Rakettilaukaisuilmiö näyttäytyi tiistain vastaisena yönä kahdesti Suomen taivailla

Ilmiön aiheuttajaksi paljastuivat Atlas V -kantoraketin ylimmän vaiheen jarrutuspoltot. Molemmista ylilennoista on saapunut lukuisia havaintoja Ursan Taivaanvahtiin.

Rakettivaiheen moottorien käytöstä syntyi auringonvaloa heijastavia palokaasujen pilviä.

Ilmiö näkyi Suomen taivailla rakettivaiheen kahdella peräkkäisellä ratakierroksella, mikä on harvinaista. Vierailut ajoittuivat noin kello 22.40 ja 0.15 kohdalle.

Tätä kirjoitettaessa ilmiöstä on saapunut noin 40 havaintoa, jotka sijoittuvat lähinnä luoteisinta Lappia lukuunottamatta koko maan alueelle. Päivittyvä karttalinkki kertoo ajantasaisen tilanteen.   

Tapahtumista saa hyvän käsityksen katsomalla Markku Lintisen Taivaanvahdissa julkaistuja kuva-animaatioita Tampereen Ursan taivaskameralta. Nissä näkyvät sekä aiempi että myöhäisempi ylitys.

"Olin kuvaamassa revontulia pohjoista taivasta kohden, kun huomasin tämän valoilmiön minusta katsoen läntisellä taivaalla. Valo kulki ja oli näkyvissäni noin 6-7 minuuttia", kertoo havainnossaan Risto Syrjä Posiosta.

Eemeli Väänänen Tampereelta puolestaan onnistui ikuistamaan rakettipilven Näsinneulan vierellä. "Näytti äkkiseltään helikopterilta, mutta valo oli paljon voimakkaampi. Ikään kuin suuri valonheitin, joka laskeutui hitaasti keilan suuntaan", hän kertoo. 

Ilmiön aiheutti Vandenbergin avaruuskeskuksesta kello 21.12 laukaistu Atlas V -kantoraketti. Se vei napojen kautta kiertävälle radalle 705 kilometrin korkeuteen Landsat 9 -kaukokartoitussatelliitin.

Mukana oli myös muutama pienempi satelliitti, kuten CUTE-eksoplaneettasatelliitti, josta kerroimme hiljattain uutisessa.  

Suomesta on nyt lyhyen ajan kuluessa havaittu kaksi näyttävää raketti-ilmiötä. Edellisen aiheutti Sojuz-laukaisu 9. syyskuuta.

Kuvalliset havainnot ilmiöstä Taivaanvahdissa