Falcon Heavy lensi 3 vuoden tauon jälkeen – myös rakettivaiheiden laskeutuminen onnistui

Maailman suurin rakettilaukaisu yli kolmeen vuoteen sujui tänään ongelmitta. SpaceX-yhtiön Falcon Heavy -kantoraketti kuljetti avaruuteen Yhdysvaltojen salaisia sotilassatelliitteja.

Floridan Kennedyn avaruuskeskuksesta tehdyn laukaisun videolähetys on katsottavissa YouTubessa.

Kantoraketin keskimmäistä rakettivaihetta ei tällä kertaa yritetty saada laskeutumaan, vaan se oli kertakäyttöinen. Apuraketteina toimivat rakettivaiheet sen sijaan laskeutuivat näyttävästi lähelle laukaisupaikkaansa noin kahdeksan minuuttia laukaisun jälkeen.

SpaceX-yhtiön kiertoratalaukaisujen rakettivaiheet ovat laskeutuneet onnistuneesti jo yli 150 kertaa. Uudelleen käytettävien alimpien rakettivaiheidensa ansiosta SpaceX on käytännössä vallannut kaupalliset keskisuurten ja suurten satelliittien laukaisumarkkinat.

Tämä oli rakettimallin neljäs lento. Koelaukaisullaan helmikuussa 2018 Falcon Heavy vei avaruuteen Elon Muskin Tesla Roadster -auton. Kaupallinen ensilento koitti huhtikuussa 2019.

Falcon Heavy on toistaiseksi jäänyt monesta syystä vähälle käytölle. Yksi syy on, että se on niin paljon muita kaupallisia kantoraketteja suorituskykyisempi, että sitä tarvitsevia hyötykuormia on markkinoilla vain vähän. Toisaalta ensi vuodelle valmistellaan parhaillaan viittä Falcon Heavy -laukaisua.

Suuria rakettilaukaisuja on pian tulossa muitakin. Nasa valmistelee parhaillaan suuren SLS-kantorakettinsa miehittämätöntä ensilentoa, Artemis I:stä. Laukaisu koittaa näillä näkymin aikaisintaan 14. marraskuuta. SLS:n ensilaukaisun kokonaismassa on 2,6 miljoonaa kiloa.

SpaceX puolestaan valmistelee kokonaan uudelleen käytettävän Starshipin viivästynyttä ensilaukaisua tälle talvelle. Starshipin laukaisumassa on karkeasti 5 miljoonaa kiloa.