Nääntyvä Mars-laskeutuja lähetti viimeisen selfiensä

Marsin tuulten kuljettama pöly koituu yleensä aurinkopaneeleja käyttävien laskeutujien kohtaloksi. Nasa julkaisi InSight-laskeutujan selfien, joka tulee jäämään luotaimen viimeiseksi.

InSight otti selfiensä 24. huhtikuuta. Se oli luotaimen 1211. Marsin vuorokausi laskeutumisen jälkeen. Kun tuoretta selfietä verrataan kuvaparissa laskeutumisen jälkeen otettuun, on helppo nähdä hurja muutos pölyn määrässä.

Nasa on pitkään raportoinut InSightin kärsivän aurinkopaneelien antaman tehon alentumisesta. Väliaikainen pelastus voisi olla läheltä kulkeva Marsin pölypyörre, joka puhdistaisi samalla aurinkopaneeleja.

"Olemme toivoneet pölypuhdistusta, jollaisen näimme useita kertoja Spirit ja Opportunity -mönkijöillä. Se on yhä mahdollinen, mutta energia on niin vähissä, että keskitymme vain tieteeseen", sanoo InSightin päätutkija Bruce Banerdt.

Kameran sisältävä robottikäsivarsi on tarkoitus jättää paikoilleen toukokuun aikana eikä sitä enää käytetä. Arvion mukaan laskeutujan tiedemittaukset on pakko lopettaa lähikuukausina ja luotaimen kaikki toiminta loppuu viimeistään kuluvan vuoden lopussa.

Ratkaisu toiminnan pitkittämiseen aurinkopaneeleja käyttävillä luotaimilla voisi olla tuulilasinpyyhkijää muistuttava harjakäsivarsi. Sillä pölyä saataisiin pyyhittyä pois paneelien päältä. Yleensä laskeutujien tieteellisten tavoitteiden katsotaan kuitenkin täyttyvän pölyyntymistä nopeammin eikä pyyhkimiä ole Mars-luotaimiin toistaiseksi lisätty.

Curiosity ja Perseverance käyttävät tasaisesti tehoa antavia ydinparistoja eivätkä ne kärsi pölystä tehotuotannossaan. Pöly kuitenkin vaurioittaa niidenkin liikkuvia osia.

InSight laskeutui Marsiin toukokuussa 2018. Sen päätehtävänä on selvittää Marsin sisäistä rakennetta esimerkiksi seismometrin avulla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)