Starlink-satelliitteihin lisätään varjostimet – eivät jatkossa erotu taivaalta paljain silmin

Satelliittien määrän raju kasvu on uhka yötaivaan pimeydelle. SpaceX-yhtiö kertoi yksityiskohtia satelliittiensa aiheuttamien haittojen vähentämisestä.

SpaceX ilmoittaa tähtäävänsä siihen, että Starlink-satelliitit pysyvät paljain silmin havaittavina ainoastaan noin viikon laukaisunsa jälkeen.

Aluksi nostaessaan korkeuttaan satelliitti pitää aurinkopaneeliaan sivusuunnassa. Loppukorkeudessaan aurinkopaneeli käännetään ylöspäin, jolloin heijastusta on vähemmän.

Lisäksi satelliitit varustetaan avattavilla visiireillä, jotka toimivat niiden heijastussuojina. Tämä vähentää huomattavasti auringonvalon heijastusta satelliitin rungosta.

Yhtiön tavoitteena on, että satelliitit ovat lopulta maanpinnalta nähtyinä magnitudia 7 himmeämpiä. Tällöin niitä ei pystyisi ollenkaan erottamaan paljain silmin.

Vaikka suunnitellut parannukset auttavat, ne tuskin poistavat kaikkia haittoja. Yhteistyö ammattilaisobservatorioiden kanssa kuvausaikojen ja -suuntien sovittamiseksi häiriöttömiksi onkin tärkeää.

Tietoliikenteeseen tarkoitettuja Starlink-satelliitteja on viimeisen vuoden aikana laukaistu avaruuteen jo 420 kappaletta. Järjestelmän koon on määrä kasvaa askel askeleelta jopa kymmeniintuhansiin satelliitteihin.

Suomen taivaalla Starlinkit eivät vielä aiheuta juurikaan ongelmia, koska tähän mennessä laukaistut satelliitit nousevat enimmillään vain noin 20 astetta etelähorisontin yläpuolelle. Myöhemmin niitä voi näkyä kaikkialla taivaalla.

Tekokuut ovat näkyvissä ainoastaan ollessaan itse auringonvalossa ja heijastaessaan sitä katsojalle. Tämän vuoksi matalan radan satelliitteja ei näy keskellä yötä, kun Aurinko on tarpeeksi syvällä horisontin alapuolella.

Aiheesta lisää SpaceX (englanniksi)