Kiinan marsmönkijä saavutti tavoitteensa – matkaa on taittunut melkein kilometri

Zhurong-mönkijä on selvinnyt 90 Marsin vuorokautta planeetan pinnalla ja täyttänyt siten Kiinan asettaman tavoitteen. Myös mönkijän kaikkien instrumenttien kerrotaan tehneen tiedemittauksia.

Tänään julkaistulla kartalla näkyy mönkijän eteneminen. Etelään suuntautuvalla reitillä Utopia Planitian alueella on ajometrejä kertynyt yli 800.

Heinäkuun lopussa mönkijän ilmoitettiin edenneen alueelle, jolla esteitä on enemmän kuin laskeutumisalueen läheisyydessä. Ajohaasteita aiheuttavat kivet, törmäyskraatterit ja dyynit.

Tieteen puolesta mönkijän halutaan tutkivan Marsin muinaisen meren arvioitua ranta-aluetta. Zhurongilta voidaan odottaa paljon pidempääkin toimintaa kuin etukäteen tavoitteeksi asetettua 90 solia eikä mistään ongelmista ole raportoitu. Zhurongin instrumentteihin kuuluvat pinnan koostumusta mittaavat anturit, multispektrikamera, maatutka, meteorologisia mittalaitteita sekä magnetometri.

Kiina on perinteisesti asettanut luotaimiensa vähimmäistavoitteiden riman alhaalle, mutta monet niistä ovat ylittäneet odotukset reilusti.

Mönkijän ajoreittisuunnitelmaa ei ole päästetty julkisuuteen. Tähän on myös vaikuttanut laskeutumisen epätarkkuus. Se oli niin suuri, ettei yksityiskohtaista suunnitelmaa voitu tehdä etukäteen, vaan suunnitelma täytyi muodostaa toteutuneen laskeutumisalueen mukaan.

240-kiloinen Zhurong laskeutui Marsin pinnalle toukokuussa. Kesäkuussa Kiina julkaisi kaksi mönkijän ottamaa panoraamaa.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)