Intuitive Machinesin kuuluotain kaatui laskeutumisessaan - tavoitteiden saavuttamisesta ollaan toiveikkaita

Nasa järjesti IM-1-luotainlennon lehdistötilaisuuden lauantain vastaisena yönä. Laskeutuja todennäköisesti kallistui kyljelleen 90 asteen kulmaan sen tultua Kuun pinnalle.

Luotain laskeutui Kuun pinnalle 7 vuorokauden lennon jälkeen torstain ja perjantain välisenä yönä. Tuolloin signaalin saaminen myöhästyi oletusta, mutta se saatiin vastaanotettua. Tämä kertoi, että laskeutuja oli toiminnassa Kuun pinnalla, mutta paljoa enempää tietoa ei jaettu ennen lehdistötilaisuutta.

"Rakennamme kokonaiskuvaa, mutta uskon, että tulimme hieman nopeammin alas kuin suunnittelimme. Yksi laskeutumisjaloista saattoi katketa, mikä johti laskeutujan kaatumiseen. Kestää pari päivää ennen kuin pääsemme selville tilanteesta", kertoi Intuitive Machinesin toimitusjohtaja Steve Altimus.

Tiimi painottaa, että kyseessä oli kokonaisuudessaan onnistunut pehmeä laskeutuminen, vaikka nopeus oli aiottua suurempi. Arvion mukaan laskeutujan pystysuuntuinen nopeus oli noin 10 kilometriä tunnissa. Sivusuunnassa nopeutta oli noin 3 kilometriä tunnissa, kun suunnittelussa varauduttiin 1 kilometriin tunnissa.

IM-1 on sekä ensimmäinen Yhdysvaltojen pehmeä laskeutuminen Kuuhun sitten 1970-luvun että ensimmäinen yksityisyrityksen kuulaskeutuminen, jota voidaan pitää pääosin onnistuneena. Tiimi on toiveikas, että tiedehyötykuormat pystyvät toteuttamaan tehtävänsä kaatumisesta huolimatta.

Intuitive Machinesin ensimmäinen kuuluotain laukaistiin matkaan 15. helmikuuta SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketilla. 

Kuulaskeutuja on nimeltään Odysseus ja malliltaan Nova-C. Kyseessä on laukaisumassaltaan 1,9 tonnin luotain, jolla on kyydissään useita Nasan sekä muiden toimijoiden hyötykuormia. Nasa maksoi luotaimen toteutuksesta CLPS-ohjelmassa osana Artemis-ohjelmaan liittyviä luotainlentoja.

Laskeutumisen jälkeen otettuja kuvia ei ole vielä esitelty, ainoastaan yksittäinen laskeutumisen aikana otettu kuva. Yksi syistä tähän on odotettua hitaampi tiedonsiirto johtuen luotaimen asennosta. Ensimmäisten pinnalta otettujen kuvien julkistusta toivotaan viikonlopun aikana.

Tilanne muistuttaa paljolti tammikuussa laskeutunutta Japanin SLIM-luotainta, joka sekin kaatui laskeutumisessaan ja jonka toiminta jäi suunniteltua lyhyemmäksi.

CLPS-ohjelman ensimmäinen luotain, Astrobotic-yrityksen Peregrine-1-luotain puolestaan laukaistiin matkaan 8. tammikuuta, mutta tekninen vika esti sen laskeutumisyrityksen ja luotain palasi radallaan Maan ilmakehään ja tuhoutui.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)