Pimeästä aineesta tyhjän galaksin arvoitus ratkesi

Galaksista NGC 1052-DF2 näytti tyystin puuttuvan pimeä aine. Uuden tutkimuksen mukaan kyseessä olikin väärästä etäisyysarviosta johtuva virhepäätelmä.

Reilu vuosi sitten uutisoitiin poikkeuksellisesta galaksista, jossa ei näyttänyt olevan yhtään pimeää ainetta. Koska galaksien ajatellaan aloittaneen kehityksensä pimeän aineen möykkyinä, nykyteorioiden on ollut vaikea ymmärtää tällaista galaksia.

Nyt tutkijat uskovat löytäneensä vastauksen ongelmaan. Ratkaisu löytyi kohteen väärin lasketusta etäisyydestä. Käyttämällä viittä erilaista, toisistaan riippumatonta etäisyysarviota tutkijat huomasivat, että galaksi NGC 1052-DF2 on paljon lähempänä maapalloa kuin aiemmissa tutkimuksissa oli oletettu.

Alkujaan galaksin luultiin sijaitsevan noin 64 miljoonan valovuoden päässä aurinkokunnastamme. Oikea luku on vain noin 42 miljoonaa valovuotta.

Väärä etäisyys vaikuttaa moniin laskuihin. Korjatun etäisyyden perusteella galaksin massa on vain puolet aiemmin määritetystä. Tähdissä oleva massa on vain neljäsosa oletetusta.

Uusien arvioiden perusteella näyttää siltä, että merkittävä osa galaksin massasta on sittenkin pimeää ainetta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)