InSight-luotain taltioi meteoroidien törmäyksiä Marsiin

Punaisen planeetan ohut kaasukehä ei pysty suojaamaan sitä avaruudesta tulevilta kappaleilta. Uusi tutkimus kertoo InSight-laskeutujan havainneen neljä osumaa Marsiin vuosina 2020 ja 2021.

Kyseessä ovat ensimmäiset seismometrin avulla havaitut törmäykset Marsin pintaan. Ne tapahtuivat 85–290 kilometrin etäisyydellä laskeutujasta.

MRO-luotain onnistui kuvaamaan törmäyskohdat InSightin mittauksista tehtyjen sijaintiarvioiden perusteella.

"Odotettuamme kolme vuotta törmäyksen havaitsemista, nämä kraatterit näyttivät todella kauniilta", selittää tutkimukseen osallistunut Ingrid Daubar.

Seismometrin mittausdatasta luotu äänitallenne esittelee 5. syyskuuta 2021 havaitun osuman. Havainnosta erottuvat sekä kappaleen tulo Marsin kaasukehään, sen räjähdys palasiksi sekä kappaleiden törmäys planeetan pintaan.

Marsin kaasukehä on paksuudeltaan vain noin sadasosan Maan ilmakehästä, minkä vuoksi pieniäkin kappaleita pääsee sen läpi ja törmää Marsin pintaan Maata enemmän.

Laskeutujan seismometri on paljastanut yli 1 300 marsjäristystä sen toiminta-aikana vuodesta 2018 lähtien. Voimakkain niistä oli noin 5 magnitudia ja rekisteröitiin toukokuussa.

Nyt InSight-laskeutuja kärsii aurinkokennojensa pölyyntymisestä. Luotaimen arvioidaan pysyvän toimintakunnossa enää muutamia kuukausia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)