Lähes 1 600 toimivaa satelliittia – Starlink-satelliittiparvi kasvaa hurjaa vauhtia

Kaikkialla maailmassa toimiva satelliitti-internet Starlink kasvaa todella nopeasti. Satelliitteja on laukaistu jo 1 699 kappaletta ja niistä 1 578 on toiminnassa.

Sunnuntaina nousivat avaruuteen 60 viimeisintä satelliittia. Laukaisun video on poikkeuksellisen hieno sekä maisemiltaan että tekniseltä laadultaan.

Vierekkäin näytetyt videokuvat sekä ensimmäisestä vaiheesta että toisesta vaiheesta yhdessä niiden nopeuksien ja korkeuksien kanssa selittävät hyvin laukaisun etenemistä. Starlink-satelliittien vapautus tapahtuu 1 tunti 38 minuuttia laukaisun jälkeen.

Viimeistä edeltävällä laukaisulla 9. toukokuuta tehtiin historiaa, kun satelliitteja kuljettavan Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe pääsi jo kymmenenteen käyttökertaansa.

Käytännössä Starlink on niin saanut niin pitkän etumatkan satelliitti-internetinsä toteutukseen, että sille tuskin löytyy todellisia kilpailijoita vuosiin. Pisimmällä oleva toinen järjestelmä, OneWeb, joutui konkurssijärjestelyihin viime vuonna. Se tähtää uudessa omistuksessa järjestelmän toteutukseen hitaammin ja pienemmässä mittakaavassa.

Starlink-satelliitteja laukaistaan nyt 60 uutta 1–2 viikon välein. Järjestelmän on määrä olla käytettävissä lähes koko maailmasta vuodenvaihteen tienoilla. Yhtiö on hakenut lupaa peräti 42 000 satelliitin operointiin.

Valtavan satelliittimäärän vaikutukset tähtitieteelle ovat merkittävät. SpaceX pyrkii kehittämään järjestelmiä, joilla satelliittien heijastusta vähennetään huomattavasti. Ammattilaisobservatorioita ne kuitenkin häiritsevät sekä illan että aamun tunteina.