Elon Muskin Starship-prototyypin lentotesti onnistui täysin

Uudelleen käytettävien kantorakettien kehitys otti viime yönä ison askeleen eteenpäin. SpaceX-yhtiön Starship SN15 -prototyyppiraketti kohosi noin kymmeneen kilometriin ja laskeutui onnistuneesti.

Starship on miljardööri Elon Muskin lempiprojekti, jonka hän uskoo mullistavan avaruusmatkailun. Alus on mitoitettu kuljettamaan sata henkeä Marsiin. Nasa valitsi Starshipin myös kuuohjelmansa laskeutujaksi huhtikuussa.

"[Tämä on] ainoa tapa luoda nopeasti täysin uudelleen käytettäviä kiertorataraketteja, keskeistä teknologiaa, jota tarvitaan elämän levittämiseen muille planeetoille", perustelee Musk Starshipin lentokokeita Twitterissä tänä aamuna.

Lentänyt raketti on Starship-prototyyppi, joka on lopullista rakettia kevyempi eikä sisällä kaikkia osia. Prototyyppi on tarkoitettu lennon kriittisimmän vaiheen eli laskeutumisen ilmajarrutuksen ja kääntömanooverin testaamiseen.

Päästäkseen kiertoradalle rakettialus tarvitsee myös alemman rakettivaiheen, Super Heavyn. Yhdessä ne muodostavat laukaistaessa noin 120 metriä korkean kantoraketin, jolla on massaa 5 miljoonaa kiloa. Super Heavyn lentokokeiden on määrä alkaa tänä vuonna.

Elon Muskin strategiana teknologiakehityksessä on testata pieniä järjestelmäkokonaisuuksia käytännössä ja tehdä tarvittaessa muutoksia niihin ennen koko järjestelmän toteutusta.

Perinteisesti rakettikehitys on tehty pääosin suunnittelupöydällä. Lennätykseen on päästy vasta kun raketti on kokonaan valmis.

Starship SN-prototyyppejä oli lennätetty jo kuusi kertaa, ja ne olivat kaikki tuhoutuneet. Aiemmin maaliskuussa prototyyppi onnistui laskeutumaan, mutta vaurioitui hieman laskeutumisessa ja räjähti jälkeenpäin alustallaan.

SpaceX-yhtiön video testilennosta (englanniksi)