OneWeb-satelliittiyhtiö konkurssiin - kilpailija Starlink kasvaa vauhdilla

Matalan Maata kiertävän radan internetin rakentaminen on haastavaa paitsi teknisesti myös taloudellisesti. 74 satelliittia avaruuteen vienyt OneWeb-yhtiö ilmoitti eilen konkurssistaan.

"Tämä on hyvin vaikea päivä meille. Niin moni ihminen omisti niin paljon energiaa, ponnistuksia ja intohimoa yrityksellemme ja tavoitteellemme", yhtiön toimitusjohtaja Adrian Steckel sanoi tiedotteessa.

OneWeb oli pyrkinyt rakentamaan mahdollisimman globaalia tiedonsiirtoverkkoa. Tavoitteena oli tarjota nopean vasteajan laajakaista kaikkialle maapallolla.  

Yhtiön vaikeuksista oli puhuttu pitkään. Vielä 21. maaliskuuta OneWeb ehti kuitenkin saada 34 satelliittia kiertoradalle yhdellä laukaisulla.

OneWebiin sijoitettiin yli kolme miljardia euroa, mutta hanke olisi tarvinnut arvion mukaan vielä 6,7 miljardia valmistuakseen.

Nyt 74:lle kiertoradalla olevalle satelliitille etsitään uutta ostajaa. Yhtiö jatkaa toimintaansa enää satelliittien ylläpidon osalta.

Vaikka useita uusia tietoliikenteelle omistettuja matalan radan satelliittiparvia on rakenteilla, ainoastaan SpaceX:n Starlink on päässyt kunnolla vauhtiin.

Starlinkillä on jo 360 käyttösatelliittia avaruudessa ja se tähtää palvelujen avaamiseen Pohjois-Amerikan alueella ennen tämän vuoden loppua.

"Tiedättekö montako matalan radan tietoliikennesatelliittiparvea tähän mennessä ei ole päätynyt konkurssiin? Nolla!", sanoi Elon Musk maaliskuun alkupuolella haastattelussaan.

"Iridium pärjää tällä hetkellä, mutta sen alkuperäinen yhtiö meni konkurssiin. Worldcom, Globalstar ja Teledesic menivät kaikki konkurssiin. Moni muu ei päässyt kovin pitkälle. Keskityn siihen, että me emme mene konkurssiin."

Musk arvioi, että Starlinkillä on potentiaalia tuottaa tietoliikenteellä enemmän rahaa kuin SpaceX tekee kantorakettilaukaisuilla. Musk aikoo investoida rahat Mars-lento-ohjelmaansa.

SpaceX rakentaa Starlink-satelliitteja kuuden päivävauhdilla ja arvioi tälle vuodelle yhteensä 24 laukaisua. Niistä jokaisella viedään noin 60 satelliittia avaruuteen.

Lopullinen järjestelmä tulisi suunnitelmien mukaan koostumaan peräti 40 000 satelliitista.

Tähtitieteilijät ovat kritisoineet Starlink-järjestelmää satelliittien näkyvyyden aiheuttamasta haitasta tähtitieteellisille havainnoille.

Musk on kuitenkin todennut, että kun tekokuut ovat lopullisilla radoillaan ja niiden asennot on stabiloitu, ne eivät olisi enää havaittavissa. Yhtiö kehittää myös heijastuksia estäviä pinnoitteita ja aurinkosuojaa.

Aiheesta lisää OneWeb (englanniksi)