Perseverancen laskeutumisalueella pölymyrskyistä ja -pyörteistä ei ole pulaa

Uusi tutkimus pureutuu Jezero-kraatterin sääolosuhteisiin Perseverancen havaintojen perusteella. Kraatterin arvioidaan olevan yksi Marsin aktiivisimmista pölyn lähteistä.

"Paikallinen pölymyrsky oli tammikuussa alueella, mutta pölykausi jatkuu yhä, joten myrskyjä nähdään varmasti lisää", kertoo Claire Newman Aeolis-tutkimusyrityksestä.

Newmanin ennustus on huomattavan varma, sillä alue jolle mönkijä laskeutui on osoittautunut pölypyörteiden ja -myrskyjen tyysssijaksi.   

Nyt julkaistu tutkimus käsittelee Perseverancen havaintoja sen ensimmäisinä 216 solina eli Marsin vuorokautena. Arvion mukaan tyypillisenä päivänä ainakin neljä pölypyörrettä kulki mönkijän yli!

Lisäksi ajokin kamerat taltioivat kolme suurta tuulen nostamaa pölypilveä. Niistä suurin kattoi noin neljän neliökilometrin alueen.

Jezero-kraatterin pölymyrskyjen yleisyys saattaa johtua siitä, että Marsin pinnanmuodot muodostavat pohjois-etelä-suuntaisen pölymyrskyjen "käytävän", johon muodostuu paljon myrskyjä niille otollisena vuodenaikana.

"Joka kerta, kun Marsiin laskeudutaan se antaa meille paremman mahdollisuuden ymmärtää planeetan säätä", Newman toteaa.

Ydinparistojensa ansiosta pöly ei ole Perseverancelle ja sen sisarmönkijälle Curiositylle yhtä suuri ongelma kuin aurinkopaneeleja käyttäville laskeutujille, joiden teho laskee pölyn kertyessä niiden päälle. Esimerkiksi InSight-laskeutuja kärsii kovasti pölystä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)