Seuranta - jättiraketti Falcon Heavy laukaistiin!

SpaceX-yhtiö onnistui historiallisessa laukaisussaan tiistaina kello 22.45. Raskaan sarjan Falcon Heavy -kantoraketti lensi ensimmäistä kertaa.

[23.45] SpaceX näyttää vielä livekuvaa toisen vaiheen kyydistä nettilähetyksessä. Elon Musk julkaisi myös lyhyen videon Tähtimies-nimellä ristitystä matkustajanukesta.

[23.35] Elon Musk raportoi, että Falcon Heavyn toisen vaiheen uudelleenkäynnistys onnistui ja se matkaa radallaan nyt 7000 kilometrin korkeudelle. Viiden tunnin jälkeen moottoria on tarkoitus käyttää vielä kerran Tesla-auton lähettämiseksi Aurinkoa kiertävälle radalle Marsin suuntaan.

[23.10] Laukaisuvideo on nyt katsottavissa uusintana YouTubessa.

[23.02] Tässä vaiheessa ei ole tietoa, onnistuiko keskimmäinen rakettivaihe laskeutumaan robottiproomuun. Toinen vaihe autoineen on Maata kiertävällä parkkiradalla ja sen moottori startataan uudelleen 10 minuutin kuluttua. 

[22.57] Näkymä Tesla-autosta ja sen kyydissä olevasta nukesta taustallaan maapallo päättää livevideolähetyksen.

[22.55] Robottiproomun kyytiin laskeutuvalta päävaiheelta ei saada tässä vaiheessa signaalia. Kamera näytti näkymiä toisen vaiheen kyydissä olevan auton kyydistä.

[22.53] Sivuilla olleet apuraketit laskeutuivat onnistuneesti vierekkäin alustoilleen Floridassa!

[22.51] Mukana olevat kamerat näyttävät maisemia eri rakettivaiheiden kyydistä. Kaikki kolme ensimmäiseen vaiheen rakettiyksikköä toimivat odotetusti. Erityisen jännittävää tulee olemaan, kun kärkikartion avauduttua nähdään kuvaa auton kyydistä.

[22.47] Raketti rikkoi äänivallin ja kiihdyttää edelleen. Maksimirasituksen hetki on ohitettu onnistuneesti. Apuraketteina olevat sivuvaiheet irrotettiin ja ne aloittavat palaamisensa Floridaan.

[22.46] Falcon Heavylla on nopeutta 1000 kilometriä tunnissa ja korkeutta 7,3 kilometriä.

[22.45] Raketti starttasi ja nousi onnistuneesti!

[22.43] Raketti on nyt itsenäisesti sisäisen tietokoneensa ohjaamana. Kaikki näyttää toimivan odotetusti. 2 minuuttia laukaisuun.

[22.40] Lähtölaskenta jatkuu ongelmitta ja videolähetys on käynnissä. Raketti höyryää laukaisualustallaan nestehapen haihtuessa.

[21.55] 50 minuuttia laukaisuun. Kovimman rasituksen raketti kokee 1 minuutin ja 6 sekunnin kohdalla. Jännittävimmät hetket ovat rakettivaiheiden irrottamiset ja laskeutumiset. Sivuvaiheet irtoavat 2:33 ja päävaihe 3:07. Sivuvaiheet laskeutuvat 7:58 ja päävaihe 8:19. Niistä kerrotaan kaaviossa.

[21.30] Polttoaineena toimivan RP-1-kerosiinin tankkaaminen on aloitettu ja sen tankkaus jatkuu T-6-minuuttiin asti. Nestehapen tankkaamisen on määrä alkaa 45 minuuttia ennen laukaisua. Karkeasti 90 prosenttia kantoraketin laukaisumassasta on polttoainetta ja hapetinta.

[20.50] SpaceX kertoo, että H-hetki laukaisuyritykselle on kello 22.45 Suomen aikaa. Laukaisuikkuna on auki sen jälkeen ainoastaan 15 minuuttia. Videolähetyksen odotetaan alkavan SpaceXin sivuilla 20 minuuttia ennen H-hetkeä.

[20.40] Lykkäysten syynä ovat tänä iltana olleet yläilmakehän kovat tuulet. SpaceX on luvannut ilmoittaa pian seuraavan yrityksen kellonajan (tänään välillä 22.05-23.00). Laukaisun suunniteltua etenemistä pääsee fiilistelemään tästä animaatiosta.

[20.20] Riski kantoraketin epäonnistumisesta ensimmäisellä laukaisulla on aina paljon suurempi kuin normaalilaukaisuissa. Mikäli laukaisu ei tapahdu tiistaina, uusi yritys koittaa keskiviikkona samaan aikaan. Ennusteen mukaan sää sallii laukaisun tänään 90 prosentin todennäköisyydellä.

[20.15] Rakettimallin ensilento on viivästynyt useilla vuosilla. Elon Musk on kertonut, että idea Falcon 9:n ensimmäisen vaiheen rakettien käyttämisestä isomman kantoraketin sivuilla apuraketteina osoittautui paljon monimutkaisemmaksi kuin tiimi alussa luuli. 

[20.10] Ilman rakettiyksiköiden uudelleenkäyttöä Falcon Heavy pystyisi viemään matalalle kiertoradalle 64 tonnin kuorman. Hyötykuormana avaruuteen yritetään viedä yhtiön johtajan Elon Muskin Tesla Roadster -henkilöauto.

Falcon Heavy on 70 metriä korkea ja sen ensimmäisessä vaiheessa on kolme rakettiyksikköä, joista jokaisessa on 9 moottoria. Kyseessä on suurimman uuden rakettimallin laukaisu sitten vuonna 1987 lentäneen Neuvostoliiton Energia-kantoraketin.

Näet tapahtumat internetissä SpaceX:n livevideosta.