteries or alternative power supply meeting DC6v-12v (lower voltage recommended). 25OMa output current, 2.1mm power jack central positive.

Product Features at a glance:

1) Stand-alone guiding - no computer required
2) Sony ICX404AL CCD Sensor (chip size 5.59mm X 4.68MM)
3) Number of effective pixels 510 x 492
4) Real-time star image display
5) Standard ST-4 autoguider interface
6) M42 and 1.25" telescope interface
7) User upgradeable firmware
8) Exposure times: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096 mS

Itse putken linkki on tässä:
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3421&show=all

Lisäksi on tilattu 2xBarlow ja valosaastesuodatin, Orion laserkollimaattori ja Celectron 7Ah Powertank Villen Kellosta ja Celestronin lisätarvikepaketti Amazon.co.uk:sta, jossa suodattimia yms.

Villen Kellon tilaukset ovat vielä holdissa, koska kampetta ei kerta kaikkiaan siellä ole lintukuvauskauden alettua. Tilaukset pitää vahvistaa mitä pikimmin.

Poistettu turha edellisen viestin lainaus, moderaattorin ominaisuudessa jk.

tomppa

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 20.04.2012, 19:32:10
Olen ajatellut pärjätä ilman läppäriä, iPadille on kans olemassa jonkinlainen ohjaussysteemi ja siihen WLAN-tsydeemi teleskoopin kylkeen. Onko kokemuksia tai tietoa toimivuudesta?
Kokemuksia putken ohjauksesta ei ole, mutta tosiaan iPadille (sekä iPhonelle ja iPod Touchille) saa noin 12 euron hintaan Skysafari + -ohjelman, jonka avulla voi ohjata kaukoputkea, jos sinulla on SkWire -kaapeli tai langaton SkyFi -lähetin. Itse ohjelmaa käytän ja on huomattavasti parempi kuin monet tietokoneille suunnitellut ohjelmat. Tässä vielä linkki Southern Starsin sivuille: http://www.southernstars.com

M.Humason

#41


Tuo systeemi pitänee kahtoa ihan sitten lopuksi. Taloudesta löytyvät sekä iPad että Samsung Galaxy Tab. Noin muuten minua ihmetyttää suuresti, että näinkin tarkka homma kuin tähtivalokuvaus on tehty niin sillisalaattimaisen vaikekaksi, että pitää millimetrejä laskea ja kaikenlaista holkkia lyödä holkin perään, että saataisiin homma onnaamaan.

Poistettu turha edellisen viestin lainaus, moderaattorin ominaisuudessa jk.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 22.04.2012, 11:28:19
Etenen nyt off-axis guiderilla, koska se on varmaan ihan yhtä hyvä vaihtoehto kuin muutkin.
(...clip...)
TS-Shopin osat ovat nämä...

OAG-seurannankorjaus on ihan hyvä ratkaisu peilikaukoputkille, kun ratkaiset sen pari helmasyntiä. Ensimmäinen on tuollaisesta OAG-portista tulevan valon vähyys, mikä tarkoittaa käytännössä SW Synguiderin kaltaisen seurantakameran hylkäämistä sen epäherkkyyden takia. Kannattaa siis perua tuo Villen Kellon tilaus noilta osin. Tämän tilalle tarvitset paremman seurantakameran. Itselläni on tuo edellä mainittu SX Lodestar, mutta se on turkasen kallis kamera (n. 500€) tähän tarkoitukseen.

TS:n varastosta löytyy tämä ALCCD5 malli, mikä vastaa täysin tuota QHY5:sta (=sama kamera, mutta myynnissä eri nimellä tämän mukaan). Voit lukea testin näistä ehdottamistani guide-kameroista täältä: http://www.stark-labs.com/craig/articles/assets/Guider_Roundup_API.pdf (Tuossa testissä Orion Autoguider = QHY5 = ALCCD5.)
Tuollainen AL CCD5 kamera kytkeytyy suoraan jalustassasi olevaan ST-4 porttiin ja tietokoneen USB-porttiin, joten tästä ei tule ongelmaa esim. ilmaista PHD Guiding ohjelmaa käytettäessä. Samoin siinä on vakiona 1.25" okulaariholkkiin menevä lähtö ("Additional adapter from T-2 to 1.25"") eli saat sen kiinni OAG:n asianmukaiseen lähtöporttiin käyttämällä tuossa aiemmassa kamerakuvassani olevaa TST2-1-T2s osaa ja loittorengasta (tuossa ei tarvitse olla säädettävää loittoa, kuten kuvassani oli). Tuon 1.25" soviteosan etuna on se, että saat tarkennettua seurantakamerasi portaattomasti tuossa okulaariholkissa ja lukittua sen paikalleen 1.25" holkin lukitusruuvia käyttämällä. Tuon käyttöön tarvitset siis sen kannettavan (esim. Windows XP) tietokoneen (vanhakin käy, kun tuo PHD Guiding ei tarvitse ihmeitä toimiakseen).

Lainaus käyttäjältä: M.Humason - 22.04.2012, 11:28:19
Kameran T2-adapteri on kiinteä kappale, ei irrotettavia osia ja holkin pituus on tasan 40 mm. Tässä linkki siihen:
http://www.amazon.de/gp/product/B004FLXA98/ref=oh_details_o00_s00_i00

Sitten tuohon T2 adapteriin, mikä on nyt ongelma pituutensa takia. Jos komakorjaimen backfokus on 55mm ja sen taakse laitetaan tuollainen 40mm pitkä T2 sovitinrengas, niin kameran CCD-kennon tulisi olla 55mm - 40mm = 15mm etäisyydellä objektiivibajonetin pinnasta (kerroit tuolla aiemmin, että tämä mitta on noin 20mm). Tuo tilaamasi TS:n komakorjain ei siis ole optisesti sopiva tähän kokoonpanoon -> tarvitaan pidemman backfokuksen omaava komakorjain kuten esim. tuo Baader RCC1 komakorjain, mikä antaa 91.5mm työskentelytilaa tähän tarpeeseen. Niitä millejä joutuu valitettavasti laskemaan, vaikkei siitä tykkäisikään! Ilmoittaisin TS:lle tästä ongelmasta ja antaisin heille vastuun ehdottaa sopivat palat tuon T2-sovittimen ja RCC1 komakorjaimen väliin, kun käyttöön tulee tuo TSOAG9T2-G OAG-laite. (Tässä on vielä sellainen ongelma, että tuo RCC1 ei sovi suoraan M48 kierteestään tuohon TSOAG9T2-G:n M48 naaraskierteeseen, koska muutoin RCC1:n linssiosa osuisi tuohon OAG:n kulmaprismaan estäen sen työntymisen paikalleen. Ratkaisu on käyttää tässä kohtaa Baaderin 3,5mm pitkää M48/T2 -sovitetta.) Ei ole helppoa, ei... :shocked:

Sitten vielä tuohon putkeesi. Nyt kun tuonne laitetaan tarkennuslaitteeseen RCC1:n kaltainen komakorjain, niin se luultavasti vaatii (?) putkelta sellaisen backfokuksen, ettei tuon putken vakiokokoonpano enää riitä tarkentumiseen. Toisin sanoen putken tarkenninta ei saa ruuvattua niin alas kuin vaadittaisiin, jotta tuon komakorjain/digijärkkäriyhdistelmän saisi tarkennettua äärettömään. Toisaalta Panasonicin ohut runko saattaa olla hyväksi tässä suhteessa, en osaa sanoa. (Jouduin itse siirtämään oman Newton putkeni fokusta, kun siirryin käyttämään OAG:tä RCC1 korjaimella.) Tästä palataan takaisin alkuruutuun eli tuohon ketjun alussa ehdottamaani kuvaus-Newtonin hankintaan, jota esim. Mals77 myy tuolla basaarissa tai millaiseen on linkki samassa yhteydessä. Tällaisessa putkessa on näet valmiiksi mietitty mm. tarkennuspisteen sijainti sellaiseksi, että tarkennus onnistuu myös digijärjestelmärungolla. Tämän lisäksi kuvaus-Newtoneissa on vakiona hiukan normaalia suurempi apupeili, jotta valoa riittää kunnolla koko kameran kuva-alalle reunoja myöten. Vaihtoehto B on sitten leikata tuosta Celestronista tarvittaessa pääpeilin päästä putkea lyhyemmäksi ja tuoda tällä putken tarkennuspistettä ylemmäksi putken sivusta. Tämän lisäksi saatat joutua vaihtamaan Celestronin apupeilin alkuperäistä suuremmaksi, jotta valojakautuma riittäisi myös kuva-alan nurkkiin fokuksen siirron jälkeen.

Kuten huomaat, niin valmiin kuvauskokoonpanon kasaaminen ei ole mitenkään helppoa, kun siihen perehtyy pintaa syvemmälle ja yrittää välttää virheitä. Kaikki osat eivät ole 100% yhteensopivia keskenään ja tuottavat siksi mahdollisesti ongelmia niille, jotka haluavat käyttää "normaalista poikkeavia" ratkaisuja (kuten esim. tuota Panasonicin kameraa T2 sovitteineen). Olen itse painiskellut oman itse tehdyn kuvauskokoonpanoni kanssa reilut kolmisen vuotta ja siinä sivussa minulle on tullut rutkasti kokemusta Newton-putken virittämisestä kuvauskäyttöön. Siksi totesinkin ketjun alussa kokoonpanoasi "hiukan haastavaksi". Muut foorumilaiset ovat varmaankin todenneet saman asian todeksi tässä ketjun edistymisen myötä ja jättäytyneet suosiolla syrjään (syvässä suossa ollaan :wink:)...
- Timo Inkinen

M.Humason

Kiitos Timpe taas vaivannäöstäsi. Lähetin sähköpostia TS:lle, että josko heillä olisi ehdottaa jonkinlaista ratkaisua tähän ongelmaan. Jos olet oikeassa, ja varmaan olet, niin minunhan täytyy laittaa hela paketti uusiksi ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Suurin syntinen tässä on epäilemättä tuo minun kamerani; ne pari uupuvaa senttiä tai reilu sentti siihen päähän olisi ratkaissut koko homman. Eikö siihen komakorjaimen ja TS off-axisin väliin voi laittaa loittorengasta tai paria suodatinta, joita kuitenkin tullaan tarvitsemaan? Vai menevätkö nekin sinne muutenkin ahtaaseen kamerapäähän?


Tuo ALCCD5 on suunniteltu tuotekuvauksen mukaan planeettakuvauksiin ja alle minuutin pituisiin valotuksiin, eikä se ole lainkaan sitä mitä olen hakemassa. Haluan pitkiä valotuksia galakseista ja nebuloista, enkä aio tuosta visiostani luopua. Visiooni kuuluu kuvata myös ilman läppäriä, korkeintaan tuota iPad-juttua ehkä kokeillen. Baader RCC1 lienee ainoa etenemissuunta, ja synguiderista on kai vain toivottava että se toimii. Seuraava tie on erillinen guideriputki, joka kylläkin saattaisi tulla jopa halvemmaksi.

Edit: Lukaisin noita Mäntylän Jorman murheita ja erillinen guideriputki noilla Jorman huomioilla alkoi tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta. Mutta katsotaan nyt mitä ne siellä TS:n päässä ehdottavat.

einari

Timpe tarkoittanee suosittelemalla ALCCD5:sta että se soveltuu paremmin OAG:n kanssa käytettäväksi guidekameraksi kuin Synguider koska siinä on herkempi ja isonmpi kenno.
Ja voi olla että vieläkin herkempi kamera olisi parempi, esim juuri Timpen suosittelema Lodestar.
Jos jostain löytyisi käytettynä Meaden DSI I tai II niin nekin olisivat varsin oiva ratkaisu guidekameraksi.
___
Tapio