Pian laukaistava nanosatelliitti tutkii eksoplaneettojen kaasukehiä

Murolaatikon kokoinen uusi satelliitti etsii merkkejä kuumien jupiterien kaasukehien spektreistä. Se on määrä laukaista avaruuteen 27. syyskuuta.

Satelliitti on kooltaan vain 30 x 20 x 10 senttimetriä. Nimen lyhenne CUTE tulee sanoista Colorado Ultraviolet Transit Experiment.

"Tämä on koe, jonka avulla Nasa haluaa nähdä, miten paljon tiedettä pystytään tekemään pienellä satelliitilla", sanoo hankkeen päätutkija Kevin France.

"Vain vuosikymmen sitten monet avaruusalalla olivat sitä mieltä, että CubeSatit olivat lähinnä leluja", toteaa satelliitin rakentaneen LASP-laboratorion Daniel Baker.

"Ne olivat hyödyllisinä opetukseen ja harjoitteluun, mutta laajalti oltiin skeptisiä niiden tiedehavaintojen tärkeyden suhteen."

Pienestä koostaan huolimatta CUTE kuitenkin sisältää lähiultravioletissa toimivan spektroskoopin. Se tutkii muutoksia emotähden spektrissä, kun kuuma kaasuekso kulkee tähden edestä.

Havaintojen avulla pystytään arvioimaan, miten nopeasti eksoplaneetta menettää kaasukehäänsä avaruuteen.

CUTEn on määrä pysyä toiminnassa kiertoradalla vuoden ajan. Nanosatelliittien huonona puolena on kuitenkin niiden epäluotettavuus verrattuna isompiin satelliitteihin.

Aiheesta lisää University of Colorado Boulder (englanniksi)