SpaceX valmistelee historian raskainta rakettilaukaisua

Starshipin ja Super Heavyn testi lähestyy. Historian raskain lento avaruuteen voi tapahtua lähikuukausina. [Tähdet ja avaruus -lehden verkkouutiset jäävät kesätauolle 26.7. asti]

Tähän mennessä Starship-alusta on lennätetty vain yksinään laskeutumistesteissä. Starship on käynyt 10 kilometrin korkeudessa. 

Neljän epäonnistumineen lentotestin jälkeen Starshipin SN15-prototyyppi laskeutui onnistuneesti toukokuussa.

Seuraavaksi luvassa on ensimmäinen avaruuteen ulottuva lento yhdessä Super Heavy -rakettivaiheen kanssa. Starshipillä ja Super Heavyllä on yhteensä lähes 5 miljoonaa kiloa massaa eli enemmän kuin millään muulla raketilla aiemmin.

Laukaisun oli tarkoitus toteutua jo heinäkuussa, mutta yhtiön perustajan Elon Muskin mukaan lento lykkääntynee myöhemmäksi tänä vuonna. Rakettivaiheiden hän uskoo nousevan laukaisualustalle heinäkuussa.

Tarkoituksena on tehdä miehittämätön lento, jossa testataan alemman vaiheen lisäksi myös lämpökilven kestävyyttä ensimmäistä kertaa.

Super Heavy laskeutuu mereen Meksikonlahdelle. Starship puolestaan taivaltaa lähes kierroksen maapallon ympäri ja laskeutuu lähelle Havaijin saariryhmää niin ikään mereen.

Elon Musk on johtanut Starship-projektia hyödyntämällä ketterää kehitystä. Järjestelmään on matkan varrella tehty radikaalejakin muutoksia. Testausohjelma on edennyt rakettiprojektille poikkeuksellisen nopeasti.

Mahtava voitto SpaceX:lle oli Nasan huhtikuinen päätös, jossa Starshipin kuuversio valittiin kuljettamaan Yhdysvaltain astronautit Kuun pinnalle. Artemis-ohjelman lento tapahtuu aikaisintaan vuonna 2024.

Starshipin miehitettyä Dear Moon -lentoa Kuun ympäri odotetaan vuodelle 2023. Lennolle valittavat kahdeksan matkustajaa on määrä julkistaa lähiviikkoina. 

SpaceX:n Starship-hankkeesta on laaja artikkeli tänään maanantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/2021.