Intia onnistui Kuussa! - Laskeutumisseuranta
Ensimmäinen laskeutuminen Kuuhun on suuri haaste Intialle. Kunnianhimoisesti mukana on jopa pieni mönkijä. Päivitämme tätä uutista laskeutumisyrityksen edetessä.
[25.8. Klo 10.55] ISRO on julkistanut nopeutetun videon mönkijän ajamisesta Kuun pinnalle.
[23.8. Klo 22.30] ISRO on julkaissut kuva-animaation, jonka Chandrayaan-3 otti lähestyessään laskeutumispaikkaansa.
[Klo 17.10] ISRO raportoi laskeutujan kolmen tiedehyötykuorman (ILSA-seismografi, RAMBHA-plasmamittari ja CHaSTE-pinta-analysaattori) käynnistämisestä torstaina. Mönkijän ajo-operaatio on käynnissä, mutta yksityiskohtia tai etenemisen määrää ei ole kerrottu. Laskeutujalta julkaistiin kuva, joka näyttää ympäristön olevan suhteellisen tasainen.
[Klo 20.45] Laskeutujan mukanaan kuljettama Pragyan-mönkijä on ajanut onnistuneesti laskeutumisrampille. Mönkijä on massaltaan 26 kiloa ja sillä on kaksi tieteellistä hyötykuormaa. ISRO ei ole julkaissut vielä juurikaan kuvia. Odotettavissa on myös myöhemmin laskeutujan lähestymisestään tallentama video.
[Klo 16.10] Mönkijä aiotaan ajaa alas laskeutujasta 2-4 tuntia laskeutumisen jälkeen. Tiimi kertoo haaveilevansa Kuun yöstä selviytymisestä, mikäli akut saadaan ladattua täyteen mahdollistamaan elektroniikan lämmitys pimeässä ja kylmässä yössä. Se ei kuitenkaan ole virallinen tavoite.
[Klo 16.00] ISROn lähetyksessä ei vahvistettu tietoa laskeutujan toiminnan aloituksesta Kuun pinnalla. Koska selviytyminen Kuun kylmästä yöstä olisi liian hankalaa, joudutaan kaikki toiminta keskittämään ensimmäiseen päivään Kuun pinnalla eli noin 14 Maan vuorokauteen.
[Klo 15.55] Luotaintiimi julistaa ISROn työskentelevän kohti tulevaisuuden miehitettyjä lentoja, Venus-luotainta sekä Mars-laskeutujaa.
[Klo 15.47] Onnistuminen on valtava tekninen saavutus Intialle. Samalla se avaa uuden kappaleen Kuun napa-alueiden tutkimukseen. Viime vuosina on nähty useita epäonnistumisia, kuten Israelin Beresheetiltä huhtikuussa 2019, Intialta syyskuussa 2019 sekä Japanilta huhtikuussa 2023. Nasan on määrä lähettää useita robottilaskeutujia Kuuhun ennen Artemis III:n miehitettyä laskeutumista aikaisintaan vuonna 2025.
[Klo 15.44] "Tämä onnistuminen kuuluu koko ihmiskunnalle ja tulee auttamaan muiden valtioiden kuulentoja tulevaisuudessa", sanoo Narendra Modi. Luotaimen tiedetoiminnan ytimessä tulee olemaan Kuun pinnan koostumuksen tutkimus aiempaa lähempänä Kuun napa-alueita.
[Klo 15.37] Pääministeri Narendra Modi pitää puhetta etäyhteydellä Etelä-Afrikan kokouksestaan. Vuonna 2019 hän oli paikalla ISROn epäonnistuessa, mutta tuo muisto on nyt jäänyt Chandrayaan-3:n tämänpäiväisen menestyksen varjoon.
[Klo 15.33] Onnistunut pehmeä laskeutuminen!
[Klo 15.31] Korkeutta 150 metriä, laskeutuja pysäytti hetkeksi laskeutumisnopeutensa.
[Klo 15.30] Chandrayaan-3 on tasannut sivusuuntaisen vauhtinsa nollaan ja lähestyy Kuun pintaa hitaasti 400 metrin korkeudessa. Intian pääministeri Narendra Modi seuraa etänä laskeutumista.
[Klo 15.28] Korkeutta on enää alle kilometri. Kaikki vaikuttaa toimivan suunnitellusti.
[Klo 15.27] Laskeutuja on nyt lopullisessa lähestymisvaiheessa 3,5 kilometrissä. Luotain toimii täysin itsenäisesti vailla lennonjohdon komentoja.
[Klo 15.22] Laskeutuja on nyt 20 kilometrin korkeudessa. Se ottaa jatkuvasti kuvia, joita välitetään lennonjohdolle. Alkujarrutuksen jälkeen seuraava vaihe on tasata laskeutumisnopeus hetkeksi nolliin ja tehdä lasermittaukset korkeudesta ennen lopullisen lähestymisen aloittamista.
[Klo 15.14] Jarrutus on aloitettu onnistuneesti. Alkujarrutuksen aikana luotaimen nopeus lasketaan 1,7 kilometristä sekunnissa 350 metriin sekunnissa. Samalla korkeus laskeutuu 30 kilometristä 7,4 kilometriin.
[Klo 15.10] Laskeutujan jarrutus sen moottoreilla on alkamassa. Jännittävimmät hetket ovat luvassa vasta viimeisinä minuutteina ennen laskeutumista, kun laskeutuja yrittää säätää vauhtinsa juuri sopivaksi jarrutuksessaan. Tiimi on ottanut oppia epäonnistumisestaan vuonna 2019, jolloin tiettävästi navigointijärjestelmän ohjelmisto aiheutti tuhoutumiseen johtaneen ongelman.
[23.8. Klo 14.57] Intian avaruusjärjestön ISROn oma suora lähetys on juuri alkanut ja katsottavissa tästä. Laskeutumisen H-hetken on määrä koittaa kello 15.34 Suomen aikaa. Laskeutumispaikka sijaitsee Kuun lähipuolella melko lähellä napa-aluetta, 69 astetta eteläistä leveyttä.
Chandrayaan-3 lähti matkaan 16. heinäkuuta. Se on jatkoa aiemman Chandrayaan-2 luotaimen mukana olleelle Vikram-laskeutujalle, joka epäonnistui syyskuussa 2019.
Vaikka vuonna 2019 laukaistu Chandrayaan-2-kiertolaisluotain oli onnistunut projekti, laskeutujan menetys oli tuolloin iso isku Intian tavoitteille etenkin kansallisen menestyksen näkökulmasta.