Kirjoittaja Aihe: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta  (Luettu 48602 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #15 : 19-04-2012, 12:31:21 »
Mutta rahanmeno vain yltyy? Tuo kahdeksantuumainen on minimi, mihin lähden rahojani tuhlaamaan. Aivan järettömästi hotsittaisi hankkia Skywatcher Explorer 300 PDS/1500mm+ HEQ-6 synscan goto. Silläkö ne taivaat aukeaisivat?

Kerron omista kokemuksistani sen verran, että lähdin itse liikkeelle kuvaustouhusta tuosta 300/1500mm Newton kokoluokasta. Jälkikäteen ajatellen ei ehkä olisi kannattanut, mutta suomalaisella sisulla ja paksulla lompakolla olen selvinnyt nykypäivään saakka ja tuo 300/1500mm Newton toimii nyt menestyksellisesti pääasiallisena kuvausputkenani. Takana on nyt aivan liikaa työtunteja ja vaivannäköä, että lähtisin kovin helpolla vaihtamaan tätä putkea toiseen kuvausputkeen (huolimatta sen nykyisistä puutteista tai epäkohdista).

Saat tästä projektista yleiskäsityksen http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3304.0 ketjusta, mutta tuosta puuttuvat kaikki lukuisat viritykset mitä olen viime aikoina tehnyt putken eteen sen kuvauskäyttöä varten. Tätä aihetta liipaten kannattaa lukea foorumilta esim. tämä ketju: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7672.msg85392#msg85392 jossa pohdiskeltiin myös ds-kuvauslaitteiston kasaamista. Foorumilta löytyy muutenkin tolkuttomasti kokemuksia erilaisista kuvauslaitteistoista, joten näitä kannattaa lukea. Kuva omasta kalustoani löytyi muuten tästä. :wink:

Pähkinänkuoressa kuitenkin: jos ostat suuren 200...300mm apertuurin kaupallisen kaukoputken aikomuksena ryhtyä kuvaamaan deep sky -kohteita, tulet törmäämään laitteiston vaativuuteen ja siihen, että kaupalliset ratkaisut vaativat erilaista säätämistä yms. parantelua ja kustannukset karkaavat aina käsistä. Jalustoissa HEQ6 Pro riittää vain tuohon 200mm apertuuriin saakka, mutta yli tämän kuvauskokoluokan mentäessä tarvittavan jalustan hintaluokka karkaa käsistä (yli 5k€). Toiseksi tällainen jalusta vaatii alleen käytännössä kiinteän tolppa (yms.) pystytyksen, koska todella järeän kaluston pystyttäminen käy nopeasti kovin työlääksi ja aikaa vieväksi.

Sehän ei sitten pelkästään riitä autoguidaukseen vaan tarvitset myös joko:
a) off-axis guiderin
b) erillisen guidausputken

Newton-kaukoputki tykkää kovasti OAG-guidauksesta, koska tämä ratkaisu huomioi putkessa tapahtuvat taipumat valotusten aikana. Käytännössä tämä vaatii tuon ohuen OAG-yksikön JA sen kaveriksi riittävän herkän ohjauskameran (SX Lodestar tai kenties QHY5 ovat tällaisia). Toinen toimiva vaihtoehto saattaisi olla etsinguidaus (http://www.kwtelescope.com/KWT_KWIQ.htm). Kummatkin ratkaisut kaipaavat läppäriä putken ääreen, mutta sekä SX Lodestarista että KWIQ Guiderista on täällä monia positiivia käyttäjäkokemuksia.

OFF-TOPIC:
Kun kuvaajaporukka vain jaksaisi, niin tänne foorumille pitäisi kehittää FAQ-viestiketju toimivan tähtikuvauskokoonpanon rakentamisesta eri hinta/kokoluokissa. Tuohon pitäisi varmaan ottaa mukaan 1.) tähtikuvaus kameraoptiikalla ja alle 600mm polttovälillä 2.) tähtikuvaus 600...1000mm polttovälillä ja 3.) tähtikuvaus yli 1000mm kuvauspolttovälillä. Hintaluokkina nuo menevät suunnilleen näin: 1.) max. 2000€ 2.) 2000...4000€ 3.) yli 4000€. Noista hintaluokista saisi sitten (varmasti?) toimivan kuvaussysteemin kustakin putkiluokasta järkevästi valitsemalla. Pitää silti muistaa, ettei tähtikuvauksessa ole sellaista helppoa oikotietä onneen, vaan kaikissa hintaluokissa tulee vastaan melko jyrkkä oppimiskäyrä laitteiston hallinnan suhteen ja tuollainen "takuutoimiva" laitteistokin vaatii kokeneen käyttäjän, jotta tulosvarmuus olisi taattu. :huh:
- Timo Inkinen

Poissa M.Humason

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 34
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #16 : 19-04-2012, 13:40:05 »
Kiitos Timpe! Vahvistit näkemykseni, että kannattaa kerralla laittaa kunnon kalusto, että saa äijä rauhassa etsiä rajojaan universumin ääristä. Mitään en niin kammoa kuin laittaa rahaa hukkaan, johonkin pieneen putkeen ja huomata sitten, että se ei täyttänyt lainkaan niitä visioita, joita alun perin asetin.

Kävin tsekkaamassa tuon laitteistosi ja melkoinen hirviö se näyttää olevankin.

Minä lähden siitä, että siellä putkessä pitää lymyillä jossain siedettävä kuva Sombrerosta. Kun sinne asti pääsen, niin olen siellä mihin olen visiossani pyrkinytkin. Sitten vain tekniikkaa hiomaan, että otokset vain parantuvat. En pelkää hukattuja tunteja tai pieleen menneitä valotuksia, sehän se tulee joka tapauksessa olemaan se harrastuksen arkinen ydin, tietäen kuitenkin että se palkinto lymyilee jossain tuolla ulkona.*virn*

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #17 : 19-04-2012, 14:17:17 »
Eh... millaisen laitteiston sitten ajattelit kasata tuon kamerasi ympärille? Millainen putki/jalusta/seurantakalusto? Ja kuinka paljon olet aikonut maksaa tuosta kokonaisuudesta? Ei tule ihan halvaksi päälle 200mm apertuuri-kokoluokassa, mutta jos löytyy pätäkkää (ja loputtomasti aikaa/kärsivällisyyttä hukattavaksi Suomen kehnoissa sääoloissa), niin sitten...
Omaan kalustooni on uponnut pitkälle päälle 10000 euroa eli sellaisen pikkuauton hinta ja kuvia sillä syntyy vuodessa kymmenkunta!
Ei kovin järkevää rahankäyttöä... :grin:
- Timo Inkinen

Poissa Mika T

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 19
  • mikanastrokuvat.net
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #18 : 19-04-2012, 17:02:40 »
Kolmen vuoden vähäisellä kokemuksella en keksi mitään järkevää syytä 2x tai 3x Barlowille muussa kuin aurinkokunnan kohteissa. Oma 1200 mm:n polttoväli on jo tarpeeksi haasteellinen.

Ei siis kiikaria kuitenkaan... Mutta rahanmeno vain yltyy? Tuo kahdeksantuumainen on minimi, mihin lähden rahojani tuhlaamaan. Aivan järettömästi hotsittaisi hankkia Skywatcher Explorer 300 PDS/1500mm+ HEQ-6 synscan goto. Silläkö ne taivaat aukeaisivat?

Mielestäni optiikan laadulla on kokoa suurempi merkitys kuvanlaatuun.

Poissa M.Humason

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 34
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #19 : 19-04-2012, 17:04:22 »
Enhän minä ole päässyt vielä edes aloittamaan. Hankin tuon kamerani viime syksynä allround työjuhtakameraksi työkäyttöön, eikä silloin ollut vielä näköpiirissä tähtikuvauskäyttö. Ennen pitkää täytyy sijoittaa varmaan myös kameraan.

Tämä on yhteisprojekti 16-vuotiaan poikani kanssa, eikä siitä tosiaankaan ole haittaa, jos isä ja poika saavat touhuta yhdessä ilman sitä maailman parasta tähtikuvaakin. Meitä ei kiinnosta napsia epäselviä tuhnukuvia Marsista, vaan haluamme nebuloita ja galakseja. Näillä vehkeillä on siis tarkoitus aloittaa ja opetella niiden käyttö niin hyvin, että tekniikan rajat tulevat vastaan. Sitten katsotaan, mihin kiinnostus riittää.

Korostan vielä, ettei meillä ole pienintäkään harhakuvitelmaa homman helppoudesta, vaan olemme varautuneet katkeriin pettymyksiin sen tähden, että palaset eivät loksahda kohilleen. Toivottavasti pojalle ja minulle tietysti jää hyvät muistot näistä parista vuodesta ennen kuin hän täyttää aikamiehen mitat eikä enää kiinnostusta "vanhan ukon" kanssa touhuamiseen välttämättä ole.

Panin tuon vanhan ukon launausmerkkeihin, koska enhän minä nyt sentään mikään vanha ukko ole. :smiley:

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #20 : 19-04-2012, 22:55:52 »
Alla olevat mielipiteet kannattaa katsoa sitten varauksella, mutta yritän hiukan haarukoida tilannettasi ja ehdottaa siihen sopivaa kokoonpanoa hihasta osat ravistaen: (oletuksena, että haluat Newton-putken kuvausputkeksi)
* putkeksi tuo tähtibasaarissa Mals77:n tarjoama kuvaus-Newton (200/800 = F4), jonka speksit löytyvät esim. täältä. 600€
* jalustaksi tuolle sopiva SW NEQ6 SynScan pro (link), 1100€
* seurantaan etsinguideri (KWIQ guider, link), 400€
* komakorjain (link tai sama Baaderin MPCC:nä, kunhan etäisyys kennolle saadaan oikeaksi), 150€ sovitepaloineen
* laserkollimaattori F4 putken jatkuvaan kollimointitarpeeseen, link, 59€

Tuohon päälle sitten ne muut roinat, kuten 12VDC virtalähde/akku, langaton etälaukaisin, T2 sovitusrengas kameran ja komakorjaimen väliin. Läppäri kuvauskäyttöön pihalle putken ääreen saattaa löytyä jo ennestään, mutta jos ei niin sitten jokin käytetty Windows XP kone max. parilla satasella ajaa asian hyvin. Ilmaisohjelmilla pääsee hyvin alkuun, joten siitä ei tule kustannuksia alkuun (jossain vaiheessa haluat sitten investoida PhotoShopiin).

Perustelut lyhyesti: jalusta ja kuvausputki ovat hyvässä suhteessa keskenään, seurannankorjauksessa on toimiva systeemi ja opettelun jälkeen tuolla systeemillä saanee hyvällä saannolla kuvia yötaivaalta (nopea F4 putki ja 800mm polttoväli ovat hyvä yhdistelmä, katso vaikka mitä nimimerkki Murtsi on saanut aikaan vastaavalla kokoonpanolla  :wink:). Tuo myynnissä oleva putki on sitä paitsi valmistajan astrokuvaukseen tarkoitettua mallia eli siinä on muutamia pikkuparannuksia visuaalikäyttöön tarkoitettuun peilikaukoputkeen nähden (näitä ei tainnut olla tuossa C8 N:ssä).

Tuolla noin 2500 euron sijoituksella pääset kuvaamaan deep sky -kohteita tuossa kaavailemassasi 200mm kokoluokassa. Et varmaan ihan ongelmitta, mutta ainakin edellytykset tähän olisivat olemassa omasta mielestäni. Kommentoikaapa muut tuota kokoonpanoani, menikö se miten paljon metsään ja mitä tuosta jäi puuttumaan, kiitos! :smiley:

Ai niin, sen Villen Kellon tilauksen suhteen kannattaa miettiä vielä tai tarvittaessa jopa neuvotella se minimaaliseksi, koska liikkeen toimitusvarmuus on osoittautunut vuosien mittaan kovin heikoksi (kuten tässäkin ketjussa on mainittu).
- Timo Inkinen

Poissa Mika T

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 19
  • mikanastrokuvat.net
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #21 : 19-04-2012, 23:23:21 »
Tuosta listasta puuttuu vielä näytön kalibrointilaite.

Poissa M.Humason

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 34
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #22 : 20-04-2012, 03:17:43 »
Alla olevat mielipiteet kannattaa katsoa sitten varauksella, mutta yritän hiukan haarukoida tilannettasi ja ehdottaa siihen sopivaa kokoonpanoa hihasta osat ravistaen: (oletuksena, että haluat Newton-putken kuvausputkeksi)
* putkeksi tuo tähtibasaarissa Mals77:n tarjoama kuvaus-Newton (200/800 = F4), jonka speksit löytyvät esim. täältä. 600€
* jalustaksi tuolle sopiva SW NEQ6 SynScan pro (link), 1100€
* seurantaan etsinguideri (KWIQ guider, link), 400€
* komakorjain (link tai sama Baaderin MPCC:nä, kunhan etäisyys kennolle saadaan oikeaksi), 150€ sovitepaloineen
* laserkollimaattori F4 putken jatkuvaan kollimointitarpeeseen, link, 59€

Tuohon päälle sitten ne muut roinat, kuten 12VDC virtalähde/akku, langaton etälaukaisin, T2 sovitusrengas kameran ja komakorjaimen väliin. Läppäri kuvauskäyttöön pihalle putken ääreen saattaa löytyä jo ennestään, mutta jos ei niin sitten jokin käytetty Windows XP kone max. parilla satasella ajaa asian hyvin. Ilmaisohjelmilla pääsee hyvin alkuun, joten siitä ei tule kustannuksia alkuun (jossain vaiheessa haluat sitten investoida PhotoShopiin).

Perustelut lyhyesti: jalusta ja kuvausputki ovat hyvässä suhteessa keskenään, seurannankorjauksessa on toimiva systeemi ja opettelun jälkeen tuolla systeemillä saanee hyvällä saannolla kuvia yötaivaalta (nopea F4 putki ja 800mm polttoväli ovat hyvä yhdistelmä, katso vaikka mitä nimimerkki Murtsi on saanut aikaan vastaavalla kokoonpanolla  :wink:). Tuo myynnissä oleva putki on sitä paitsi valmistajan astrokuvaukseen tarkoitettua mallia eli siinä on muutamia pikkuparannuksia visuaalikäyttöön tarkoitettuun peilikaukoputkeen nähden (näitä ei tainnut olla tuossa C8 N:ssä).

Tuolla noin 2500 euron sijoituksella pääset kuvaamaan deep sky -kohteita tuossa kaavailemassasi 200mm kokoluokassa. Et varmaan ihan ongelmitta, mutta ainakin edellytykset tähän olisivat olemassa omasta mielestäni. Kommentoikaapa muut tuota kokoonpanoani, menikö se miten paljon metsään ja mitä tuosta jäi puuttumaan, kiitos! :smiley:

Ai niin, sen Villen Kellon tilauksen suhteen kannattaa miettiä vielä tai tarvittaessa jopa neuvotella se minimaaliseksi, koska liikkeen toimitusvarmuus on osoittautunut vuosien mittaan kovin heikoksi (kuten tässäkin ketjussa on mainittu).

Juu, Artsi on näköjään päässyt sinne, minne mekin pyrimme. Onnea vaan Murtovaaralle. Tuo Villen kykenemättömyys toimittaa tavaraa on asettanut taas uuden kysymyksen, että mikä se voisi olla se toinen paikka, mistä tilata. Plan B niinku sanotaan. AstroShop vaikuttaa luotettavalta, mutta ei mitenkään erityisen edulliselta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #23 : 20-04-2012, 10:46:28 »
Antamani linkit veivät Telescope-Servicen sivuille, jota olen itse käyttänyt ongelmitta kamojeni tilaukseen. Hinnoiltaan ihan kilpailukykyinen paikka, vastaavat sähköpostikyselyihin yms. kiitettävän hyvin ja tilattu (varasto)tavara lähtee sieltä saman päivän (tai huomisen) aikana + saapuu sitten viikossa UPS:lla tänne Suomeen halpaan hintaan. Reagoivat ongelmatapauksiinkin asiallisesti eli olen itse saanut hyvää palvelua tässäkin suhteessa, mutta "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaankin" (ks. link). Tilaukseen tulee kuitenkin niin paljon tavaraa, että ostos kannattaa keskittää postikulujen takia yhteen paikkaan sikäli kun liikkeen varastosta löytyy kaikki (KWIQ Guiderin joutunee tilaamaan rapakon takaa joka tapauksessa).

Mikä on muuten kamerasi kennon etäisyys objektiivibajonetin pinnasta? Canonin järkkäreissä tämä on 44mm ja nuo ehdottamani komakorjaimet menevät ongelmitta tällaiseen kameraan. Miten siis "Panasonic Lumix DMC-G3 sekä sille tarkoitettu T2-adapteri" toimivat yhdessä tuollaisen komakorjaimen kanssa vai tarvitaanko vielä erilainen komakorjain, jossa on tuota (55mm) pidempi backfocus-etäisyys (esim.) ja nippu T2-loittorenkaita? Tätä kannattaa kysyä myös myyjäliikkeestä.

Disclaimer: kyseessä ovat omat rahasi, enkä ota vastuuta niiden käytöstä. Saman summan voisi käyttää toisenlaiseenkin kuvausputkeen, kun ei näitä välineasioita ole kiveen hakattu ja kullakin laitetyypillä on omat hyvät/huonot puolensa.
- Timo Inkinen

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2311
 • Samuli Vuorinen
  • The Other Computer
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #24 : 20-04-2012, 11:18:01 »
KWIQ Guiderin joutunee tilaamaan rapakon takaa joka tapauksessa

Minkä tähden? Kaikki kwiqin kasaamiseksi tarvittavat härvelit ovat saatavissa Euroopasta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #25 : 20-04-2012, 11:33:22 »
No, joo... hiukan ajattelemattomuutta täällä päin, sorry. OAG-miehenä en mennyt yksityiskohtiin tuon suhteen, mutta eipä tuo KWIQ ole tarkemmin katsottuna kuin normaali etsinputki + kunnolliset putkipitimet + QHY5 + sopiva softa (esim. PHD Guiding) tietokoneelle! :rolleyes: Hiukan rakentelua siis, jollei valmiista paketista halua maksaa...
- Timo Inkinen

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2311
 • Samuli Vuorinen
  • The Other Computer
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #26 : 20-04-2012, 13:12:57 »
No, joo... hiukan ajattelemattomuutta täällä päin, sorry. OAG-miehenä en mennyt yksityiskohtiin tuon suhteen, mutta eipä tuo KWIQ ole tarkemmin katsottuna kuin normaali etsinputki + kunnolliset putkipitimet + QHY5 + sopiva softa (esim. PHD Guiding) tietokoneelle! :rolleyes: Hiukan rakentelua siis, jollei valmiista paketista halua maksaa...

Jep, noiden lisäksi tarvitaan enää sovite etsinputken ja QHY5:n välille. Kaikki nämä osat saa valmiina esimerkiksi TS:ltä ja Modern Astronomylta. Ei vaadi muuta rakentelua kuin osien yhdistämisen toisiinsa. Ja mitä rakenteluun tulee, siltä ei tässä harrastuksessa voi välttyä. :grin:

Poissa UglyPsycho

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 31
  • Stars are right!
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #27 : 20-04-2012, 14:04:16 »
Asiaa sivuten, voisko tommosta QHY5 + sovitekappale etsinputkeen suositella C8 & CG-5 -yhdistelmälle? Ja eikös sillon ohjaukseen riittäis pelkän usb-piuhan vetäminen sisätiloihin ja koneen kylkeen?
Celestron C8 + CG-5GT + Canon 1100D.
http://highwaystargazer.wordpress.com/

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6244
  • Einarin astrosivut
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #28 : 20-04-2012, 14:28:19 »
Kyllä vaan, jos
- QHY:sta on piuha jalustan autoguide-liittimeen
- jalustan kohdistus ja ohjaus on järjestetty jotenkin (siihen tarvitaan sitten kapulaa/sarjapiuhaa)
___
Tapio

Poissa UglyPsycho

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 31
  • Stars are right!
Vs: Celestron C8 N-Gt 200/1000 F5 + AS CG-5 goto -jalusta
« Vastaus #29 : 20-04-2012, 15:03:18 »
Joo, kapulan kanssahan sitä nytkin tulee suuntailtua, lähinnä olen tulevaisuutta varten arponut, että miten sitä hoitaisi tuon seurannan korjauksen. Läppäriä en kuitenkaan halua ulos roudata, joten tuo piuhan vetäminen sisälle voisi olla aika hyvä ratkaisu.

Toinen vaihtoehto olisi sitten kait joku stand alone guider, kun vaan tietäis mitkä niistä olisi mistään kotoisin.
Celestron C8 + CG-5GT + Canon 1100D.
http://highwaystargazer.wordpress.com/