Marsin miljoonat pölypyörteet kiinnostavat tutkijoita

Sääilmiöt saavat Marsissa hurjia mittasuhteita. Pölypyörre voi kasvaa halkaisijaltaan jopa 1,6 kilometrin kokoiseksi. Tutkijat pyrkivät nyt vertaamaan ilmiötä maapallolla ja naapuriplaneetallamme.

"Pölypyörteiden yleisyys Marsissa voi vaikuttaa luotainten toimintaikään. Niillä on ollut vaikutusta jo useiden laskeutujien toimivuuteen", selittää Louis Urtecho JPL:stä ja Caltechista.

"Opportunity ja Spirit toimivat odotettua kauemmin, koska pölypyörteet puhdistivat ystävällisesti niiden aurinkopaneeleja. Toisaalta Opportunity lopulta lopetti toimintansa globaalin pölymyrskyn vuoksi", hän jatkaa.

Koska Marsin pölypyörteiden yksityiskohtia ja muutoksia on vaikea taltioida, keskittyy tutkijaryhmä maanpäällisiin pyörteisiin Mojaven aavikolla. Tavoitteena on selvittää pyörteiden muodostumisen yksityiskohtia ja niiden liikkeitä erilaisissa maastoissa.

Joidenkin arvioiden mukaan Marsissa esiintyy päivittäin miljoonia pölypyörteitä. Kuvissa pölypyörteen on havaittu nousevan jopa 20 kilometrin korkeuteen.

Pölypyörre syntyy, kun auringonvalo lämmittää maanpintaa, jolloin kaasu sen lähellä kuumenee. Nosteesta syntyvä virtaus saa aikaan pyörteen, joka voi kääntyä pystysuoraksi.

Suurin osa tarkoista Marsin pinnan kuvista on saatu MRO-luotaimen HiRISE-kameralla, mutta niitä on kuvattu myös useilla laskeutujilla. Perseverance-mönkijä taltioi taannoin useita pyörteitä samaan kuvasarjaan.

Aiheesta lisää Acoustical Society of America (englanniksi)