Kuvat paljastavat komeetta Atlaksen hajonneen ainakin kolmeen osaan

Pyrstötähti Atlas (C/2019 Y4) on varmistumassa alisuorittajaksi alkuperäisiin toiveisiin nähden. Tuoreet havainnot vahvistavat komeetan ytimen lohjenneen. 

Eilen julkaistun raportin mukaan pyrstötähden ydin on hajonnut ainakin kolmeen palaseen, joiden etäisyys toisistaan on ehtinyt kasvaa tuhansiksi kilometreiksi.

Lohkeaminen erottuu myös oheisessa tähtiharrastaja Rauno Päivisen kuvassa .

"Iso näytös on peruttu ja vähän pienempikin. Atlaksen käyttäytyminen jää nyt aktiivisten harrastajien mielenkiinnon kohteeksi, yleisökomeetaksi tästä ei ole", arvioi Veikko Mäkelä Ursan asteroidit ja komeetat -ryhmästä.

Toistaiseksi komeetan kirkkaus on pudonnut kaksi magnitudia siitä, mitä se oli maaliskuun loppupuolella.

Kyseessä ei ole kuitenkaan totaalinen katoaminen, kuten joillakin pyrstötähdillä on havaittu. On periaatteessa vielä mahdollista, että kappaleet olisivat tarpeeksi suuria selvitäkseen Auringon ohituksesta.

Useat uudet ennusteet Atlaksen kirkkauden kehittymisestä ovat kuitenkin olleet pessimistisiä.

Japanilainen Seiichi Yoshida ennustaa kirkkauden vaipuvan ainoastaan alaspäin nykyisestä ja myös Gideon van Buitenen povaa valovoiman putoamista.

"Hajoamisen seuranta on kiinnostavaa niin ammattilaisten kuin harrastajienkin kannalta. Tämä ei ole mikä tahansa pikkukomeetta", Mäkelä huomauttaa. "Alkujaan se näytti oikein kiinnostavalta."

Vielä maaliskuussa Atlaksen kirkkauskehitys vaikutti hyvin erikoiselta ja lupaavalta. Huhtikuun alussa tapahtui kuitenkin selvä muutos.

Tällä hetkellä on mahdoton sanoa varmuudella, lähteekö kirkkaus vielä ylöspäin.

Mikäli ytimen kappaleet olisivat tarpeeksi suuria selviytyäkseen eivätkä hajoaisi edelleen, olisi komeetta parhaimmillaan toukokuun loppupuolella. 

Kuvalliset havainnot Atlaksesta Ursan Taivaanvahti-havaintopalvelussa.