Marsin pinta kuhisee pölypyörteitä

Uusi tutkimus nostaa arvion Marsin pölypyörteiden määrästä kymmenkertaiseksi. Planeetan pinnalle syntyy päivittäin miljoonia pyörrepatsaita.

Pölypyörteiden esiintyvyyttä on analysoitu suoraan Mars-laskeutujien ilmanpainesensoreiden datasta, sillä niiden kohdalla ilmanpaine laskee. Tämä kertoo kuitenkin vain suurimmista pyörteistä, joilla on voimakkain lasku ilmanpaineessa, sanoo Brian Jackson Boise State yliopistosta.

Päästäkseen paremmin jyvälle Marsissa syntyvien pyörteiden määrästä Jackson kollegoineen käytti ilmapuntariaineistoon tilastollisia menetelmiä.

Tutkijatiimi totesi, että planeetan pinnalla on joka päivä keskimäärin yksi 13 metrin läpimittainen pölypyörre neliökilometriä kohti. Tämä on kymmenen kertaa aiempia arvioita enemmän. Pyörteiden on myös uskottu olevan huomattavasti isompia, noin 100 metrin läpimittaisia.

Jacksonin mukaan Marsin pinnalla seisova ihminen saattaisi nähdä ympärillään tusinoittain kilometrin korkeuteen nousevia pyörteitä.

Pyörrepatsaiden ilmaan nostamalla pölyllä on suuri vaikutus punaisen planeetan ilmastoon ja säähän.

"Pöly Marsissa täyttää veden roolin Maassa: se on kaikkein merkittävin säätilaan vaikuttava tekijä", sanoo Mark Lemmon Texasin A&M yliopistosta. "Sen ymmärtäminen, kuinka pöly pääsee ilmakehään, on avainasemassa. Jos sitä ei tiedetä, säätäkään on vaikea ennustaa oikein."

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)