Kiina julkaisi harvinaisen luotain-selfien Marsin kiertoradalta

Kuvat luotaimista planeetta taustallaan ovat olleet tähän mennessä lähinnä taiteilijan näkemyksiä. Kiina yllätti maailman julkaisemalla Tianwen-1-luotaimesta kuvan, joka on otettu irrallisella kameralla.

Vuoden ensimmäisenä päivänä julkaistuissa otoksissa on sekä oheinen kauempaa luotaimesta otettu kuva että lähikuva.

Kuvien ottamisen aikaan luotain oli Marsin pohjoisen napajäätikön yläpuolella. Valkoisena erottuva alue Marsin pinnalla on jäätikön vesi- ja hiilidioksidijäätä.

Kuvat on otettu luotaimen mukana olleella kameralla, joka päästettiin irti. Kuvat se lähetti langattomasti luotaimelle. 

Lisäksi Kiina julkaisi erillisen kuvan Marsin pohjoisesta napajäätiköstä sekä Zhurong-mönkijän ottaman laajan panoraaman.

Kiinan ensimmäisisten kuuluotainten kuvia julkaistiin vain rajoitetusti, mutta yleisön kiinnostuksen huomaamisen jälkeen kuvien rooli on korostunut.

Myös Zhurong-mönkijällä oli mukanaan erillinen Marsin pinnalle laskettu kameramoduuli, joka mahdollisti selfiekuvat ja -videot yhdessä laskeutumisalustan kanssa.

Tianwen-1-luotain saapui Kuun kiertoradalle viime vuoden helmikuussa. Sen mukanaan kuljettama Zhurong-mönkijä laskeutui Marsin pinnalle toukokuussa. Mönkijä on ajanut tähän mennessä 1,4 kilometrin matkan Marsissa ja ylittänyt reilusti sille asetetun kolmen kuukauden toimintatavoitteen.

Kiina panostaa avaruustoimintaan toden teolla. Se teki viime vuonna 53 kiertoratalaukaisua, mikä oli maailman johtava luku. Toisena oli Yhdysvallat 48:lla ja kolmantena Venäjä 24:llä.

Joulukuun lopussa Kiina myös raportoi, että Kuuohjelman seuraava vaihe on saanut poliittisen hyväksynnän. Chang'e 6, 7 ja 8 -laskeutujilla tutkitaan seuraavina vuosina Kuun eteläistä napa-aluetta, haetaan sieltä näyte ja valmistellaan Venäjän kanssa vuoteen 2035 mennessä toteutettavaa kuututkimusasemaa.