IAU arvioi: Tulevat satelliittiparvet haittaavat vakavasti ammattilaisobservatorioiden havaintoja

Matalalla radalla Maata kiertävien satelliittien määrä kasvaa voimakkaasti. Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto IAU julkisti näkemyksiään, miten rakenteilla olevat satelliittiparvet vaikuttavat maailman taivaisiin.

Tähän asti matalalla radalla on ollut yhteensä noin 1 500 satelliittia. Parhaillaan rakenteilla on useita suuria tietoliikennesatelliittien parvia, kuten Starlink, OneWeb ja Kuiper. Niiden myötä määrä voi kasvaa lähivuosina 25 000 satelliittiin.

Ensimmäisen virallisen lausuntonsa satelliittiparvista IAU esitti viime kesäkuussa. Keskiviikkona julkaistu uusi lausuma sisältää näkökulmia ja tutkimusta useilta suurilta tähtitieteen toimijoilta, kuten ESOlta, ESAlta ja LSST-teleskoopilta.

Muutaman vuoden kuluttua matalan radan satelliitteja on todennäköisesti noin 1 500 kerrallaan horisontin yläpuolella kaikkialla maapallolla. Suurin osa niistä on liian himmeitä erotettaviksi paljain silmin.

IAU myöntää, että näkyvyyden mallintaminen on vaikeaa. Vielä ei osata sanoa, miten hyvin satelliittien kirkkautta saadaan laskettua auringonvalon heijastusta vähentävillä pinnotteilla.

Joka tapauksessa satelliittiparvet ovat tarpeeksi kirkkaita häiritäkseen modernien suurten teleskooppien kuvauslaitteistoja. Etenkin laajakulmaisesti taivasta kuvaaville havaintolaitteille vaikutus on merkittävä.

Esimerkiksi laajaa aluetta taivaalta kuvaava LSST eli Vera Rubin -observatorio tulee kärsimään satelliiteista noin kolmasosassa 30 sekunnin valotuksiaan. Haittoja pystytään vähentämään datankäsittelyllä ja aikataulutetuilla kohdealueiden valinnoilla.

Toistaiseksi satelliittien määrää taivaalla rajoittaa lähinnä Kansainvälinen televiestintäliitto ITU. Se hallinnoi sateliittien käyttämiä radiotaajuuksia ja myöntää lupia toimintaan. ITU ei kuitenkaan katso tilannetta yötaivaan havaintojen kannalta.

IAU yrittää yhdessä Amerikan tähtitieteellisen yhteisön AAS:n rinnalla käydä neuvotteluja avaruusjärjestöjen ja -yritysten kanssa.

Aiheesta lisää IAU (englanniksi)