Kautta aikojen suurin rakettilaukaisu Suomen lähialueelta onnistui

Venäjä onnistui uuden Angara 5 -kantorakettinsa ensilaukaisussa tiistaina. Raketti laukaistiin Vienanmeren itäpuolelta Plesetskin avaruuskeskuksesta kello 7.57 aamulla.

Angara 5 on massaltaan 770 tonnia. Korkeudeltaan se on 55 metriä eli vastaa 16-kerroksista kerrostaloa. Kyseessä on kautta aikojen suurin raketti, joka on koskaan laukaistu näin läheltä Suomea.

Tämä oli myös itänaapurin ensimmäinen kiertoradalle tehty laukaisu uudella kantorakettimallilla sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Angara on nestemäistä polttoainetta käyttävä rakettiperhe, josta on suunniteltu useita eri kokoisia ja eri apurakettimäärällä varustettuja versioita. Suurin kaavailtu rakettiversio voisi viedä matalalle Maata kiertävälle radalle peräti 35 tonnin kuorman.

Uuden rakettiperheen on määrä vähitellen korvata kaikki muut Venäjän rakettiperheet lukuun ottamatta Sojuz-rakettien uusinta versiota. Miehitetyt laukaisut Angaralla ovat toistaiseksi vain hahmotelmia eikä niitä ole vielä näköpiirissä.

Raketin kyydissä oli vain testihyötykuorma eikä toimivaa satelliittia. Angaran pienempää versiota testattiin onnistuneesti jo heinäkuussa laukaisulla, joka ei tavoitellut kiertorataa. 

Suomalainen Antti Mikkola kuvasi raketin jälkeensä jättämän vanan Lapin Sallasta aamulla kello 8.05. Hän raportoi havainnostaan Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä.

Verrattuna kiinteitä rakettipolttoaineita käyttävien mannertenvälisten ohjusten kokeisiin nestemäisten rakettien laukaisut eivät yleensä ole yhtä näyttäviä, koska ne jättävät vähemmän vanaa taivaalle. 

Aiheesta lisää Roscosmos (englanniksi Google-kääntäjällä)

Laukaisuvideo YouTubessa