Kiina julkaisi jättipanoraaman Marsin pinnalta

Marsiin toukokuussa laskeutuneen Zhurong-mönkijän ison koon kuvia on ehditty odottaa. Kiina on nyt julkaissut useita isoja värikuvia ja videoita Marsin pinnalta.

Pääroolissa on panoraama, joka on täydessä koossaan peräti 15 tuhatta pikseliä leveä. Siinä näkyvät mönkijän ajojäljet laskeutujan luota sekä kauempana oleva lämpökilven takakansi ja jarruvarjo Marsin pinnalla.

Katseltavissa on myös erillinen 12 tuhannen pikselin levyinen panoraama, jonka mönkijä otti ollessaan vielä laskeutujan kannella.

Kiina julkaisi myös useita kuvasarjoista koostettuja animaatioita. Laskeutumisvideo näyttää jarruvarjon avautumisen, takakannen irrottamisen sekä alaspäin otetut laskeutumiskuvat.

Zhurongin kerrotaan edenneen Marsin pinnalla jo 236 metrin matkan. Ennen lähtöään laskeutujan läheisyydestä se laski myös pienen kameran, jonka avulla saatiin kuva mönkijästä ja sen laskeutumisvaiheesta.

Mönkijä on taltioinut myös ääniä ajaessaan alas laskeutujan päältä. Marsin pinnalta julkistettiin myös erilliskameran video.

Kuviin ja videoihin panostaminen osoittaa, miten tärkeässä roolissa marslaskeutumisen esittely teknisenä saavutuksena on Kiinassa. Zhurong-mönkijän tieteellistä merkittävyyttä on toistaiseksi vaikea arvioida.

240-kiloisen Zhurong-mönkijän tavoitteena on pysyä toiminnassa vähintään 90 Marsin vuorokauden ajan. Tianwen-1-kiertolaisluotaimen toivotaan toimivan yhden Marsin vuoden eli kahden Maan vuoden ajan.

Aiheesta lisää CNSA (kiinaksi)