Dragon-aluksen laukaisua yritetään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä

Neljän hengen miehistö matkaa pian Kansainväliselle avaruusasemalle. SpaceX-yhtiö yrittää Crew Dragon -aluksen laukaisua maanantaina kello 2.27 Suomen aikaa.

Kyseessä on ensimmäinen rutiininomainen lento Crew Dragonilla. Se lensi miehittämättömänä maaliskuussa 2019 ja miehitetty testilento suoritettiin toukokuussa 2020.

Mikäli aikataulu pitää, Dragon telakoituu Kansainväliseen avaruusasemaan tiistaiaamuna kello 6.

Nasa sertifioi Dragonin miehitettyjä lentoja varten 10. marraskuuta. Kyseessä on Nasan ensimmäinen miehitetyn alusmallin hyväksyminen käyttöön sitten 1980-luvun alun, jolloin avaruussukkula kelpuutettiin. 

"Olen hirveän ylpeä sanoessani, että palaamme säännöllisiin miehitettyihin avaruuslentoihin Amerikan maaperältä amerikkalaisella raketilla ja avaruusaluksella", kommentoi Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine tiistaina.

"Sertifioinnin virstanpylväs on uskomaton suoritus Nasalta ja SpaceX:ltä. Tämä kirkastaa kehitystä, joka voidaan tehdä työskentelemällä yhdessä kaupallisen teollisuuden kanssa", hän jatkoi.

Lennolla oli tarkoitus olla mukana venäläinen miehistön jäsen. Venäjän avaruusjärjestö ei kuitenkaan ole vielä omalta osaltaan kelpuuttanut Dragon-alusta eikä siten päästänyt kosmonauttia kyytiin.

Kansainväliselle avaruusasemalle matkaavan miehistön päätehtävänä on suorittaa mikropainovoimaan liittyviä tieteellisiä kokeita. Monet niistä liittyvät astronauttien fysiologiaan.

Laukaisua, telakointia ja uuden miehistön tuloa avaruusasemalle voi seurata livenä Nasa TV:n kautta.

SpaceX-yhtiön johtaja Elon Musk ei todennäköisesti osallistu virallisiin lehdistötilaisuuksiin, koska hänellä epäillään olevan koronavirus. Musk kertoi tehneensä eilen neljä testiä, joista kaksi oli positiivia ja kaksi negatiivisia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)