Venäjän rakettilaukaisu näkyi maanantain aamutaivaalla

Kirkas rakettilaukaisun aiheuttama valoilmiö näkyi Suomessa aamulla 10. lokakuuta. Kyseessä oli Venäjän Plesetskistä tehty Sojuz-laukaisu kyydissään Glonass-satelliitti.

Kello 5.52 tapahtuneesta laukaisusta on tullut useita silminnäkijäraportteja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään. Tiettävästi laukaisu näkyi lähes koko Suomen alueelta itätaivaalla.

"Vihertävän vaalea spiraali, jolla oli aluksi halo. – – Kirkas kohta keskellä kuin tähti", kuvailee ilmiön Heinävedeltä nähnyt Jaana Koukkula.

"Spiraali kesti pitkään. Vähitellen se vain suureni ja lopulta hävisi", hän jatkaa.

Kantoraketin luoma palokaasujen pilvi oli hätkähdyttävän kirkas hämärällä aamutaivaalla, koska se oli tarpeeksi korkealla ollakseen Auringon valaisema. Rakettipilvi laajeni ja hälveni muutaman minuutin kuluessa rakettipolttojen jälkeen.

Laukaisu on osa Venäjän Glonass-navigointijärjestelmän uudistamista ja se vei suhteellisen korkealle kiertoradalle viidennen tämän sukupolven satelliitin. Laukaisulla ei siis ole suoraa kytköstä sotaan Ukrainassa.

Viime vuosina näyttäviä laukaisuja Plesetskistä on nähty muutamia kertoja vuodessa, kun keli ja laukaisun kellonaika ovat sopivia. Edellinen tällainen oli Angara-kantoraketin laukaisu huhtikuun lopussa ja Sojuz-laukaisu viime vuoden syyskuussa.

Niiden lisäksi taivaalla on näkynyt myös Yhdysvalloista tehtyjen Starlink-satelliittien laukaisuihin liittyviä raketin ylimmän vaiheen ratamuutosten rakettipolttoja ja polttoainepilviä esimerkiksi tämän vuoden elokuussa ja viime vuoden syyskuussa.