Outo löytö hämmentää tutkijoita – tästä galaksista puuttuu pimeä aine kokonaan

Tähtitieteilijät ovat havainneet galaksin, jossa ei näytä olevan ollenkaan niin sanottua pimeää ainetta. Löytö osoittaa kiistattomasti, että pimeä aine todellakin on jotain muuta kuin tavallista materiaa. 

Suurin osa maailmankaikkeuden materiasta on tuntematonta pimeää ainetta. Nyt tutkijat ovat hämmästykseen löytäneet galaksin, joka muodostuu lähes kokonaan pelkästä tavallisesta aineesta.

"Jos galaksissa on pimeää ainetta, sitä on erittäin vähän", toteaa Pieter van Dokkum Yalen yliopistosta. "Galaksin tähdet voivat selittää kaiken massan, eikä siellä näytä olevan tilaa pimeälle aineelle."

Dokkumin mukaan kyseessä onkin ensimmäinen galaksi, josta pimeää ainetta ei ole löytynyt lainkaan.

Kaikissa muissa galakseissa pimeä aine on merkittävässä roolissa. Siksi nyt löytyneen galaksin paljastuminen oli täysin odottamatonta.

“Vuosikymmenien ajan olemme ajatelleet, että galaksit aloittavat elämänsä pimeän aineen möykkyinä. Sen jälkeen tapahtuu kaikki muu", van Dokkum selittää. "NGC 1052-DF2 haastaa tavalliset ideat siitä, miten uskomme galaksien muodostuvan."

Löytö myös kumoaa spekulatiivisen niin sanotun MOND-teorian.

MONDia kannattaneiden mielestä nykykäsitys painovoimasta on väärä. Heidän mukaansa pimeän aineen sijaan havainnot voitaisiin selittää painovoiman suuruuden muuttumisella pitkillä matkoilla.

"Tämä havainto osoittaa, että pimeä aine on totta – sillä on oma erillinen olemassaolonsa, joka on erillään galaksin muista komponenteista", van Dokkum näkee.

Löytö julkaistaan uusimmassa Nature-tiedelehdessä. Havaintoihin käytettiin muun muassa Gemini North ja Keck-observatorioita sekä Hubble-avaruusteleskooppia.

Aiheesta lisää Gemini-observatorio (englanniksi)