Jättiläismäinen pölypyörre kuvattiin Marsista - korkeutta 20 kilometriä

Nasan MRO-luotain on kuvannut historiallisen pölypyörteen Marsin pinnalta. Pyörteen varjosta arvioiden se ulottuu liki uskomattomaan 20 kilometrin korkeuteen.

Nyt havaitun "hirviöpyörteen" koko on aivan eri mittasuhteissa kuin mikään aiemmin havaittu. Edellinen ennätyksen haltija oli 800 metriä korkea.

Halkaisijaltaan ennätyspyörre oli noin 70 metriä leveä.  Vaaleana patsaana nouseva pyörre saa energiansa auringon lämmittämästä kohoavasta ilmasta lähellä planeetan pintaa.

Kuva otettiin 14. maaliskuuta Amazonis Planitian alueella Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla. Alue on tasaista alankoa, jolta on kuvattu runsaasti pölypyörteiden planeetan pintaan jättämiä vanoja.

Parhaillaan meneillään oleva Marsin pohjoisen pallonpuoliskon kesä lämmittää planeetan pintaa ja aiheuttaa runsaasti pölypyörteitä.

Maapallolla pölypyörteet ovat yleensä suhteellisen vaarattomia ilmiöitä verrattuina tornadoihin eli trombeihin, jotka liittyvät yleensä poikkeuksellisen voimakkaisiin ukkospilviin.

Harvinaiset kaikkein suurimmat pölypyörteet ovat maapallolla yleensä reilun kilometrin korkuisia. Marsin Maata pienempi painovoima ja vain reilun sadasosan ilmanpaine mahdollistavat vieläkin suuremmat pyörteet.

Nasa julkaisi myös animaation siitä, miltä jättipölypyörre näyttäisi, mikäli sitä pääsisi katselemaan ilmasta Marsissa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)