Venäjän rakettilaukaisu herätti huomiota perjantai-iltana

Venäjän Angara-kantoraketin 1.2-versio lensi ensimmäistä kertaa perjantaina. Plesetskin avaruuskeskuksen laukaisu sai aikaan valoilmiön, joka havaittiin eri puolilla Suomea. 

Angara lähti matkaan kello 22.55. Itätaivaalla pohjoiseen suuntaan liikkuneessa valoilmiössä erottui useita valopisteitä. Ne viestivät raketin vaiheiden irrotuksista.

Ursan Taivaanvahti-havaintopalveluun oli lauantai-iltapäivään mennessä saapunut 21 havaintoa, jotka sijoittuvat Taivaanvahdin kartalla laajalle alueelle. Raportit sisältävät useita kännykkävideoita.

Valoa aiheuttivat rakettimoottorien oma hohde ja rakettivaiheet. Taivaalla erottuivat myös irrotetut kärkikartion puolikkaat. Palokaasujen ja ylijääneiden ajoaineiden pilvet olivat niin korkealla, että auringonvalo heijastui niistä.  

"Näimme kolme outoa valoa liikkuvan taivaalla. Valot liikkuivat jonossa, ensimmäisessä ja viimeisessä näkyi outoa 'suihkua' ja ne loistivat kirkkaammin kuin keskimmäinen", kuvailee ilmiötä Osmo Hyvärinen Taivaanvahdissa.

Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos raportoi laukaisun sujuneen onnistuneesti ja julkaisi siitä myös videon YouTubessa.

Laukaisu vei kiertoradalle sotilaallisen tiedustelusatelliitin. Raketin ensimmäinen vaihe putosi Pohjoiseen jäämereen Novaja Zemljan eteläpuolelle ja toinen vaihe Kamtšatkan niemimaan läheisyyteen.

Angara 1.2 on 42 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 3,6 metriä. Sen laukaisumassa 172 tonnia on noin puolet tyypillisestä Sojuz-raketista. Venäjällä on käytössä myös raskaan sarjan Angara 5 -versio, jossa on neljä apurakettia.