Galaksilta DF2 puuttuu sittenkin pimeä aine lähes kokonaan

Kolme vuotta takaperin tutkijat totesivat, että galaksi DF2 ei sisällä lainkaan pimeää ainetta. Sittemmin DF2 julistettiin taas normaaliksi tapaukseksi. Nyt uusi tutkimus on palauttanut alkuperäiset johtopäätökset.

Vuonna 2018 Hubble-teleskooppia käyttäneet tutkijat tulivat yllättävään johtopäätökseen hyvin harvan galaksin DF2 koostumuksesta: siltä näytti puuttuvan pimeä aine kokonaan.

Koska galaksien uskotaan alkujaan syntyvän pimeän aineen keskittymiin, löytö oli poikkeava.

Vuotta myöhemmin uudessa tutkimuksessa DF2 todettiinkin normaaliksi galaksiksi, jonka aineesta valtaosa on pimeää ainetta. Johtopäätös perustui siihen, että galaksin etäisyys meistä oli arvioitu alun perin liian suureksi.

"Ihmiset olivat oikeassa kyseenalaistaessaan alkuperäisen tuloksen, koska se on niin epätavallinen", sanoo Pieter van Dokkum Yalen yliopistosta.

Nyt DF2:n etäisyys on mitattu jälleen uudelleen. Apuna käytettiin sen reunamilla olevia punaisia jättiläistähtiä. Nämä tähdet saavuttavat saman kirkkauden kehityksensä huippuvaiheessa, jonka vuoksi ne ovat vakiintuneita mittatikkuja arvioitaessa välimatkoja meitä lähellä oleviin galakseihin.

Mittaus osoitti, että DF2 sijaitsee meistä 72 miljoonan valovuoden päässä. Tämä on kauempana kuin alkujaan vuonna 2018 arvioitu 65 miljoonaa valovuotta.

Tulos tarkoittaa, että DF2 on sittenkin käytännössä tyhjä pimeästä aineesta. Tutkijoiden arvioiden mukaan galaksi voi sisältää vain muutaman prosentin pimeää ainetta, 1/400 siitä mitä normaalisti olisi odotettavissa.

Syy pimeän aineen lähes täydelliseen puuttumiseen ei ole selvillä.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)